Dette bør du vite om delingsøkonomien
Bra for miljøet og billig for deg? Eller skaper den svart arbeid og undergraver et velorganisert arbeidsliv?
UKLART: Når er du bare en som deler bilen din med andre, og når utfordrer du taxi-sjåføren som lever av å kjøre passasjerer?
Colourbox
svein.yngve.madssen@lomedia.no
Det virker så fint. Du skal reise til Bodø og har plass til både en ekstra person og kanskje en pakke. Gjennom appen får du fylt opp bilen og tjent noen ekstra kroner. Bra for miljøet. Bra for dem som får en billig reise og pakken raskt levert. Og bra for deg. Men dette er bare glansbildet.
Ubegrenset
Mangfoldet av slike plattformbaserte tjenester er i stadig vekst. Du kan leie ut bilen din til andre, eller selv fungere som taxisjåfør. Har du et ledig rom, er det enkle apper som kobler tilbudet ditt til mennesker på jakt etter en seng å sove i. Du kan låne bort brudekjolen din eller finne deg en treningskamerat. Og har du behov for renhold eller å få malt en vegg, er det bare å ta fram mobiltelefonen.
Les også: Uber Pop legges ned i Sverige
Utfordrer mye
På LO-kongressen i 2013 var delingsøkonomi ikke på dagsordenen. Og det står ingenting om den nye økonomien i LOs handlingsprogram for perioden 2013-2017. Men i dag er temaet brennhett. Og delingsøkonomi blir av mange oppfattet som et positivt ladet ord. Ideen om at du har noe som andre kan bruke, er tiltalende. Og teknologien gjør det nå enkelt å formidle det du kan tilby til alle som har behov. Men et eller annet sted går man over en grense. Og da er spørsmålene mange:
• Hva skjer når du truer jobben til taxisjåføren eller renholderen?
• Hvem skal betale skatt eller moms?
• Har du noe juridisk ansvar?
• Bryter du noen lover eller regler; kjenner du dem?
• Når glir du inn i rollen som en arbeidstaker som utfører et arbeid?
• Og hvem er arbeidsgiveren din?
• Er det noen forskjell for deg om du bruker en gratis app eller knytter deg opp til noen som skal ha en viss andel av det du tjener?
På dagsorden
LO-sekretariatet fikk nylig presentert et omfattende notat om «Samhandlingsøkonomien». Her siteres Sharan Burrow som er leder for den internasjonale faglige samorganisasjonen, ITUC. Til Ugebrevet A4 sier hun at virksomheter på digitale plattformer driver forretning som alle andre.
– Vi må holde opp å bruke den smarte PR-aktige betegnelsen delingsøkonomi. Dette smarte slagordet får det til å framstå som et søtt eksperiment, påpeker Burrow.
Dansk LO har bestemt seg for å bruke betegnelsen plattformøkonomi, fordi det dreier seg om virksomheter som jager profitt og ikke bare har edle eller grønne motiver.
Les også: Vil delingsøkonomien rasere lønns- og arbeidsvilkår i Norge?
Realisme
Verken norsk LO eller fagbevegelsen internasjonalt roper høyt om å forby delingsøkonomien:
– LO har alltid vært positiv til å ta i bruk nye teknologier dersom de kan effektivisere arbeidsprosesser og bidra til at arbeidsvilkårene for arbeidstakerne blir bedre. Det er også utgangspunktet når vi går inn i diskusjonen om de nye teknologiene som tillater nye måter å formidle og organisere tjenester på, heter det innledningsvis i det nye LO-notatet «Samhandlingsøkonomien».
Den danske professoren Jan Damsgaard forsker på delingsøkonomi. Han mener at fagbevegelsen har oppført seg fornuftig.
– Man har ikke oppfordret til massedemonstrasjoner, men har vært pragmatiske. LO vet godt at den ikke kan si nei takk til utviklingen, og derfor forsøker de å få til det som er best mulig for sine medlemmer, sier han til Ugebrevet A4.
EU advarer mot en forbudspolitikk. EU-kommisjonens nye retningslinjer sier at så lenge forbrukerne har nødvendig beskyttelse og virksomhetene betaler skatt og har rettferdige arbeidsvilkår, så skal de ikke kunne forbys.
Les også: Gerd Kristiansen avviser at LO har delingsangst
Utfordrer det organiserte arbeidslivet
I fagbevegelsen er det en frykt for at delingsøkonomien bidrar til en utvikling av moderne løsarbeidere. Den danske professoren og forskeren Henning Jørgensen ved Aalborg Universitet, sier at dette er «big business hvor man undergraver alt som har å gjøre med normale lønns- og arbeidsvilkår».
Damsgaard deler denne bekymringen og slår fast at man står overfor begynnelsen på en revolusjon på arbeidsmarkedet hvor den danske modellen for alvor vil bli utfordret.
– Utfordringen blir å sikre at folk får en ordentlig lønn, og at vi unngår «working poor». Og vi får også en utfordring med å sikre økonomisk trygghet under sykdom, sier Damsgaard til Ugebrevet A4.
Han påpeker at delingsøkonomien bare er en del av en digital utvikling som vil få store konsekvenser for både folk flest og arbeidsmarkedet.
Les også: Denne delingsøkonomibedriften vil gi sine renholdere fast ansettelse
Klare krav fra fagbevegelsen
Dansk LOs nestleder, Nanna Højlund, vil ikke spille rulett med medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår.
– De nye digitale plattformsvirksomhetene er velkomne, men de skal betale skatt og tilby de ansatte ordentlige lønns- og arbeidsvilkår, sier hun.
I likhet med norsk LO og internasjonal fagbevegelse har de reist en rekke krav som skal sikre arbeidstakernes rettigheter, like konkurransevilkår og skatteinntekter.
I det norske LO-notatet trekker de fram en rekke forutsetninger som bør på plass for at den nye økonomien kan være et positivt bidrag.
Her foreslås det blant annet at:
• Vilkårene må være like for alle som driver med en næring, enten de er tradisjonelle eller basert på apper.
• Kriteriene for hva som er en «arbeidstaker» eller «arbeidsgiver» bør vurderes i forhold til de nye utfordringene. «Vi må vurdere hvordan de som i realiteten bør oppfattes som arbeidsgiver også får det ansvaret som følger med, og hvordan de som bør oppfattes som arbeidstakere får de rettighetene som følger med».
• Skattemyndighetene og andre offentlig instanser får tilgang til og oversikt over pengeflyten, slik at dette kan beskattes på samme måte som all annen næring.
• Det kommer tiltak for å ivareta rettighetene til de som ikke er arbeidstakere, men reelt er frilansere eller selvstendig næringsdrivende.
• Plattformer som fungerer som vikarbyråer må følge gjeldende regler for slike virksomheter.
• Ansatte og frilansere må ha rett til å organisere seg og forhandle kollektivt.
Og for LO er det også viktig at det ikke blir mer svart arbeid eller sosial dumping med delingsøkonomien. I notatet påpeker man også behovet for å utrede konsekvenser for arbeidsmiljø og personvern.
Kilder: LO-notatet «Samhandlingsøkonomien», Europaportalen.se, Ugebrevet A4 «Fagbevegælse ruster sig til kamp mod platugler i deleøkonomien».