JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV vil presse Ap til å samarbeide til venstre

SV advarer Arbeiderpartiet mot at en ny regjering etter stortingsvalget skal bli et sentrumsprosjekt
SVs sommerpressekonferanse. Nestlederne Snorre Valen og Kirsti Bergstø på hver side av SV-leder Audun Lysbakken.

SVs sommerpressekonferanse. Nestlederne Snorre Valen og Kirsti Bergstø på hver side av SV-leder Audun Lysbakken.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– Gjennom et godt valgresultat for SV skal vi sørge for at Norge får en ny regjering. Med et sterkt SV må Jonas Gahr Støre samarbeide mot venstre og ikke bare mot Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, sa SV-leder Audun Lysbakken da han oppsummert både på stortingsåret og valgperioden.

Skattekutt for de rikeste

Angriper regjeringa

Det er uka for partioppsummeringer og ikke uventet gikk SV til angrep på regjeringen.

– Regningen for de store skattekuttene til den økonomiske eliten har gått til folk som har lite kronikere som har fått høyere egenandeler, uføre som opplever kutt i bostøtte, aleineforeldre som har fått dårligere stønadsordninger, sa Lysbakken.

Han mente at Solberg-regjeringen har vist en voldsom handlekraft for de som har mest i Norge og en voldsom gjennomføringsevne på vegne av overklassen i Norge. Denne regjeringen heier på den voksende ulikheten i makt og rikdom og har gjennomført en politikk som vil forsterke forskjellsutviklingen.

Et sterkt SV

SVs utgangspunkt før dette valget er etter det Lysbakken oppsummerte bedre enn før kommunevalget for to år siden, og da vokste partiet gjennom valgkampen. Derfor mente han at det var mulig gjennom et godt valgresultat å sørge for at Norge får en ny regjering. Et sterkt SV vil gjøre at Jonas Gahr Støre må samarbeide mot venstre.

– Der har venstresidens velgere en stor mulighet. Et sterkt SV vil sørge for at det blir et regjeringsskifte, men at også at det ikke blir et sentrumsprosjekt, men et samarbeid på venstresiden, sa Lysbakken.

• Erna snakket ikke om problemene i arbeidslivet

Større gjennomslag

SV kan oppsummere våren med at de har fått gjennomslag for mange saker i Stortinget. Årsaken til det er at det borgerlige samarbeidet er i oppløsning. SVs nestleder Kirsti Bergstø la fram en liste på 15 saker de hadde fått gjennomslag for det siste halvåret.

– Vi har fått til veldig mye med den lille gruppen på sju representanter. Vi kan få til veldig mye mer med en større gruppe, kommenterte Lysbakken.

SVs andre nestleder Snorre Valen hadde med seg en liste på 30 saker de hadde fremmet i Stortinget i forbindelse med behandlingen av revidert budsjett.

SVs «greatest hits»

– Dette er SVs «greatest hits», mente Valen.

Fem av dem omhandlet arbeidslivsspørsmål:

• Reversering av arbeidsmiljøloven

• Loveste rett til hel stilling

• Strengere straffer for arbeidsmiljøkriminalitet

• Mulighet for å tvangsoppløsning av bedrifter som begår alvorlige lovbrudd

• Næringsforbud mot gjentatte brudd på allmenngjøringsloven

Valen sa at de fremmet dette for å få et bilde av hvordan de andre partiene forholdt seg til SVs politikk. Men han trodde ikke det var uenighet blant de rødgrønne om disse temaene.

• 30 forslag for et mer rettferdig Norge

Bemanningsbyrå

– Hvorfor er ikke bemanningsbyråer nevnt?

– Dette er bare et utvalg av saker, svarte Lysbakken.

Etter pressekonferansen ble det klart at SV har fremmet krav om forbud mot bemanningsbyråer tidligere denne sesjonen og det er ikke anledning til å fremme det samme forslaget i Stortinget flere ganger i løpet av samme stortingssesjon.

Rødt

I spørsmålsrunden etterpå var det flere som tok opp forholdet til Rødt. Hvis partiet Rødt blir sterke kan det innebære et svekket SV.

Lysbakken avviste problemstillingen.

– De store bevgelsene for SVs velgere er fra Arbeiderpartiet og sofaene, de velgerne som ikke stemte ved forrige valg eller unge velgere som ikke har stemt før.

Han viste også til de to foregående valgene da han hadde fått tilsvarende spørsmål om forholdet til Miljøpartiet de grønne. Ved begge disse valgene viste det seg at både SV og MDG hadde gått fram under valgkampen.

Erna snakket ikke om problemene i arbeidslivet

Folk flest avspist med skattesmuler

Millionærene stenger pengekrana for Frp

Ingen sommerpressekonferanse uten jordbær. SV serverte rekesmørbrød i tillegg.

Ingen sommerpressekonferanse uten jordbær. SV serverte rekesmørbrød i tillegg.

Torgny Hasås

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse