JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Youngstorget er fagbevegelsens høyborg. Nesten ingen av naboene har tariffavtale

Blant 53 virksomheter fant vi bare 6 tariffavtaler ved Youngstorget. Taper fagbevegelsen kampen på egen hjemmebane?
HJEMMEBANE: «Forsvar retten til tariffavtale» lød LO Oslos 1.-maiparole. Men kampen for tariff er minst like hard på LOs hjemmebane.

HJEMMEBANE: «Forsvar retten til tariffavtale» lød LO Oslos 1.-maiparole. Men kampen for tariff er minst like hard på LOs hjemmebane.

Håvard Sæbø

edv@lomedia.no

Youngstorget i Oslo er Norges største samlingsplass for fagbevegelsen. Sist 1. mai fylte 10 000 mennesker torget. Parolene krevde:

• «Styrk arbeidsmiljøet»,

• «Forsvar arbeidstida»,

• «Forsvar retten til tariffavtaler».

Torget er omkranset av puber, kiosker, frisører og en bingo. Serveringsstedene har passende navn som Politiker'n, Konrad Folkets Hus (etter Konrad Nordahl, LO-leder 1939-65) og Internasjonalen. Men ingen av disse har tariffavtale.

Tarifftynt på Youngstorget

LO-Aktuelt/frifagbevegelse.no gikk en runde og lette. Og lette. Vi måtte ut av selve torget for å finne flere tariffavtaler enn de innlysende hos Folkets hus og LO. Blant 53 virksomheter fant vi bare 6 LO-tilknytta tariffavtaler. Tariff er markert med rødt i kartet, resten med blått.

Hvorfor har rørslas eget torg så lite rødfarge?

Hvor lenge skal du være borte fra jobben når du er syk?

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Knusing er regelen

– Vi har spilt fallitt i egen bakgård, sier Roy Pedersen, leder i LO Oslo.

Aggressive arbeidsgivere vil gjerne ha en individuell avtale eller husavtale, forteller Pedersen. Ikke tariffavtale.

– Fagbevegelsen bør ta innover seg at fagforeningsknusing begynner å bli regelen. Det er ikke lenger snakk om enkelthendelser.

Roy Pedersen, LO Oslo

Roy Pedersen, LO Oslo

Sissel M. Rasmussen

Dørvaktene var de som sist gikk på en smell. Det skjedde nå i januar. Selskapet Youngstorvet Vertskap AS har ansatt rundt 60 dørvakter. De sikrer et trygt uteliv for deg og meg. Utestedene hvor de har oppdrag ligger rundt Youngstorget og spredt i Oslo sentrum.

Lønna til dørvaktene er 190 kroner i timen pluss et tillegg på 20 kroner. Uansett når de jobber. Vaktene krevde tariffavtale. De ville ha tillegg for kveld, natt og helg. Vaktene truet med streik. Ledelsen kontret med varsel om å avvikle selskapet hvis det ble streik. De 60 ville miste jobben. Dørvaktene ga seg.

Forbundsleder: Et iskaldt gufs fra fortiden!

TØFF BRANSJE: Ledelsen i Youngstorvet Vertskap varslet avvikling av selskapet dersom de ansatte dørvaktene streiket for tariffavtale.?Foto: Eirik Dahl Viggen

TØFF BRANSJE: Ledelsen i Youngstorvet Vertskap varslet avvikling av selskapet dersom de ansatte dørvaktene streiket for tariffavtale.?Foto: Eirik Dahl Viggen

Eirik Dahl Viggen

Dørvaktene nektes lønn for nattarbeid

Youngstorvet Vertskap ble etablert i 2011 av et knippe utelivsgründere. Til sammen kontrollerer eierne flere populære utesteder, inkludert Internasjonalen og musikkscenen Blå noen kvartaler unna. Selskapene har adresse Youngstorget 2, den samme som Arbeiderpartiet.

Stefan Johan Jansen er hovedeier i flere av selskapene. Som styreleder i Youngstorvet Vertskap ser han ingen prinsipielle problemer med tariffavtaler. Men tilleggene som ville fulgt med vekteroverenskomsten ville blitt for dyre, mener han.

– Dere satte hardt mot hardt for å hindre streik. Med tanke på Vertskapets omdømme og senere kontrakter, var det verdt det?

– Vi satte ikke hardt mot hardt for å hindre streik. Det var en tett og god dialog, og vi endte opp med en løsning som begge parter aksepterte, svarer Jansen i en e-post til LO-Aktuelt/frifagbevegelse.no.

– Flere aktører på venstresida boikotter eller vurderer å boikotte utesteder som bruker dere. Tenkesmiene Manifest og Agenda beskriver ledelsen i Youngstorvet Vertskap som fagforeningsknusere. Hva synes du om det?

– Det er veldig synd, og vi mener det bygger på en misforståelse. Vi har aldri vært motstander av fagforeningene, eller tariffavtaler. Vår mening er at vi trenger en egen tariffavtale som er tilpasset dørvaktenes arbeidsforhold.

– Hvorfor bør ikke dørvaktene ha normale natt- og helgetillegg?

– Her er vi inne på kjernen av konflikten. Over 95 prosent av dørvaktenes arbeidstid er kveldsarbeid og over 80 prosent er helgearbeid. Vi mener det er mer ryddig hvis det er en del av lønnen, i stedet for et særtillegg. Derfor ønsker vi en egen tariff for dørvaktene, sier Jansen.

UNNTAKET: Café Mono var det eneste utestedet vi fant med tariffavtale ved Youngstorget. Avtalen ble inngått med Fellesforbundet i 2009.

UNNTAKET: Café Mono var det eneste utestedet vi fant med tariffavtale ved Youngstorget. Avtalen ble inngått med Fellesforbundet i 2009.

Eirik Dahl Viggen

Mister hjertet

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF Avd. 2 Oslo/Akershus) organiserer dørvaktene.

– Fagbevegelsen har mistet kontrollen over det området jeg vil kalle fagbevegelsens hjerte, sier distriktssekretær i NAF, Geir Gamborg-Nielsen.

Geir Gamborg-Nielsen, Naf

Geir Gamborg-Nielsen, Naf

Tri D. Nguyen

Han mener det bør være en vekker for hele fagbevegelsen at Youngstorget nesten er uten tariffavtaler.

– Så vidt jeg kjenner til, har ikke organisering på Youngstorget vært noe tema.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Kulturhus i skuddlinjen

Kulturhuset i Oslo har blitt et populært møtested i Youngstorgets sørvestre hjørne. Ved å avholde debattmøter her, håper LO Oslo å vekke interessen for tariff og andre fagforeningssaker også blant den jevne pubgjenger. Kulturhuset har til nå vært fast kunde av Youngstorvet Vertskap.

Som Vertskapet, er Kulturhuset tariffløst. Av over 50 ansatte ved Kulturhuset, er kun 4 medlemmer i Fellesforbundet. De har ingen tariffavtale.

TARIFFLØST HUS: Kulturhuset i Oslo er et populært sted for debattmøter på den politiske venstresiden. Men tariffavtale har hverken de baransatte eller dørvaktene.

TARIFFLØST HUS: Kulturhuset i Oslo er et populært sted for debattmøter på den politiske venstresiden. Men tariffavtale har hverken de baransatte eller dørvaktene.

Eirik Dahl Viggen

Kulturhuset som arbeidsgiver er ikke negativ til hverken organisering eller tariff, ifølge administrerende direktør Jarle Jensen på telefon med LO-Aktuelt/frifagbevegelse.no.

– Vi ser gjerne at våre ansatte er organiserte, men det må de nesten stå for selv.

– Kulturhusets kunder Agenda og Manifest beskriver Youngstorvet Vertskap som fagforeningsknusere. Vil dere forstette å bruke Youngstorvet Vertskap?

– Jeg kan si at vi er i en dialog med Vertskapet. Jeg kan også understreke at vi ikke ønsker å kjøpe tjenester fra selskapet slik situasjonen er nå. Samtidig avventer vi og håper på en positiv løsning for alle parter. Ikke minst for de ansatte i Youngstorvet Vertskap.

Kulturhusets omdømme har tatt skade av konflikten, mener Jensen.

– Slik saken presenteres i det offentlige rom og i sosiale media, har vi fått oss noen risp.

LO Oslo jobber nå sammen med Fellesforbundets avdeling 10 for å få flere organiserte på Kulturhuset. Og å få på plass en tariffavtale.

– Kulturhuset blir en lakmustest på hva vi kan få til på Youngstorget, sier Roy Pedersen i LO Oslo.

Tarifftynn bransje

– Restaurantbransjen generelt er ekstremt vanskelig å organisere i, sier Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Clas Delp, Fellesforbundet

Clas Delp, Fellesforbundet

Håvard Sæbø

Årsakene er: Stort gjennomtrekk av ansatte. Mange unge. Mye svensk ungdom og studenter som ikke har tenkt å bli værende. Dette preger hele bransjen, mener Delp.

– Få har lyst til å ta kampen om tariffavtale dersom de har tenkt å slutte snart likevel.

I slike bedrifter er det ingen bedriftskultur for organisering, ifølge Delp.

Manifest: Dørvaktene er utsatt for aktiv fagforeningsknusing

Dørvaktenes kamp har åpnet flere øyne på den politiske venstresiden. To tankesmier, Agenda og Manifest, var faste brukere av tariffløse Kulturhuset, som kjøper tjenester av tariffløse Youngstorvet Vertskap.

– Hadde dørvaktene streiket, ville det vært helt uaktuelt for oss å bruke Kulturhuset så lenge det var konflikt, sier Kaia Storvik, nestleder i Agenda.

Kaia Storvik, Agenda

Kaia Storvik, Agenda

Agenda

– Så lenge NAF ikke har oppfordret til boikott, har vi ikke vurdert det. Det som har skjedd er tradisjonell fagforeningsknusing. Det er trist for bransjen at de ansattes krav står såpass svakt.

Manifest går et skritt lenger: Boikott.

– Vi har allerede varslet at vi ikke vil bruke noen av stedene Youngstorvet Vertskap leverer vakthold til, så lenge situasjonen er som nå, sier styreleder i Manifest, Cathrine Sandnes til LO-Aktuelt/frifagbevegelse.no.

Cathrine Sandnes, Manifest

Cathrine Sandnes, Manifest

Manifest/Christopher Olssøn

Manifest har sammen med LO Oslo arrangert fast Politisk Pub hver måned på Kulturhuset. Det er det slutt på inntil videre.

Så lenge hele bransjen er så tarifftynn,vil Manifest likevel bruke møtesteder uten tariffavtale.

– Det er forskjell på om det er vakter som ikke ønsker tariffavtale, og om det er en ledelse som driver aktiv fagforeningsknusing.

Endring krever tidlig støtte

Trondheimskonferansen 2017, arrangert av LO Trondheim, vedtok i januar følgende som del av sin resolusjon:

• «Ved streikestart for tariffavtale i bransjer hvor fagbevegelsen står svakt må hele fagbevegelsen mobiliseres til støtte, også i forspillet til streiken. Tidlig støtte er avgjørende for ikke å gi bedrifter tid til å trakassere fagorganiserte til å frafalle krav om tariffavtale.»

Dørvaktsaken lærer oss mye, mener Cathrine Sandnes i Manifest.

– Vi kan ikke regne med at slike saker løser seg av seg selv. Dørvaktsaken avdekker hvilket stort trykk det er mot fagorganisering. Støttespillere bør tidlig gå sammen og ha dialog med partene i konflikten.

Handel og Kontor i Oslo bruker stort sett egne lokaler.

– Vil dere bruke steder med dørvakt fra Youngstorvet Vertskap?

– Vi er åpne for mange aksjonsformer. Det inkluderer boikott, men det finnes andre virkemidler. Kampens kjerne er ikke forbrukermakt, men arbeidermakt, sier John Thomas Suhr, leder i Oslo/Akershus HK.

John Thomas Suhr, HK

John Thomas Suhr, HK

Martin Guttormsen Slørdal

Suhr lover støtte til de som tar kampen.

– Hvis dørvaktene og fagforeninga mener det er rett vei å gå, er vi de første til å stille oss bak en aksjon, sier Suhr.

Rørsla på kapitalsiden

Frontene mellom fagbevegelse og næringsliv er ikke så steinharde som denne reportasjen kanskje gir inntrykk av. Ikke på Youngstorget. Her er LO og forbundene eiendomsbesittere, kapitaleiere og arbeidsgivere, med de interesser det innebærer.

Oslo kongressenter, eid av LO og forbundene, er verdt minst en kvart milliard og leier ut møtelokaler for over 100 millioner kroner per år. Det måtte avslørende journalistikk til, i Magasinet for fagorganiserte (eid av Fellesforbundet), før servitørene i Folkets hus fikk tariffavtale. Det var så sent som i 2009.

Et annet eksempel er LO-forbundet Industri Energi (IE).

Ingen krav

IE er i ferd med å totalrenovere eiendommen de besitter i Youngstorgets sørøstre hjørne, i det såkalte Tukthuskvartalet. Etter planen skal 1. etasje leies ut til et utelivsfirma. Dette firmaet skal delvis drive, delvis leie ut videre til 6-8 serveringssteder.

«Hvorvidt driverne kommer til å ha tariffavtaler med sine ansatte vet vi ikke. Det er ikke satt noe krav til dette i leieavtalen som vi har med selskapet vi leier ut til», skriver ledelsen i Industri Energi Holding AS i en e-post til LO-Aktuelt/frifagbevegelse.no.

Ølet og de engasjerte samtalene flyter ennå friskt rundt Youngstorget. Men der som ellers blåser en sur vind gjennom utelivet.

Få nyhetsbrevet vårt

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse