Postkoms forbundsleder om framtida for Posten Norge:
– Dette er ikke en vond drøm vi vil våkne opp fra
I løpet av året vil 550 arbeidsplasser i produksjon forsvinne fra Posten Norge. Digitaliseringen vil gjøre at enda flere jobber blir borte i tiden som kommer. «Postvinteren» kommer.
FRAMTIDEN ER DIGITAL: Postkoms leder, Odd Christian Øverland, synes det er vanskelig å spå hvordan postmarkedet vil se ut om ti år. Det eneste som er sikkert, er at følgene av digitaliseringen ikke stopper ved utgangen av 2017.
Morten Hansen
morten.hansen@lomedia.no
– Vi har lagt bak oss et år hvor full liberalisering av postmarkedet er gjennomført, og konkurransen om kundene vil øke. Dette vil ramme Posten og våre medlemmers arbeid i tiden som kommer. I tillegg tapte Posten lørdagsomdelingen av avisene på pris – ikke kvalitet, sier Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.
Men selv om dette har gått ut over antallet jobber i Posten – og medlemmene i Postkom – er det ikke liberaliseringen som er den største utfordringen.
– Det meste av volumnedgangen for brevposten kommer som følge av digitaliseringen. Kundene kommuniserer digitalt og de sender stadig færre brev. Det er hovedgrunnen til at 550 arbeidstakere i produksjon mister jobbene sine. Og det er derfor Posten er nødt til å gjøre endringer i terminalstrukturen i løpet av året, konstaterer Øverland.
Og legger til:
– Dessverre er ikke dette en vond drøm vi vil våkne opp fra – dette er virkeligheten.
• (15.11.16:) 550 postansatte mister jobben i Trondheim, Molde, Stavanger, Bergen, Evenes og Stokke
• (09.08.16:) Posten tapte anbudet om lørdagsavisene for Kvikkas.no
Brevene forsvinner
For forbundslederen må som alle andre erkjenne at effekten av digitaliseringen ikke stopper opp ved utgangen av 2017. Den fortsetter.
– Det er vanskelig å spå, men prognosene tilsier en volumnedgang i året på 8-12 prosent. Ti prosent tilsvarer 70–80 millioner brevpostsendinger per år. Brev som forsvinner ut av fingrene til de som sorterer, og ut av veskene til de som leverer, posten. Det betyr et inntektsbortfall som det ikke er mulig å ta inn igjen på økt porto eller økende netthandel og antall pakkeforsendelser. Volumreduksjonene er så enorme, at så lenge det ikke er betalingsvilje blant eierne, som er de som sitter på Stortinget, må Posten ta kostnadskuttene, fastslår Øverland.
• (07.04.16:) 400 stillinger blir borte når Posten slutter med A og B-post
• (01.07.16:) Reidun (55) omstilles for tredje gang på 15 år
Færre dager med post
Han er klar på at dette er kutt som vil få store følger for Posten og de ansatte. Øverland er nøye på å understreke at det ikke foreligger beslutninger om nye store strukturelle endringer på brevdistribusjonen i Posten.
– Men om jeg skal komme med en kvalifisert gjetning, må Posten se på endringer der det monner. Hverdagsrasjonaliseringer vil ikke holde i mer enn kort tid. Da er det postombæringen som vil måtte ta de neste kuttene. Det betyr at posten ikke kommer til hver postkasse hver dag, fem dager i uka. Enten vi er privatkunder eller bedrifter, vil vi i nær framtid få post to til tre dager i uka, tror Øverland.
Det er endringer som vil merkes også blant Postkoms medlemmer.
– Veldig forenklet betyr det at halvparten av de som jobber i distribusjon vil miste jobbene, dersom dette blir gjennomført. Det vil ikke bli fullt så ille med det første, men det er en utvikling som vil komme, når volumnedgangen fortsetter, sier Øverland.
• (14.03.16:) Siste lørdag på post
• (31.08.16:) 400 årsverk forsvinner uten lørdagspost
Dramatisk for de som rammes
Postens nye konsernsjef, Tone Wille, har satt i gang arbeidet med en ny strategiplan. Øverland mener behovet er åpenbart, og tidspunktet er riktig.
– Fallet i brevpostvolumene, sammen med en svært krevende markedssituasjon, gjør det nødvendig å gjennomgå hele organisasjonen og vurdere hvilke endringer som må gjøres for å styrke Posten-konsernet i framtida. Nødvendige endring av arbeidsoppgaver og bortfall av jobber er dramatisk for de som rammes, men Postkom forutsetter at alle omorganiseringer og nedbemanninger gjennomføres med så lave menneskelige omkostninger som mulig, sier Øverland.
Endringene i Posten vil få følger også for Postkom. Forbundslederen understreker at dette er en av grunnene til at diskusjonen om Postkoms framtid er nødvendig.
– Vi må endre oss i takt med det som skjer i våre organisasjonsområder. Blant annet vil forbundskontoret i løpet av det kommende året redusere bemanningen med to og en halv stilling. Også i kretsene vil Postkom måtte redusere antall tillitsvalgte, konstaterer Øverland.
• (13.10.16:) Tone Wille, Postens nye toppsjef: – Omstilling krever god dialog