JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

UNI Post & Logistics verdenskonferanse:

Ingeborg takker av som leder for verdens postansatte

DUBLIN: I dag, fredag går Ingeborg Sætre av som leder for UNI Post & Logistics.
Forbundssekretær i Postkom, Ingeborg Sætre går av som president i UNI Post & Logistics

Forbundssekretær i Postkom, Ingeborg Sætre går av som president i UNI Post & Logistics

Morten Hansen

morten.hansen@lomedia.no

Ingeborg Sætre håper at hun i løpet av sine siste dager som leder, skal klare å samle UNI om et program som skal jobbe for gode og trygge arbeidsplasser i framtidens postsektor.

Endringene i postsektoren preger naturligvis også UNI Post & Logistics verdenskonferanse. Postkoms forbundssekretær, Ingeborg Sætre, er leder av paraplyorganisasjonen for fagforeninger innenfor postsektoren.

Hun er glad over å se at det er endringer i hvordan medlemsorganisasjonene ser på ny teknologi.

Ny teknologi - nye muligheter

– I Norge har vi lenge innsett at det ikke nytter å bekjempe ny teknologi. Slik har det ikke vært overalt. Noen har brukt tid på å bekjempe ny teknologi. Jeg ser en endring i dette. Stadig flere poengterer at vi må se mulighetene for å skape nye jobber, sier Sætre.

Hun konstaterer at selv om teknologiutviklingen fører til at tradisjonelle jobber i postsektoren forsvinner, må man prøve å finne ut hvilke muligheter det kan gi.

Innovasjon er et nøkkelord.

– Det verste vi kan gjøre overfor våre medlemmer, er å ikke ta eierskap til teknologien som kommer. Vi må stille spørsmålet om hva vi kan bruke den til. Jeg siterer gjerne Sveriges statsminister Stefan Löfven, som sier: «Jeg er ikke redd for ny teknologi. Jeg er redd for gammel teknologi», sier Sætre.

• Les også: En kjærlighetshistorie fra Posten

Sikre jobber med ordentlige betingelser

Hun er imidlertid klar på at de store endringene skaper utfordringer; hvordan sikre at de nye jobbene blir trygge og gode.

– En av de viktige oppgavene for fagforeningen i postsektoren, er å sørge for at de nye jobbene går til våre medlemmer. Vi må arbeide for utdanning og opplæring, og vi må sikre at jobbene blir ordentlige heltidsjobber med ordnede betingelser, sier Sætre.

Sætre, som går av som leder av UNI Post & Logistics på verdenskonferansens siste dag, skisserer tre spørsmål som blir viktig for UNI under konferansen og i tiden som kommer:

• Hvordan bli en del av innovasjonen av de nye tjenestene,
• hvordan oppnå kvalitetsjobber med ny teknologi, og
• hvordan sikre at fagforeningen får tilgang til de store, internasjonale, logistikkselskapene.

Inn i organisasjonsfiendtlige selskaper

– Skal vi sikre våre medlemmer, og være en viktig stemme i utviklingen av samfunnet, må vi rekruttere medlemmer. Og vi må sikre oss at de unge velger å organisere seg. Mange av de nye jobbene i e-handelen finner vi i de internasjonale transportselskapene. De fleste av disse er organisasjonsfiendtlige. Vi er nødt til å komme oss inn i disse selskapene, fastslår Sætre.

Hun konstaterer at mange av jobbene i disse selskapene tilbyr jobber som har dårlige lønnsbetingelser og ofte består av deltid og midlertidighet.

– Å endre dette blir en viktig oppgave for UNI og våre medlemsforbund i de kommende årene, sier Sætre.

Tone Wille, Postens nye toppsjef: – Omstilling krever god dialog

Posten subsidierer staten med 300 millioner kroner

UNI Post & Logistic

Internasjonal sammenslutning for over 2,5 millioner fagorganiserte postarbeidere

Annonse
Annonse

UNI Post & Logistic

Internasjonal sammenslutning for over 2,5 millioner fagorganiserte postarbeidere