Medlemsundersøkelse:
Postkom-medlemmene vil til et annet forbund
Postkoms medlemsundersøkelse er tydelig: Nesten halvparten av medlemmene vil at Postkom skal gå inn i et annet forbund.
Svarene fra Postkoms medlemsundersøkelse er tydelige: Når medlemstall og inntekter synker, kan ikke Postkom stå alene
Morten Hansen/Ole Palmstrøm. Montasje: Ole Palmstrøm
morten.hansen@lomedia.no
I slutten av februar ble Postkoms medlemsundersøkelse gjennomført. Over 4 500 medlemmer ble spurt om hva de mener om forbundets framtid. Over halvparten – 2 446 – svarte. Og svarene er tydelige: Når medlemstall og inntekter synker, kan ikke Postkom stå alene.
Ikke alene
46 prosent av de som svarte mener det riktige å gjøre, er å bli en del av et eksisterende forbund. 39 prosent mener Postkom bør gjøre det de har forsøkt å gjøre to ganger tidlige; danne et nytt forbund med ett eller flere andre forbund.
Også kutt i antall ansatte var ett av de mulige svaralternativene. 36 prosent av de som svarte mener det kan være det riktige å gjøre. Bare et fåtall synes noe om å kutte i medlemsfordelene eller øke kontingenten.
For ordens skyld; det har vært mulig å komme med flere svaralternativer, derfor er svarprosenten høyere enn 100 prosent.
*Dette gjorde Norsk Grafisk Forbund da jobbene forsvant
Nå eller senere
Det er LO Finans og Lederkretsen som er mest klare for å bli en del av et større forbund. I LO Finans vil hele 70 prosent av medlemmene gå inn i et annet forbund.
I lederkretsen er lysten på å starte noe eget størst. Sistnevnte krets mener imidlertid at det beste tiltaket ved nedgang av medlemmer og inntekter, er å kutte antallet ansatte.
Litt over halvparten mener Postkom bør starte forhandlinger med andre forbund, allerede etter landsmøtet i september. 40 prosent mener det ikke haster, og at forbundet kan vente.
Også her er det LO Finans som er ivrigst. Nærmere 80 prosent av de som har svart mener det ikke er noe grunn til å utsette prosessen.
Størrelse gir styrke
Selv om medlemmene er opptatt av forsikringer, feriehytter og andre sosiale goder, er det til syvende og sist tariff og politikk som er viktigst.
73 prosent av de som svarer i undersøkelsen, mener den viktigste grunnen til en sammenslåing er at et større forbund har bedre gjennomslagskraft i lønnsoppgjørene. Over halvparten mener også at et større forbund gir mer politisk gjennomslagskraft. Mens i underkant av halvparten mener forbundet i framtiden vil møte utfordringer det ikke klarer å håndtere alene.
I dette spørsmålet er både kretser og divisjoner, kvinner og menn, vanlige medlemmer og tillitsvalgte, noenlunde samstemte.
Godt grunnlag for diskusjon
Bakgrunnen for undersøkelsen er at fallende medlemstall, og dermed dårligere økonomi, gjør det naturlig å diskutere framtiden til Postkom. Forbundsleder Odd Christian Øverland mener det er naturlig og viktig å vite hva medlemmene tenker rundt disse spørsmålene.
– Når vi har bestemt oss for å diskutere framtiden til forbundet, er det viktig å få tilbakemelding på hva medlemmene er opptatt av å videreføre – enten vi fortsetter som forbund på egen hånd eller blir en del av noe annet. Dette er grunnlaget for den debatten som skal starte. Og til syvende og sist vil det være et viktig bakgrunnsmateriale for eventuelle forhandlinger med andre forbund, sier Øverland.
En rettesnor
Han er glad for at over halvparten har svart – og ikke minst at medlemmene er godt fornøyde med medlemskapet sitt.
– Vi er et forbund med høy organisasjonsgrad og medlemmer som er flinke til å gi respons. Vi har fornøyde medlemmer, og det er kanskje viktigste for oss også framover, fastslår forbundslederen.
Han understreker at undersøkelsen blir en rettesnor i det videre arbeidet.
– Det er kombinasjonen av det fagligpolitiske arbeidet og det materielle innholdet som er vår styrke. Det skal vi ta med oss videre. Vi må ha som målsetning å få enda mer fornøyde medlemmer, hvis vi skal finne oss en ny havn. Å risikere at medlemmene blir mindre fornøyd er ikke et alternativ, sier Øverland.
En styrke for Postkom
Han ser fram til diskusjonen på landsmøtet, og håper undersøkelsen blir brukt av tillitsvalgte og medlemmer i tiden fram til september.
– Fornøyde medlemmer fatter gode beslutninger. Er vi tilfredse kan vi bruke tid på diskusjonen, og dvele med hva som er viktig og hva vi vil videreføre. Det er en styrke for oss som forbund. Jeg er glad for at vi kan ha denne undersøkelsen som et fundament i den kommende diskusjonen.