JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen streik i staten

Seks timer på overtid ble det enighet om et forslag. Løsningen er innenfor frontfagets ramme på 2,4 prosent, der halvparten gis som sentralt tillegg, og halvparten skal fordeles lokalt.
ENIGHET: Litt før 06.30 torsdag, kom partene ut og informerte omat de hadde blitt enige i meklinga. Dermed unngår de streik.

ENIGHET: Litt før 06.30 torsdag, kom partene ut og informerte omat de hadde blitt enige i meklinga. Dermed unngår de streik.

Morten Hansen

oystein.braathen@lomedia.no

– Jeg er glad for at vi kom fram til en løsning, og at de tre hovedsammenslutningene som forhandlet ble enige om én felles avtale. Jeg er ikke fornøyd med at vårt krav om pensjonsforhandlinger ikke ble imøtekommet. Nå vet vi ikke hva som skjer med offentlig tjenestepensjon, sier Tone Rønoldtangen, forhandlingsleder i LO Stat.

Årets oppgjør ble ekstra krevende fordi staten ønsket et helt nytt lønnssystem.

– Fordelingen med hele 50 prosent lokalt var mer enn vi ønsket. Det har vært tøffe forhandlinger, med veldig mange prinsipper. Da blir det ekstra krevende, men det er positivt når det er framdrift, og det har vi hatt, oppsummerer Rønoldtangen.

Fornøyd NTL-leder

– Vi er glad for å komme i mål uten å ende i streik. Vi kunne selvfølgelig ønske oss et annet resultat, men dette var det beste vi kunne oppnå i den situasjonen vi var satt i. Det viktigste for oss, var å få til en felles avtale for de tre resterende hovedsammenslutningene når staten hadde valgt å gå en helt annen vei, sier Leirvaag, og tenker på at staten signerte en avtale med Akademikerne allerede i forhandlingene.

Han tror det blir krevende for staten å håndtere at det nå er ulike avtaler.

– Det er ikke tvil om at det blir krevende lokalt å rydde i den situasjonen med at de har ulike organisasjoner som organiserer de samme arbeidstakerne, men har ulike avtaler og systemer. Jeg vet ikke hvordan staten har tenkt å løse dette. Når folk har like jobber, lik kompetanse og ulike tariffavtaler, skjønner jeg ikke hvordan staten skal opptre for å få ryddighet i virksomheten, sier Leirvaag.

Gi og ta

Staten måtte gi seg på en del av sine krav om å fordele alle lønnsmidlene lokalt.

– Vi kom ikke så langt som vi ønsket med moderniseringen av hovedavtalen, sier Jan Tore Sanner.

Kommunal- og moderniseringsministeren har arbeidsgiveransvaret for de statsansatte, og er dermed motparten.

Rønoldtangen er fornøyd med at statens krav om et endret lønnssystem ikke ble en del av oppgjøret.

– Staten ville i gang i vår. Nå ble vi enige om å begynne med det etterpå, sier LO Stat-lederen.

Åpner for endringer

Innen 1. februar 2017 skal et partssammensatt utvalg se på endringer i forhandlingssystemet i staten. Blant prinsippene er at lokale parter forhandler om fordelingen innenfor en ramme som er fastsatt sentralt. De lokale partene står fritt til å benytte virkemidler som for eksempel generelle tillegg, gruppejusteringer og individuelle tillegg, heter det i avtalen.

– Vi har akseptert et mandat for en arbeidsgruppe som skal se på lønnsforhandlingssystemet i staten. Et svært viktig prinsipp for arbeidsgruppen er at de sentrale parter forhandler om den økonomiske rammen og vurderer sentrale og lokale avsetninger, understreker Rønoldtangen.

Hun regner med et krevende arbeid.

– Men dette er et partssammensatt utvalg, og vi forventer at regjeringen følger spillereglene og tar hensyn til alle parters synspunkter i dette arbeidet, sier hun.

Uenige om pensjon

Et vanskelig tema var pensjon. Nå ligger saken i Arbeids- og sosialdepartementet, og Sanner opplyste at regjeringen ønsker å gjenoppta dialogen med arbeidstakerne.

– Vi er klare til å ta opp forhandlingene igjen når det kommer et initiativ, svarte Tone Rønoldtangen.

Frontfaget

Oppgjøret holdes innenfor en ramme på 2,4 prosent, i tråd med frontfaget. Av den disponible rammen gis et generelt tillegg på 1,15 prosent til alle med virkning fra 1. mai. 1,5 prosent skal fordeles etter forhandlinger i virksomhetene med virkning fra 1. juli. Avtalen innebærer også at ulempetilleggene økes.

– Dette har vært svært krevende forhandlinger, og alle har måttet bidra. Jeg vil gi honnør til riksmekler og partene for god og konstruktiv tone gjennom hele meklingen. Jeg er spesielt glad for at vi er enige om at det er behov for et modernisert og forenklet lønns- og forhandlingssystem i staten, og for at partene i felleskap skal arbeide for dette, sier Jan Tore Sanner.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse