LO-leder Gerd Kristiansen får svar fra hotellkonge
Olav Thon har ikke tid til å forhandle lønn med hotellansatte
LO-leder Gerd Kristiansen får svar på tiltale fra hotelleier og mangemilliardær Olav Thon: Kravet om lokale forhandlinger i hotellbransjen vil medføre et «aldeles håpløst byråkrati».
Hotelleier Olav Thon mener lokale lønnsforhandlinger ved hotellene vil medføre et voldsomt byråkrati.
Even Schjenken / EvenFoto.no via Wikimedia Commons
Hotelleier Olav Thon mener det vil ta for mye tid å forhandle lønn lokalt med hotellansatte. Han er en av Norges aller rikeste menn.
– At LO-ledelsen går inn for dette er én sak, der er de lønnet for å tilbringe 300 dager i året i forhandlinger fra morgen til kveld. Men for en som driver et hotell, er det en hovedbeskjeftigelse å ta seg av gjester og å få hotellet til å fungere, sier Thon til NTB.
Han mener det er fullstendig urimelig å innføre lokale forhandlinger innen hotellnæringen, slik Fellesforbundet krever.
– Skulle man forhandle lokalt på 100 forskjellige steder så vil man bli fanget i et byråkrati som er aldeles håpløst, sier Thon.
Olav Thon kontrollerer stiftelsen som eier Thon Hotels. Stiftelsen har en formue på 31 milliarder kroner. I tillegg skal han ha en egen formue på 1,8 milliarder kroner, ifølge bladet Kapital.
Gerd Kristiansen angrep hotellkongene
LO-leder Gerd Kristiansen gikk til frontalangrep på NHO og hotelleierne Olav Thon, Christian Ringnes og Petter Stordalen da hun holdt appell for streikende hotell- og restaurantarbeidere i Oslo tirsdag.
– Hun er mer enn velkommen til å gå igjennom alle regnskapene våre. Marginene i hotellbransjen er så små at det ikke er for ingenting at hotell etter hotell legges ned og blir asylmottak eller boliger, sier Thon, som like etter intervjuet sendte NTB regnskapene for flere av sine hoteller.
– Kan LO-ledelsen framlegge forslag om hvordan hotellvirksomhet i Norge kan begynne å tjene penger, mottas enhver assistanse med takk, heter det i eposten som fulgte til regnskapene.
• Les også: LO-lederen i strupen på NHO
Ber eierne innfri kravet
I appellen for de streikende slo LO-lederen fast at «hotellkongene» får overskrifter i alle kanaler – når de er tjent med det.
– Olav Thon kjøper avisannonser for Frp og gir 26 millioner til barn av sine nevøer og nieser. Men når hans egne ansatte ber om rettferdig behandling, da sitter han helt i ro, med strikkelua på, sa Gerd Kristiansen.
– Jeg synes ikke det hun sa var noe særlig ille, svarer Thon.
Noe du lurer på? Sjekk Tariffleksikonet vårt her
Greit å stemme Frp
– At jeg stemte Frp ved sist valg har vel vist seg å ikke være så galt? Og det å gi penger til slektninger, er vel heller ikke noe ualminnelig? Hun må gjerne fortsette med dette, sier han.
Fellesforbundet og LO mener det er urimelig at hotell- og restaurantansatte i gjennomsnitt tjener 77 prosent av snittlønna til en industriarbeider, men Thon ser det ikke på samme måte.
Hva skjer i de ulike oppgjørene? Se tariffkalenderen vår
Enklere å jobbe på hotell
– Det avhenger jo av hva slags jobb man gjør, men det er atskillig mer krevende å være lenket til en maskin enn å utføre serviceoppgaver på et hotell, der man den ene dagen har gjester å ta seg av og den andre dagen ikke, sier han.
Petter Stordalen ønsker selv ikke å kommentere kritikken fra LO-lederen, mens NTB ennå ikke har fått kontakt med Christian Ringnes.
• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer
• Les også: Slik vil NHO øke lønnsforskjellene
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.