Lastebilsjåfør Per Morten mistet førerkortet da han nesten meide ned politimannen – nå krever han erstatning
Retten slo fast at politiet måtte gi førerkortet tilbake til Per Morten Straumbotn.
I nesten fire uker var Per Morten Straumbotn fra Utskarpen vest for Mo i Rana i Nordland fotgjenger etter at politiet ifølge tingretten utrettmessig fratok ham førerkortet.
Roy Ervin Solstad
res@lomedia.no
På vei til jobb kjørte lastebilsjåfør Per Morten Straumbotn nesten på en politimann i en promillekontroll. Politiet tok umiddelbart sertifikatet fra ham. Først da retten slo fast at politiet ikke hadde noen grunn til førerkortbeslag, fikk Straumbotn førerkortet tilbake.
Da hadde det gått fire uker.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
Politi uten refleks
Som lastebilsjåfør er Straumbotn avhengig av sertifikat både for å få gjort jobben sin, men også for å komme seg til og fra arbeid. Han bor på Utskarpen, noen mil vest for Mo i Rana. Arbeidsplassen er på Korgen, åtte mil unna.
Den 10. november 2015 satt han som vanlig i bilen sin på vei til jobben på Korgen. Det var så tidlig på morgenen at det fortsatt var mørkt, og regnet øste ned. Mørket og regnet gjorde asfalten sånn svart som sluker alt lys. På Ytteren, noen få kilometer før Mo i Rana, oppdager han noe han ikke ser hver morgen.
– Ved innkjøringa til betongfabrikken ser jeg to politifolk med gule refleksvester. Jeg tenker at de sikkert har kontroll, så jeg ser etter om det er enda en politimann i veien, men ser ingen, forteller Straumbotn.
Et øyeblikk senere får han nesten sjokk, for midt foran bilen står det en tredje politimann.
– Han var kledd i svart politiuniform, og jeg fikk han nesten opp på panseret, forklarer han.
På uniformen til politimannen er det en trekant som en gang var en refleks, men den er helt utslitt, så det er ingen reflekseffekt igjen på uniformen til politimannen. Straumbotn oppdager at politimannen har en lommelykt, men den så han heller ikke, da politimannen holder den så høyt at den havner midt i synsfeltet til gatelyset på stedet.
Det er nærmest et under at politimannen ikke blir kjørt rett ned.
• Politiet har beslaglagt yrkessjåførenes førerkort uten gode nok bevis – Riksadvokaten er kritisk
Fikk støtte av vitner
Straumbotn kjører inn til de to andre politimennene og Straumbotn forteller at han som nesten ble påkjørt er rasende.
– Jeg rullet ned vinduet og da spurte han meg om jeg hadde førerkort. Jeg svarte at det skulle han få se, men ikke få. Så jeg holdt hardt i førerkortet mitt, men han nappet det likevel ut av hendene på meg, sier han oppgitt.
Både sjåføren bak og sjåføren som hadde blitt stoppet før Straumbotn, ble hentet inn som vitner. Ingen av dem støttet politiet.
– Han som ble stoppet før meg hadde bedt politiet ta på refleksvest, mens han som kom bak mente politiets oppførsel var tåpelig. Selv måtte jeg be om å bli tatt promilletest av, siden det jo var en promillekontroll de egentlig hadde. Ikke det at jeg var nervøs for det, siden dette var en tirsdag morgen, og den siste ølen jeg hadde tatt var med kona lørdagen før, smiler han.
• Følg oss på Facebook
Fikk hjelp av Help
En uke senere får Straumbotn beskjed av politiet om at bilen kan hentes. Det var ingenting galt med bilen.
– Da må dere gi meg tilbake sertifikatet, hvis ikke får jeg ikke hentet den, er Straumbotns kjappe tilbakemelding.
Det får han ikke.
Drøyt tre uker senere er det rettsmøte på tinghuset i Mo i Rana. Med seg har Straumbotn advokat Øyvind Berre fra Help forsikring. Han er ekspert på førerkortbeslag.
– Jeg tok kontakt med Steinar Jacobsen i Polarsirkelen Transportarbeiderforening rett etter at jeg ble fratatt førerkortet. Han sendte meg videre til Berre i Help forsikring, sier Straumbotn.
Rettsmøtet ble ingen suksess. For politiet.
– I rettspapirene står det at politiet ikke hadde noen grunn overhode til å ta fra meg sertifikatet, så etter nesten fire uker uten førerkort – og lønn – kunne jeg begynne å kjøre igjen, sier Straumbotn.
Har sendt erstatningskrav
Noen beklagelse fra politiet kom imidlertid ikke. Ei heller noen rask avslutning på anmeldelsen for farlig opptreden i trafikken.
Beklagelsen venter han på fremdeles, mens henleggelsen av saken mot ham ikke kom før i april i år, nesten halvannet år etter at politiet tok fra ham sertifikatet.
– Vedtaket om å henlegge saken er gjort 4. april 2017, men jeg fikk ikke brevet før rundt tre uker senere. I brevet står det bare at saken mot meg er henlagt på grunn av bevisets stilling. Jeg synes det er rart de ikke kan skrive at saken er henlagt siden jeg ikke har gjort noe ulovlig, sier Straumbotn.
• Taxisjåfør Sissel Merete var på do – ble utestengt og mistet 10.000 kroner
Henleggelsen betyr imidlertid ikke at verken Straumbotn eller Help forsikring setter punktum for saken. Nå har Help sendt erstatningskrav til politiet om tapt arbeidsfortjeneste.
Det kan fort bli noen kroner.
– I transportbransjen er man jo ikke ferdig å jobbe klokka 15. Jeg lå stort sett på rundt 30.000 kroner utbetalt, sier Per Morten Straumbotn.
– Jeg synes det er rart politiet ikke kan beklage, siden jeg ikke har gjort noe ulovlig, sier Straumbotn.
Roy Ervin Solstad
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
– Politiet kan av taktiske hensyn unnlate å bruke refleksvest
Nordland politidistrikt peker på at retten mente det var skjellig grunn til mistanke om brudd på vegtrafikkloven.
– Rettens behandling gjaldt kun om førerkortet fortsatt kunne holdes beslaglagt under etterforskingen. Siden retten konkluderte med at det forelå skjellig grunn til mistanke om overtredelse av vegtrafikklovens paragraf tre som sier at «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret», betyr det at retten mener det foreligger mer enn 50 prosent sannsynlighet for at han har gjort det han er siktet for, skriver politiinpektør Linda Frønes Rømma i Nordland Politidistrikt til Transportarbeideren.
• Disse yrkene får trene i arbeidstiden
Politiet skal i utgangspunktet bruke refleks under kontroller. Det ble ifølge Straumbotn og vitner ikke gjort selv i mørkt og dårlig vær senhøsten 2015.
UP/Morten Rakke Photography
Hun skriver videre at når påtalemyndigheten så i etterkant av videre etterforskning henlegger saken etter bevisets stilling, er det med bakgrunn i at bevisene samlet sett ikke holder til domfellelse for overtredelse av vegtrafikkloven. I dette tilfelle var det ifølge politiet verken nok bevis for skyld eller uskyld.
– Bevistvilen gjaldt både tvil rundt siktedes grad av uaktsomhet og at det ikke var mulig å føre sikre nok bevis for politiets synlighet under kontrollen, blant annet fordi det var umulig å gjenskape den aktuelle situasjonen med tilstrekkelig sikkert ut fra grad av dagslys, og værmessige forhold, skriver hun, og legger samtidig til at hun har forståelse for at det å bli etterforsket kan oppleves vanskelig.
• – Sjåfører som varsler kontroller skal kunne miste jobben
– Det er ikke alle saker politiet starter etterforskning i som ender med domfellelse, og underveis i politiets etterforskning vil det noen ganger oppstå ulemper for de involverte, påpeker hun.
Frønes Rømma bekrefter også at politiet i utgangspunktet skal benytte refleksvest ved ordinære trafikkontroller, men at politidistriktet ikke har endret sine rutiner etter denne saken.
– Det kan unntaksvis være av taktiske hensyn, eller hasteoppdrag ved stans av farlig person, at det ikke benyttes refleksvest.
Da må man være særlig varsom, både i forhold til politiets egen sikkerhet og for ikke å provosere frem ulykker.
Det ikke er noen forskjell i rutinene i politinorge når det gjelder dette, da det er samme rutine i alle politidistrikt, understreker Linda Frønes Rømma.
• Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge
Help-advokaten: - En spesiell sak
Burde vært henlagt som «ikke straffbart forhold»
De siste årene har Help forsikring hvert eneste år behandlet rundt 80 saker om førerkortbeslag. Av dem er det årlig omtrent 30 fra medlemmer i Transportarbeiderforbundet som får hjelp.
Advokatforsikringen dekker kun førerkortbeslag ved kjøring utenfor arbeidsforhold, forutsatt at påstått lovovertredelse ikke er knyttet til kjøring i ruspåvirket tilstand eller kjøring i for høy hastighet.
– Det spesielle i denne saken var at vår kunde var mistenkt for å ha holdt på å kjøre ned en politimann i forbindelse med en kontroll. Det gjorde at det var mange vitner tilstede, noe som senere viste seg å være viktig for vår kunde. Da tingretten tok stilling til spørsmålet om opprettholdelse av midlertidig beslag, la de vekt på vitneforklaringer fra andre personer som også mente det var svært vanskelig å få øye på politimannen, forteller Øyvind Berre i Help.
– Saken burde vært henlagt som intet straffbart forhold, sier Øyvind Berre, advokat i Help forsikring.
Help forsikring
Han mener politiet brukte for lang tid på å bli ferdig med saken til Straumbotn.
– Det er ikke uvanlig at det tar lang tid før saker blir avgjort. Likevel mener jeg halvannet år er urimelig lenge i en sak som dette. Etter min oppfatning burde den vært henlagt som intet straffbart forhold. Det har imidlertid ikke noen stor betydning for vår kunde, sier han.
Han har på vegne av Straumbotn sendt krav om tapt arbeidsfortjeneste samt forsinkelsesrente. Det kravet blir behandlet av Statens Sivilrettsforvaltning.
– Dersom de aksepterer kravet, avsluttes saken. I motsatt fall må vi vurdere å bringe erstatningskravet inn for rettslig behandling, sier Øyvind Berre.
Da kan det fort bli 2018 før det kan settes punktum i saken.
• I disse yrkesgruppene sover de ansatte dårligst
• 17 historier om ulikhet i Norge
• Dette bildet viser at butikken bryter loven, men Nille-sjefen nekter
Politiet mener de brukte vest
Etter at artikkelen om Per Morten Straumbotn ble publisert i FriFagbevegelse og i Rana Blad, har politiet ønsket å presisere at de mener det ble benyttet refleksvest under kontrollen der Straumbotn ble fratatt sertifikatet.
Det skriver politistasjonssjef Hege K. Viken ved Mo i Rana politistasjon i en e-post til Transportarbeideren.
Per Morten Straumbotn bare ler av politiets presisering og kaller det blank løgn. Han gjentar at det ikke var noe reflekseffekt igjen i politiets bekledning.
I kjennelsen påpeker retten den manglende synligheten til politibetjenten. Det ble også avgjørende for rettens behandling av førerkortbeslaget: «Det er rettens oppfatning at bevisene i saken ikke kan sies å være sterke nok til en eventuell domfellelse i hovedsaken all den tid det er flere vitner som forklarer seg om manglede visibilitet», heter det i kjennelsen fra Rana tingrett.