NHO-overenskomst binder opp tariffhoppere til Virke-avtalen:
Sjåførene og lagerarbeiderne vant fram: Rema får ikke dumpe minstelønna
Transportarbeiderne ble enig med NHO om ny avtale med butikkene.
Transportarbeiderforbundet med forhandlingsleder Bjørn Anders Jonassen (til venstre) ble rett før midnatt enig med NHO Handel og deres forhandlingsleder Jørgen Wille om ny grossistoverenskomst med NHO.
Roy Ervin Solstad
res@lomedia.no
I går kveld vant sjåførene og lagerarbeiderne i Transportarbeiderforbundet fram med et viktig krav: Ingen bedrifter skal kunne dumpe minstelønna gjennom å melde seg ut av arbeidsgiverorganisasjonen Virke og inn i NHO Handel. En slik oppførsel kalles tariffhopping, og Transportarbeiderne har nå satt en stopper for at bedriftene skal kunne «shoppe» tariffavtaler på denne måten.
I tillegg vant forbundet fram med sitt krav om at Rema 1000 ikke får dumpe minstelønna de neste to åra.
• Les også: Pensjonistene er forbannet og føler seg lurt
Ny avtale undertegnet
Transportarbeiderforbundet ble i går kveld enig med NHO Handel om ny grossistoverenskomst, til tross for at det ikke lykkes å tette gapet til tilsvarende overenskomst med Virke. Derimot fikk NTF inn et punkt som hindrer tariffhopping.
Avtalen gjelder lageransatte og sjåfører i blant annet Rema-konsernet sitt distribusjonsselskap og andre grossister tilknyttet NHO.
– Vårt mål har vært å heve minstelønnssatsene for å utjevne forskjellene og unngå tariffhopping mellom de to tariffavtalene, men det avviste NHO, sier Bjørn Anders Jonassen, forbundssekretær i Transportarbeiderforbundet.
• Les også: Sjåfører og lagerarbeidere krever 30.000 kroner
Binder opp tariffhoppere
Resulatet er at minstelønna i NHO nå ligger på 188,78 kroner per time, mot 205,09 kroner i Virke-overenskomsten. Det utgjør nesten 32.000 kroner årlig.
Likevel klarte NTF å få til en svært viktig sikring mot at bedrifter kan gå fra Virke sin overenskomst til NHO på grunn av lavere lønnsnivå.
– Rema som allerede har gått over til NHO og nye bedrifter som har vært omfattet av Virkes grossistoverenskomst, blir bundet av Virkes minstelønnssatser og reguleringer ut tariffperioden. Det er jeg glad for. Det sikrer at to av de store matvaregrossistene, Rema Distribusjon og Norgesgruppen vil ha de samme minstelønnssatsene å forholde seg til, sier han.
Det betyr at Rema 1000 ikke får dumpe minstelønna før neste tariffoppgjør.
Rema Distribunal skal for øvrig følge Virke-satsene gjennom en lokal særavtale.
• Les også: 2014: Ingen grossiststreik
5,8 prosent opp
Før de reelle forhandlingene startet, fikk også NTF på plass det såkalte februartillegget som tilsier at minstelønna skal opp mot 90 prosent av gjennomsnittlig lønn for "arbeidere-i-alt" innen LO-NHO-området innen 1. februar 2017. Årets februarregulering som medførte en økning på kr. 10.40 per time, betyr at minstelønna nå ligger på 88 prosent av dette.
Den drøye ti kronene i februartillegget gir en minstelønnsøkning på 5,8 prosent.
– Det var grunnen til at det ikke ble gitt noe generelt tillegg i årets oppgjør, men vi fikk økt fagbrevtillegget med 50 øre timen til ti kroner, sier Jonassen.
De øvrige reguleringene ble i samsvar med frontfaget.
Resultatet skal nå ut på uravstemning.
• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer