Tillitsvalgt i RenoNorden: – Kommunene bør overta renovasjonen
– Renovasjon skal drives etter selvkostprinsippet. Da er det rart at tjeneste kan gå konkurs, sier Glenn Rinden, tillitsvalgt i RenoNorden i Kristiansand.
Tillitsvalgt for Transportarbeiderforbundets i RenoNorden, Glenn Rinden, mener kommunene bør overta renovasjon. - Det vil gi de ansatte større forutsigbarhet enn med dagens anbudsregime, sier han.
Privat
res@lomedia.no
Mandag kveld varslet RenoNorden at de ville begjære seg selv konkurs. Selskapet hadde ansvaret for avfallsinnhenting i 30 anbudsområder og nesten 150 kommuner i Norge. Disse kommunene må nå finne andre til å hente innbyggernes søppel.
• Lest denne? Lastebilsjåfør Per Morten mistet førerkortet da han nesten meide ned en politimann - nå krever han erstatning
I Kristiansand har bostyret for RenoNorden-konkursen garantert for drift ut september måned, mens Norsk Gjenvinning etter den opprinnelige planen skal overta fra nyttår. Det jobbes imidlertid med å få NG til å overta tidligere, skriver NRK Sørlandet.
– Større forutsigbarhet
For Glenn Rinden, som er organisert i Transportarbeiderforbundet og er tillitsvalgt i RenoNorden i Kristiansand, er imidlertid ikke et nytt privat selskap drømmen. Det er at kommunene igjen kan overta ansvaret for renovasjon.
– Drømmen er å få det rekommunalisert. Som ansatte ville vi fått en langt større forutsigbarhet som kommunalt ansatte. Uten virksomhetsoverdragelse risikerer vi både å miste ansiennitet og gå ned i lønn ved et nytt anbud, sier han.
Han sier seg dermed uenig med Transportarbeiderforbundets forbundssekretær Ole Einar Adamsrød som i går sa til FriFagbevegelse at kommunene hadde gitt fra seg kompetansen til å drifte renovasjon. Han var også skeptisk til om tjenesten ville bli billigere.
Rinden innrømmer at det er vanskelig å vite hva som er den aller beste løsningen, men mener uansett at renovasjon er et offentlig samfunnsansvar.
– Innbyggerne betaler jo et gebyr for renovasjon. Det gebyret skal være det samme som det koster å fjerne søpla. Renovasjon skal drives etter selvkostprinsippet. Da er det rart at tjenesten kan gå konkurs, sier Glenn Rinden, tillitsvalgt i RenoNorden i Kristiansand.
• Følg oss på Facebook
– Angriper ikke NTF
En rekommunalisering ville også betydd at Transportarbeiderforbundet ville mistet organisasjonsretten til Fagforbundet, siden det er sistnevnte som organiserer ansatte i offentlig sektor. Også de som jobber med renovasjon.
Glenn Rinden mener det ikke bør være avgjørende for hvilken løsning man velger.
– Dette må ikke sees på som noe angrep på NTF. Det viktigste er at vi er organisert, og jeg ser på alle forbundene i LO som en stor familie. Det er opp til alle og enhver å mene og tro hva som er den beste løsningen, men vi som vet hvor skoen trykker må også få si hva vi mener er best, sier Rinden.
Må påvirke politikerne
Om drømmen om rekommunalisering ikke lar seg oppfylle, er Rinden helt enig med Adamsrød i NTF om at man må jobbe for å få på plass reglene om virksomhetsoverdragelse i bransjen.
– Vi må ta opp kampen med samtlige kommunepolitikere om å styrke anbudskriteriene og få inn virksomhetsoverdragelse. Derfor vil jeg oppfordre alle tillitsvalgte og medlemmer til å bruke sine nettverk til å påvirke politikerne slik at vi får det. Målet må være at vi skal få bedre vilkår og forutsigbarhet enn det vi har hatt, sier Glenn Rinden.
Forstår frustrasjonen
Ole Einar Adamsrød i Transportarbeiderforbundet, har ingen problemer med å forstå frustrasjonen til Rinden.
– Vi har hatt anbud i miljøbransjen i rundt 20 år, og det har vært mye frustrasjon. Men anbud trenger ikke være feil dersom man har klare regler som følges. Derfor er det viktig å få på plass virksomhetsoverdragelse i bransjen, slik at de ansatte beholder både arbeid, lønnsvilkår og ansiennitet når en ny aktør overtar tjenesten, sier Ole Einar Adamsrød.
• SV og Rødt krever stopp i søppelprivatiseringen
• RenoNorden-konkursen setter kampen mot sosial dumping ti år tilbake
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside