Lønna har stått stille i åtte år
– Lønnsforskjellene gir mer svart arbeid
Lønnsforskjellene øker. Parkeringsbetjent Mohammad Tanveer (36) mener større lønnsulikhet skaper urettferdighet, mistro og politikerforakt, og fører til mer svart arbeid.
OSLO-GUTT: Mohammad Tanveer er oppvokst på Grünerløkka, men bor nå på Furuset.
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no
– Skatter og særlig økte avgifter rammer dem med lavest lønn. De som er rike, har alltids råd
til å betale avgiftsøkningene. Vi som har rundt 400.000 kroner, har heller ikke så mye igjen å rutte med når utgifter til mat, bolig og avgifter er betalt, sier Mohammad Tanveer.
Oslo-gutten, oppvokst på Grünerløkka, bor i egen leilighet på Furuset og har det siste året jobbet som parkeringsvakt i Q-Park AS. Han jobber hundre prosent kveldsskift og går på tarifflønn. Han har 7-8 minutter til jobben og bruker egen bil.
– Kollektivtilbudet tar for lang tid og er for usikkert, sier 36-åringen.
• Norge har de største lønnsforskjellene i Norden
Stått stille
For de lavest lønte i privat sektor har lønna stått mer eller mindre stille de siste åtte årene, sier en nylig utgitt Fafo-rapport.
Fafo-forskerne Bård Jorfald og Harald Nymoen har tatt for seg utviklingen i Norge fra årtusenskiftet frem til 2015. I løpet av disse 15 årene har de til enhver tid 10 prosent lavest lønnede hatt en lavere lønnsvekst enn resten av arbeidstakerne i privat sektor.
Tanveer møter mange folk som jobber på Burger King, Dolly Dimple og andre lavlønnsarbeidsplasser.
– Noen tjener kanskje bare 250.000 kroner i året. Det er alt for lite i 2016, mener han.
– Ledelsen i disse bedriftene ønsker å ta ut mest mulig profitt, samfunnsøkonomene vil at skattenivået skal holdes høyt, mens ansatte skal ha noe å leve av. Det går ikke alltid i hop, sier Tanveer.
Forskjeller: Mohammad Tanveer jobber som parkeringsvakt i Q-Park.
Leif Martin Kirknes
Versting i servering
Detaljhandelen, spesielt serveringsbransjen, har de største gruppene med lavest lønnede. Ansatte innen bank, forsikring og finans har hatt den høyeste lønnsveksten, viser Fafo-rapporten, tett fulgt av ingeniører, økonomer og administrativt ansatte i industrien, de såkalte funksjonærene i privat sektor. Lønnsøkningene i bank og finans var på 85 prosent fra 2002 til 2014.
Lavest vekst hadde ansatte i varehandelen og de på gulvet i industrien. I samme tidsperiode økte industriarbeidere inntekten med
63 prosent, ansatte i varehandelen kun 58 prosent.
Jorfald peker på at utviklingen kan ha en sammenheng med organisasjonsgrad. De lavest lønnede er sjelden fagorganisert og stadig flere av de lavest lønnede jobbene finnes i virksomheter uten tariffavtale.
• (28.april.2016:) Her forteller de streikende hvor lite de tjener – og hvorfor de streiker
Dyrt i Oslo
Tanveer meldte seg inn i Arbeidsmandsforbundet for noen måneder siden og mener det er viktig å være organisert. Selv synes han at han har en grei lønn, men for mye går bort i skatter og avgifter, mener han. Oslo er en dyr by, både å jobbe og bo i.
– Større ulikhet skaper urettferdighet. Det gjør at for eksempel svart arbeid øker. Kapitalisme fungerer, men bare til en viss grad. Den må reguleres, konstaterer Tanveer.
Før jobben i Q-Park jobbet Tanveer i Tollvesenet som kundebehandler.
– Det var mer avslappet stemning der. Det er litt annerledes å jobbe i privat sektor. Der forlanges det at ansatte skal levere, sier han.
Skattepolitikk
Økte lønnsforskjeller forsterkes av regjeringens skattepolitikk, er det mange som hevder. Siden 2013, da Solberg-regjeringen tiltrådte, er skattenivået senket med 18,5 milliarder kroner. Det meste skyldes kutt i formuesskatten, som har kommet de aller rikeste til gode. Men også topplederlønningene har vokst raskere enn lønnsveksten, viser statistikken.
I den andre enden har for eksempel barnetrygden stått stille. Det pekes på som en av grunnene til at barnefamilier har kommet dårligere ut i levestandard.
Tanveer er gift, men har ventet i 13 måneder på at UDI skal gi kona innreisetillatelse. Når det skjer er han klar for å starte familielivet, han også.
• Se hvilke 20 yrker som har høyest lønn
Økte forskjeller
På sin egen arbeidsplass fikk Tanveer julepresang.
– Det er viktig at arbeidsgiverne viser at de setter pris på de ansatte, sier Tanveer. Samtidig vet han at selskapet han jobber i, går veldig godt økonomisk. Det er markedsledende i Oslo-området.
Tanveer følger godt med i nyhetsbildet og håper politikerne tar tak i de økte lønnsforskjellene.
– Den norske økonomien er ikke som før med nedgangen i oljeprisene. Samtidig er Oslo fortsatt et finanssentrum. Her går bedriftene godt, boligprisene stiger voldsomt og skatter og avgifter øker. Hvis lønningene samtidig står stille, blir det mindre kjøpekraft, konstaterer han.
– Jeg har en rettferdighetstankegang. Alle bør kunne føle seg respektert i samfunnet. En for skjev inntektsfordeling er ikke bra. Det skaper mistro og politikerforakt, tror Mohammad Tanveer.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.