JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønna har stått stille i åtte år

– Lønnsforskjellene gir mer svart arbeid

Lønnsforskjellene øker. Parkeringsbetjent Mohammad Tanveer (36) mener større lønnsulikhet skaper urettferdighet, mistro og politikerforakt, og fører til mer svart arbeid.
OSLO-GUTT: Mohammad Tanveer er oppvokst på Grünerløkka, men bor nå på Furuset.

OSLO-GUTT: Mohammad Tanveer er oppvokst på Grünerløkka, men bor nå på Furuset.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Skatter og særlig økte avgifter rammer dem med lavest lønn. De som er rike, har alltids råd
til å betale avgiftsøkningene. Vi som har rundt 400.000 kroner, har heller ikke så mye igjen å rutte med når utgifter til mat, bolig og avgifter er betalt, sier Mohammad Tanveer.

Oslo-gutten, oppvokst på Grünerløkka, bor i egen leilighet på Furuset og har det siste året jobbet som parkeringsvakt i Q-Park AS. Han jobber hundre prosent kveldsskift og går på tarifflønn. Han har 7-8 minutter til jobben og bruker egen bil.

– Kollektivtilbudet tar for lang tid og er for usikkert, sier 36-åringen.

Norge har de største lønnsforskjellene i Norden

Stått stille

For de lavest lønte i privat sektor har lønna stått mer eller mindre stille de siste åtte årene, sier en nylig utgitt Fafo-rapport.

Fafo-forskerne Bård Jorfald og Harald Nymoen har tatt for seg utviklingen i Norge fra årtusenskiftet frem til 2015. I løpet av disse 15 årene har de til enhver tid 10 prosent lavest lønnede hatt en lavere lønnsvekst enn resten av arbeidstakerne i privat sektor.

Tanveer møter mange folk som jobber på Burger King, Dolly Dimple og andre lavlønnsarbeidsplasser.

– Noen tjener kanskje bare 250.000 kroner i året. Det er alt for lite i 2016, mener han.

– Ledelsen i disse bedriftene ønsker å ta ut mest mulig profitt, samfunnsøkonomene vil at skattenivået skal holdes høyt, mens ansatte skal ha noe å leve av. Det går ikke alltid i hop, sier Tanveer.

Forskjeller: Mohammad Tanveer jobber som parkeringsvakt i Q-Park.

Forskjeller: Mohammad Tanveer jobber som parkeringsvakt i Q-Park.

Leif Martin Kirknes

Versting i servering

Detaljhandelen, spesielt serveringsbransjen, har de største gruppene med lavest lønnede. Ansatte innen bank, forsikring og finans har hatt den høyeste lønnsveksten, viser Fafo-rapporten, tett fulgt av ingeniører, økonomer og administrativt ansatte i industrien, de såkalte funksjonærene i privat sektor. Lønnsøkningene i bank og finans var på 85 prosent fra 2002 til 2014.

Lavest vekst hadde ansatte i varehandelen og de på gulvet i industrien. I samme tidsperiode økte industriarbeidere inntekten med
63 prosent, ansatte i varehandelen kun 58 prosent.

Jorfald peker på at utviklingen kan ha en sammenheng med organisasjonsgrad. De lavest lønnede er sjelden fagorganisert og stadig flere av de lavest lønnede jobbene finnes i virksomheter uten tariffavtale.

• (28.april.2016:) Her forteller de streikende hvor lite de tjener – og hvorfor de streiker

Dyrt i Oslo

Tanveer meldte seg inn i Arbeidsmandsforbundet for noen måneder siden og mener det er viktig å være organisert. Selv synes han at han har en grei lønn, men for mye går bort i skatter og avgifter, mener han. Oslo er en dyr by, både å jobbe og bo i.

– Større ulikhet skaper urettferdighet. Det gjør at for eksempel svart arbeid øker. Kapitalisme fungerer, men bare til en viss grad. Den må reguleres, konstaterer Tanveer.

Før jobben i Q-Park jobbet Tanveer i Tollvesenet som kundebehandler.

– Det var mer avslappet stemning der. Det er litt annerledes å jobbe i privat sektor. Der forlanges det at ansatte skal levere, sier han.

Skattepolitikk

Økte lønnsforskjeller forsterkes av regjeringens skattepolitikk, er det mange som hevder. Siden 2013, da Solberg-regjeringen tiltrådte, er skattenivået senket med 18,5 milliarder kroner. Det meste skyldes kutt i formuesskatten, som har kommet de aller rikeste til gode. Men også topplederlønningene har vokst raskere enn lønnsveksten, viser statistikken.

I den andre enden har for eksempel barnetrygden stått stille. Det pekes på som en av grunnene til at barnefamilier har kommet dårligere ut i levestandard.

Tanveer er gift, men har ventet i 13 måneder på at UDI skal gi kona innreisetillatelse. Når det skjer er han klar for å starte familielivet, han også.

Se hvilke 20 yrker som har høyest lønn

Økte forskjeller

På sin egen arbeidsplass fikk Tanveer julepresang.

– Det er viktig at arbeidsgiverne viser at de setter pris på de ansatte, sier Tanveer. Samtidig vet han at selskapet han jobber i, går veldig godt økonomisk. Det er markedsledende i Oslo-området.

Tanveer følger godt med i nyhetsbildet og håper politikerne tar tak i de økte lønnsforskjellene.

– Den norske økonomien er ikke som før med nedgangen i oljeprisene. Samtidig er Oslo fortsatt et finanssentrum. Her går bedriftene godt, boligprisene stiger voldsomt og skatter og avgifter øker. Hvis lønningene samtidig står stille, blir det mindre kjøpekraft, konstaterer han.

– Jeg har en rettferdighetstankegang. Alle bør kunne føle seg respektert i samfunnet. En for skjev inntektsfordeling er ikke bra. Det skaper mistro og politikerforakt, tror Mohammad Tanveer.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse