JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NAF-kontoret på Svalbard blir LO-kontor

Færre medlemmer i Arbeidsmandsforbundet på Svalbard, men flere medlemmer i andre LO-forbund.
Bytte skilt: Avdelingskontoret til Arbeidsmandsforbundet på Svalbard legges ned ved nyttår. LO-kontoret som kommer isteden skal være på samme sted.

Bytte skilt: Avdelingskontoret til Arbeidsmandsforbundet på Svalbard legges ned ved nyttår. LO-kontoret som kommer isteden skal være på samme sted.

Heidi Brun

ane.borrud@lomedia.no

1. januar 2018 legger Arbeidsmandsforbundet ned NAF-kontoret på Svalbard. Samme dag oppretter LO et kontor i samme bygget, med samme ansatt: Heidi Brun.

Sett denne? Slik vil Ap bekjempe arbeidslivskriminalitet

Sekretariatet

LOs sekretariat behandlet saken om LO-kontor på møte 21. mars i år, og vedtok følgende innstilling: «Det etableres et LO-kontor på Svalbard/Longyearbyen fra 1.1.2018 med en ansatt organisasjonsmedarbeider underlagt LO DK Troms. LO betaler til enhver tid halvparten av de totale kostnadene for stillingen. Forbundene som har medlemmer på Svalbard betaler resterende etter en fordelingsnøkkel basert på antall medlemmer pr. 1.1. hvert år. Ordningen evalueres etter 2 år.»

Nødvendig – og vemodig

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, har vært en pådriver for at LO skulle ta over kontoret etter Arbeidsmandsforbundet på Svalbard.

– Det var helt nødvendig for oss å legge ned. Vi har hatt et såpass stort medlemstap der oppe etter nedbemanningene i Store Norske, at det ikke var forsvarlig med en fulltidsstilling. Det er vemodig, men nødvendig.

LES OGSÅ: Kulldriften i Svea går i dvale

Avdeling 142 Longyearbyen ble etablert i juni 1925. Fram til 2009 hadde Arbeidsmandsforbundet organisasjonsretten for alle som jobbet på Svalbard. Etter 2009 begynte avtalegrensene som gjelder resten av landet å gjelde. Er du gruvearbeider så hører du hjemme i Arbeidsmandsforbudet, men jobber du på butikken er det Handel og Kontor som er rett LO-forbund. For eksempel.

I dag har Arbeidsmandsforbundet 190 medlemmer på Svalbard, hvorav 59 jobber i Store Norske.

Glad LO tar ansvar

– De andre forbundene var aktive i prosessen med å få organisasjonsrett på sine medlemmer. De så at samfunnet der oppe endret seg, og det var viktig for dem å få tilgang til sine medlemsgrupper. Det brukte jeg som argument for at LO må overta med et kontor istedenfor at Arbeidsmandsforbundet har eget kontor der, forteller Hagensen.

Forbundslederen er glad LO og de åtte andre forbundene som har medlemmer på Svalbard er med og tar et ansvar.

– Hvis ikke LO er der, vil andre organisasjoner komme. Det er ikke det samme å betjene Svalbard fra fastlandet som å være tilstede på fast basis. Veien fra fastlandet til Svalbard kan være lang og tung, mener hun.

Heidi Brun får fortsette

Hagensen fikk også gjennomslag for at Heidi Brun, som har jobbet for Arbeidsmandsforbundet på Svalbard siden 1996, går over til stillingen som organisasjonsmedarbeider på LO-kontoret.

– Jeg er godt fornøyd med at Heidi får fortsette å jobbe på Svalbard – for LO. Hun har vært på øya i mange år, og har røtter der. Heidi er flink og kunnskapsrik, og folk har tillit til henne, sier Hagensen.

Ny arbeidsgiver: Fra 2018 vil Heidi Brun få ny arbeidsgiver: LO.

Ny arbeidsgiver: Fra 2018 vil Heidi Brun få ny arbeidsgiver: LO.

Sissel M. Rasmussen

Viktig med tilstedeværelse

Heidi Brun er glad for at hun får beholde jobbe og kan fortsette å jobbe på Svalbard.

– Nå skal jeg jobber for alle LO-medlemmer. Men det har jeg jo gjort hele tiden, sier hun.

Ifølge Brun er det flere og flere som trenger hjelp. Hun ser de samme tendensene som på fastlandet, med verre og verre arbeidsforhold. For på Svalbard kan du bo så lenge du klarer deg selv. For de fleste vil det si å ha en jobb. Det er rundt 50 nasjonaliteter i Longyearbyen, og konsekvensen av å miste jobben vil for mange være å måtte reise hjem til et land med enda dårligere arbeidsbetingelser enn det de får på Svalbard, uansett hvor dårlig det er det.

– Svalbardsamfunnet står overfor en stor endring. Det er mange nye bedrifter som etablere seg, og mange av dem er små og de fleste av dem er uten tariffavtale. Så her er en jobb å gjøre, avslutter den kommende organisasjonsmedarbeideren.

I den opprinneglige saken publisert 28.4. 2017 skrev vi at NAF-avdelingen på Svalbard legges ned. Det er feil. Avdelingen lever videre i beste velgående. Les beklagelsen her: Avdeling 142 Longyearbyen legges ikke ned

Disse forbundene har medlemmer på Svalbard

Norsk Arbeidsmandsforbund

Fellesforbundet

Fagforbundet

NTL

FLT

HK

EL og IT Forbundet

MFO

Postkom

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Disse forbundene har medlemmer på Svalbard

Norsk Arbeidsmandsforbund

Fellesforbundet

Fagforbundet

NTL

FLT

HK

EL og IT Forbundet

MFO

Postkom