Sosial dumping
Slik vil Ap bekjempe arbeidslivskriminalitet
Ap presenterer en liste med 30 punkter for å få slutt på kriminaliteten i arbeidslivet.
Dag Terje Andersen er utålmodig i arbeidet mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
Bjørn A. Grimstad
helge@lomedia.no
– Det er opposisjonen og partene i arbeidslivet som må være pådrivere, sier Dag Terje Andersen til LO-Aktuelt.
På vegne av åtte Ap-representanter la han onsdag fram et representantforslag i Stortinget om å styrke arbeidet mot sosial dumping og arbeidskriminalitet.
– Det er en politisk oppgave å bidra til at den norske modellen styrkes. Riksrevisjonen har påvist store mangler i bekjempelsen av sosial dumping og annen arbeidslivskriminalitet. Departement og tilsyn må samarbeide mer effektivt. Og offentlige oppdragsgivere må etterleve regelverket ved egne anskaffelser. Antall tilsyn er for få, og ikke grundige nok til å avdekke kriminelle forhold. Etter snart fire år med dagens regjering er det vanskelig å se spor av omfattende tiltak for å styrke det seriøse og organiserte arbeidslivet, mener Andersen.
Forslagsstillerne mener det er behov for kraftigere tiltak for å styrke det seriøse og organiserte arbeidslivet.
– Det må først og fremst gjøres gjennom tiltak for å styrke det organiserte arbeidslivet, men også gjennom å styrke myndighetenes direkte arbeide overfor sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, hevder Arbeiderpartiets representanter.
• Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge
30 punkter
I representantforslaget ligger det 30 konkrete forslag som Stortinget må ta stilling til (se utdrag nederst). Noen av punktene ble blant annet vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte sist helg.
Blant annet pekes det på tiltak for å fremme organisasjonsgraden gjennom økt skattefradrag for fagforeningskontingent.
Flere treparts bransjeprogram, gjeninnføring av kollektiv søksmålsrett, gjennomgang av regelverket for innleie og en styrking av Arbeidstilsynet er også blant punktene.
Forslaget går også ut på å endre arbeidsmiljøloven slik at avtaler med tillitsvalgte om tidsbegrenset innleie og avvik fra arbeidsmiljølovens alminnelige arbeidstidsbestemmelser bare kan inngår der det er hjemlet i landsdekkende overenskomst. Styrking av allmengjøringsordningen ligger også inne i forslaget.
Partiet ber regjeringen fremme forslag om å begrense antall ledd i offentlige kontrakter, slik at utgangspunktet er hovedentreprenør og et underliggende ledd, men at flere ledd i kjeden kan aksepteres når særlig kompetanse eller et fåtall leverandører gjør det mulig.
Forslaget ber også regjeringen sikre et bedre samarbeid mellom utdanningssektoren og arbeidslivets parter.
– Kunnskap om arbeidslivet må få økt plass i relevante utdanninger og opplæringsløp, og elevene må få kunnskap om organiseringen av arbeidslivet og samarbeidet mellom partene i arbeidslivet, svart arbeid og retter og plikter som arbeidstaker, poengterer Andersen.
• Følg oss på Facebook
Seriøsitetsregister
Et av punktene ble også tema i den skriftlige spørretimen onsdag. Andersen etterlyste at regjeringen gjennomfører det såkalte Seriøsitetsregisteret, som er lovet ved flere anledninger. Det ble besluttet opprettet i fjor, men er fortsatt ikke på plass, og Andersen mener det fortsatt er uklart hvilke krav som må innfris i registeret.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) bekreftet at registeret følges opp og lovet at dette skulle være på plass fra 1. januar 2018.
– Regjeringen tar på alvor de utfordringene byggenæringen og arbeidslivet står overfor når det gjelder useriøse aktører. Vi kom i januar 2015 med en strategi mot arbeidskriminalitet som ble revidert i i februar. Strategien følger også opp forslagene fra rapporten «Enkelt å være seriøs». Den rapporten kom på plass etter initiativ fra meg. Strategien er utarbeidet i et godt samarbeid med partene i arbeidslivet, presiserte Sanner i spørretimen. Han ga klart uttrykk for at han er litt overrasket over påstanden om at regjeringen «sleper beina etter seg».
– Dette er et område hvor regjeringen handler. Men Andersen vet utmerket godt at et slikt register blant annet krever en høring og må gjøres på ordentlig vis. Vi har et tett og godt samarbeid med partene i arbeidslivet. Vi kommer til å starte med det som er lett tilgjengelig og utvide det etter hvert, påpekte Sanner.
• Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon
Jan Tore Sanner ble utfordret om sosial dumping i Stortinget onsdag.
Erlend Angelo
Utdrag fra lista:
Innføre et seriøsitetsregister
Doble fagforeningsfradraget
Etablere flere treparts bransjeprogram.
Fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser.
Definere tydeligere hva det vil si å være arbeidstaker og arbeidsgiver.
Gjeninnføre kollektiv søksmålsrett.
Definere tydeligere hva «fast ansettelse» innebærer.
Registreringsplikt for utenlandske arbeidere i Norge.
Styrke allmengjøringsordningen.
Utvide solidaritetsansvaret.
Bedre opplæring i språk, sikkerhet og norsk arbeidsliv for utenlandske arbeidere.
Forbud om kjøp av renhold fra virksomheter som ikke er godkjent av Arbeidstilsynet.
Kilde: ANB