Seriøsitetsregister for malere, elektrikere, murere og tømrere
Nå blir det lettere å oppdage useriøse håndverkere
Useriøse firmaer går tøffere tider i møte når de skal pusse opp hjemme hos deg.
Et såkalt seriøsitetsregister skal hjelpe deg med å velge bort useriøse aktører i bransjen. (Illustrasjonsfoto)
colourbox
Du skal kunne stole på den håndverkeren du har inngått en avtale med når kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) nå har besluttet å opprette et såkalt seriøsitetsregister for malere, elektrikere, murere og tømrere.
– Vi starter med de digitale opplysningene. Registeret skal i første omgang ta inn opplysninger fra Skatteetaten og Brønnøysundregistrene. Da får du vite hvem som betaler skatt og er registrert. Håndverkerne utfører oppdrag for deg og meg og de store firmaene, sier Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
• Her spaner maleren på svart arbeid
Politisk kinderegg
Sanner har tidligere laget en frivillig sentral godkjenningsordning for rundt 15.000 større foretak for å gjøre det enklere å være seriøs og for å stoppe kriminelle nettverk i byggebransjen. Det betyr at kommuner, bedrifter og private kan sjekke hvilke firmaer som betaler skatt. Byggebransjen svarte med å kritisere Høyre-statsråden for ikke å ha strukket seg langt nok for å bekjempe svart arbeid.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).
Kristian Brustad
– Seriøsitetsregisteret er et politisk kinderegg og et godt verktøy mot svart arbeid, sier Sanner, og legger til at det har vært vanskelig å kontrollere om en bedrift har papirene i orden.
– Det blir enklere å velge bort juks blant aktørene, og det er bra for den seriøse delen av bransjen så vel som arbeidstakere og innbyggere, sier han.
• Disse 11 kravene skal sikre seriøs byggebransje
Ingen unnskyldning
Mandag informerte Sanner Byggenæringens Landsforening (BNL) og Fellesforbundet om regjeringens tiltak for å intensivere kampen mot kriminalitet i bygg og anleggsbransjen.
– 500.000 norske boliger pusses opp hvert år, men nå skal det ikke lenger være noen unnskyldning for ikke å benytte seg av seriøse firmaer, sier han.
– Kjøper man tjenester svart, må andre betale mer. Det svekker dessuten norsk kompetanse og hemmer arbeidstakere og de som utøver seriøsitet og betaler skatt, mener Sanner.
• LO og NHO frykter mer arbeidslivskriminalitet
Raskt i gang
Store summer i byggebransjen unndras beskatning. 27 prosent av norske bedriftsledere svarer at det ikke er uvanlig at deler av et oppdrag tas svart. 20 prosent svarer at det ikke er uvanlig at hele oppdraget tas svart, ifølge en rapport fra Forskningsstiftelsen Fafo i 2014.
– Jeg er opptatt av å komme raskt i gang, og vi starter med det som er enkelt og ubyråkratisk. Det har vært et ønske om også å inkludere bedriftens kompetanse. Det kan komme på sikt når vi får bygget ut registeret, forklarer Sanner.
Administerende direktør Jon Sandnes i BNL er glad for at det nye registeret omfatter arbeid som tidligere ikke var søknadspliktig. I rapporten «Enkelt å være seriøs» fra 2014, som BNL utarbeidet på oppdrag fra departementet, var landsforeningen opptatt av det ikke skulle plukkes opp biter og deler fra bygg- og anleggsbransjen.
– Nå føler vi at helhelten begynner å falle på plass. Seriøsitetsegisteret har ett bærende prinsipp. Å tilkjennegi hvem du er og hva du holder på med. Dette er en viktig milepæl, sier Sandnes til ANB.
Det nye registeret skal administreres av Direktoratet for byggkvalitet.
• Her er ti tips til kommuner som vil kvele svart arbeid
• En ny minstelønn på 198 kroner timen skal hindre sosial dumping i anleggsbransjen