Pensjon
Faren mistet AFP-en. Nå vil Ole Andreas ha ny ordning på plass
En reformert AFP vil løse mye og bety en bedre hverdag for mange, tror anleggsarbeideren.
– Støre sa at det var vanlige folk sin tur. Nå må han stå opp for det og få orden på denne ordningen, sier Ole Andreas Magerøy.
Camilla Yndestad
camilla.yndestad@lomedia.no
– Far min hadde jobbet hardt for at han kunne gå av med AFP, men så ble bedriften han jobbet i flyttet til utlandet og han ble arbeidsledig, forteller Ole Andreas Magerøy.
Han er hovedtillitsvalgt for Veidekke Anlegg, og forteller om en pappa som fikk seg ny jobb i en bedrift der det ikke var tariffavtale.
Dermed mistet han avtalefestet pensjon (AFP).
– Nå må han jobbe til han er 67 før han kan gå av med pensjon eller trappe ned. Nå er han maskinfører og kjører lastebil. Han sier det selv, at det er tungt å komme hjem igjen i en alder av 58 etter en lang arbeidsdag på 12 timer, sier Magerøy.
Magerøy befinner seg på en tariffkonferanse i Tromsø, for fire avdelinger i Norsk Arbeidsmandsforbund. Der er AFP er et brennhett tema.
Tidligpensjonsordningen AFP får du nemlig bare dersom det er tariffavtale i bedriften der du jobber. Men ordninger har såkalte «hull».
Blant annet så løper ansiennitetsperioden fra du fyller 53 og fram til og med dagen før 62-årsdagen din.
For å kvalifisere til privat AFP, må du i løpet av denne perioden ha arbeidet minst 7 av 9 år i en bedrift tilsluttet ordningen. Om ikke, får du ikke AFP.
Det var det som skjedde med faren til Magerøy.
Aktuelt: Dette handler AFP-striden om. 14 spørsmål og svar
Neste år er siste sjanse
Om det skal gjøres endringer i AFP-en, må disse skje i et tariffoppgjør.
Fagbevegelsen mener at hovedoppgjøret neste år er siste sjanse til å få gjennom en ny AFP-ordning. Grunnen er at høyresida har sagt at de ikke vil bidra med mer penger til AFP.
Dagens rødgrønne regjering har lovet at de vil «gå i forhandlinger med partene med sikte på en omlegging av ordningen med avtalefestet pensjon, og om statens bidrag.»
– Støre sa at det var vanlige folk sin tur. Nå må han stå opp for det og komme oss i møte og få orden på denne ordningen, sier Magerøy.
Alle må være enige
Om det skal bli som Magerøy håper på, må alle LO-forbundene være enige. Det er de ikke per nå.
I Fellesforbundet, som i disse dager har landsmøtet sitt, går diskusjonene friskt.
Ny AFP-ordning: Dette er LO og Fellesforbundet uenige om
Dersom tidligpensjonen skal endres, er det en rekke krav som må innfris før forbundet kan gå med på det. Blant dem er kortere opptjeningstid og en løsning for de uføre.
Magerøy tror mange av medlemmene i Fellesforbundet har det for godt.
– Mange sier at de klarer å jobbe helt til pensjonsalder, men ser ikke for seg de andre yrkesgruppene som sliter. Jeg tror det handler mye om forståelse, sier Magerøy.
Han tenker mye på at han selv også en dag vil kunne dra nytte av ordningen, og forteller om hverdagen før han ble frikjøpt som tillitsvalgt, da han jobbet som maskinfører.
– Det tærer på å gå inn og ut av maskinen. Mange av oss klarer ikke å sitte i maskin til de er 67. De er som regel utslitt før de er 62 og blir sykemeldte rett før de kan få en AFP-ordning. En reformert AFP vil løse mye og bety en bedre hverdag for mange, sier han.
Håper på samordna oppgjør
En annen som har tatt turen til Tromsø, er renholder og hovedtillitsvalgt i Eir Renhold, Naemy Trandum Aasen.
Hun krystallklar på hva hun mener er viktig når det kommer til AFP:
– Det er veldig, veldig mange som mister muligheten til å få AFP, og som faller ut av avtalen sånn som den er nå – i hovedsak de som var tiltenkt AFP fra før, altså sliterne med de tyngste yrkene. Det å få reddet inn dem, det tror jeg blir kjempeviktig, sier Asen.
Renholder og hovedtillitsvalgt i Eir Renhold, Naemy Trandum Aasen.
Jan-Erik Østlie
Nå håper hun på et samordna oppgjør, der LO-forbundene står sammen.
– Ikke alle i LO-familien er enige om at ordningen skal gjøres om, jeg tror det er fordi det er noen som sitter veldig godt i det. Det provoserer, spesielt med tanke på at det er de som trenger det mest som man velger å prioritere ned, sier Aasen.
Må ta vare på alle
Aasen sier at hun forstår at meningene er delte, den varierte medlemsmassen i Fellesforbundet tatt i betraktning, men at hun håper at de som sitter «godt i det» nå tar i et tak for dem som trenger det mest.
– Veldig mange av dem som jobber i industrien i Fellesforbundet går av med AFP fordi de har muligheten til det, og kroppen til det. De er veldig få av dem som jobber i hotell- og restaurantbransjen som kan gjøre det samme, sier hun og fortsetter:
– Vi kan ikke alltid høre på de som roper høyest. Fellesforbundet er et stort forbund, nå må de ta vare på alle. Slagordet til LO er jo «større, sterkere sammen». Da må vi være større og sterkere sammen for å ta vare på de som er aller minst med aller minst, sier hun.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.