JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Renholder Jana får 22.425 kroner mer i årslønn: – Litt trasig at det ikke ble mer

11,50 mer i timen, høyere tillegg for fagbrev og økt godtgjørelse til sko. Det er noen av resultatene fra forhandlingene for renholderne i privat sektor.
Jana Walzer jobber som renholder hos ISS i Steinkjer. Nå får hun 22.425 kroner mer i årslønn.

Jana Walzer jobber som renholder hos ISS i Steinkjer. Nå får hun 22.425 kroner mer i årslønn.

Sebastian Bang

camilla.yndestad@lomedia.no

– Jeg synes det er et greit resultat, men samtidig er det også litt trasig at det ikke ble mer, sier Jana Walzer.

Renholderen, som jobber hos ISS i Steinkjer, er sånn passe fornøyd.

Etter to dager med forhandlinger ble LO og Norsk Arbeidsmandsforbund på den ene siden og NHO/NHO Service og Handel på den andre siden i natt enige i forhandlingene om renholdsoverenskomsten.

Alle renholdere som er på denne overenskomsten får et tillegg på 11,50 mer i timen.

Omregnet til en årslønn, med et årsverk på 1950 timer, øker årslønna for en renholder med topp ansiennitet fra cirka 448.500 kroner i året til 471.000 kroner.

Dette er renholdere som er ansatt i private renholdsbedrifter som gjør rent ute hos kunder.

I tillegg kommer fagarbeidertillegget, som heves fra 13,50 til 14,50 i timen og nattillegget som heves fra 27 til 29 kroner.

Godtgjørelse for sko heves fra 700 kroner til 1000 kroner for arbeidstakere som jobber mer enn et halvt årsverk, og fra 250 til 500 per år for dem som jobbere mindre enn et halvt årsverk.

Kommer ikke over ramma

Det er om lag 4.000 renholdere i Arbeidsmandsforbundet som er omfattet av renholdsoverenskomsten. I tillegg kommer alle renholderne som ikke er medlemmer i forbundet, men som jobber i bedrifter med tariffavtale.

Ifølge NHO Service og Handel får tariffavtalen virkning for over 10.000 årsverk.

Jana Walzer forteller at hun hadde forventet at lønnsøkningen skulle blitt bedre.

– De som ikke har fagbrev, kommer ikke over ramma på 5,2 prosent i det hele tatt, sier hun.

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, ledet forhandlingene for forbundet, og forteller at de er godt fornøyde med resultatet, både med det økonomiske og med tekstendringene.

– Vi er glade for å ha landet det – for det var tøffe forhandlinger. Jeg synes motparten vår fortjener skryt for å ha vært konstruktive og for å ha lyttet til det vi har sagt. Det er jeg veldig glad for, sier han.

Edvardsen mener at ramma er oppnådd, men legger til at det jo spørs hva man legger inn i regnestykket:

– Det er klart at, om du ikke får noen av de tilleggene som har blitt forhandlet fram, så kan du være i underkant av ramma. Men vi mener at totalt sett, så er vi på ramma, sier Edvardsen.

Kompetansereformen

I frontfaget ble Fellesforbundet og Norsk Industri også enige om å begynne på en stor etter- og videreutdanningsreform, kalt kompetansereformen. 

I protokollen fra forhandlingene om renholdsoverenskomsten står det:

«NAF og NHO Service og Handel har felles mål om å øke kompetansen i renholdsbransjen i Norge. Fram til tariffoppgjøret i 2026 skal partene diskutere innrettinger for etter- og videreutdanning i bransjen.

Arbeidet skal omhandle løsninger for å sikre kompetanse til å møte framtidige utfordringer. Utvalget skal særlig diskutere teknologi og digitalisering i yrket, konkretisere hvordan partene sammen sikrer at kompetansen heves og med det bidrar til å ruste bransjen for fremtiden.

Utvalget skal ha fokus på hele bransjen, men spesielt medarbeidere, ledere og bedrifter.»

Frist til 9. mai

Nå sendes forslag til revidert renholdsoverenskomst ut på uravstemning, og medlemmene i Arbeidsmandsforbundet på overenskomsten har frist på seg til 9. mai med å svare.

Walzer roser arbeidet som forhandlingsdelegasjonen fra Arbeidsmandsmandsforbundet har gjort, og er i alle fall klar på hva hennes svar blir:

– Jeg skal uansett stemme for at jeg er fornøyd, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse