JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Dårlige EØS-nerver i Høyre?»

Jeg kan berolige Ove Trellevik (H) med at Norge vil få det langt lettere enn Storbritannia, skriver Andreas Tharaldsen.

Jeg kan berolige Ove Trellevik (H) med at Norge vil få det langt lettere enn Storbritannia, skriver Andreas Tharaldsen.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) er bekymret for vestlandsindustrien og sjømatnæringen hvis EØS-avtalen skrotes.

Han frykter for at eksporten, særlig av fisk, vil stoppe opp på grensen. Skrekkscenarioet er visstnok Storbritannia etter brexit.

De første ukene etter at handelsavtalen mellom Storbritannia og EU var på plass, var det ganske riktig køer av vogntog ved Dover. Køene hadde sin årsak i pålagt koronatesting av sjåførene i tillegg til en første usikkerhet rundt nye dokumentasjonskrav. I februar var trafikken tilbake på 90 prosent av normalen før brexit.

Bakgrunn for innlegget: Høyre-politiker frykter for EØS-avtalen: – Vi risikerer at laksen tiner på Svinesund

Jeg kan berolige Trellevik med at Norge vil få det langt lettere enn Storbritannia, ettersom vi har en frihandelsavtale å falle tilbake på når EØS-avtalen sies opp. For alle industriprodukter vil handelen foregå nøyaktig som før, med null toll. Om vi klarer helt å bli kvitt EØS-tollen på blant annet bearbeidet fisk, slik britene har klart, er mer uvisst. Det blir uansett ikke store forskjeller fra i dag.

I oppsigelsestiden på ett år vil det sikkert bli behov for å formalisere noen felles sikkerhetskriterier og europeiske standarder, i den grad disse ikke allerede er innbakt i norsk lov, slik de fleste er. Disse standardene følger i stor grad av blant annet den europeiske standardiseringskomiteen CEN, der også land som Serbia, Tyrkia og Sveits er medlemmer.

Kommentar: «Hvorfor skal EØS og ESA blandes inn i hvordan vi driver kommunale sykehjem og idrettsanlegg?». Stein Reegård forklarer

Det er mulig at Trellevik har observert at EU er en aggressiv aktør når det gjelder å rane til seg norske ressurser, slik vi ser i Svalbardsonen. Det burde i seg selv være grunn god nok til å kutte EØS-trådene til Unionen. Når det kommer til handelsbytte av varer og tjenester viser imidlertid all erfaring at EU er en rasjonell handelsaktør som er opptatt av smidige leveranser til sin egen industri. De har en industri som hungrer etter norsk fisk og norsk aluminium.

Etter brexit er ikke lenger britene bundet av EUs statsstøtteregelverk, slik Norge fortsatt er gjennom EØS-avtalen. At Høyre er motstandere av en aktiv stat i næringspolitikken er ikke noe nytt, men for venstresiden kan en løsrøvelse fra EUs næringsliberalisme gi nye muligheter til å bygge norsk industri.

Kommentar: «Mange jobber vil bortfalle på grunn av usikkerhet forbundet med brexit»

Akkurat nå er et dårlig tidspunkt å utfordre EØS-avtalen på, mener stortingsrepresentanten for Høyre. Det ville være av stor allmenn interesse å få vite når Høyre mener tidspunktet er riktig.

Warning
Annonse
Annonse