Når UK går ut av EU som medlem, er landet like avhengig av eksport og import, skriver Stein Reegård. (Illustrasjonsfoto)
NTB
Kommentar
«Mange jobber vil bortfalle på grunn av usikkerhet forbundet med brexit»
Den allerede altfor krevende jobben myndigheter har med å sikre arbeid til alle, vil nok bli enda vanskeligere.
Brexit krever 270 millioner nye «tollerklæringer» årlig bare for importen fra EU, ifølge det britiske Institute for Government. Om vi legger til noe tilsvarende for eksporten, er det tale om rundt 2 millioner erklæringer per dag. Og dette dreier seg om bare den ene siden av grensen. Vi kan gå ut fra at noe liknende samtidig gjelder på EU-siden.
Vi er altså kanskje oppe i 4 millioner nye erklæringer per dag. Nettopp tollfrihet for industrien ble fremstilt som en bragd i forbindelse med avtalen. Bakgrunnen for det store antall deklarasjoner er at toll egentlig ikke er det store poenget når europeiske handelsavtaler skal vurderes. Den betyr mye bare for enkeltnæringer som landbruk. Ellers er den i hovedsak borte for lenge siden.
Selv om både EU og EØS dreier seg om mange forhold, er det handel med varer som er det store i økonomisk betydning. Og når UK går ut av EU som medlem, er landet like avhengig av eksport og import. Det er ikke så enkelt som noen har sagt det: det er «bare å handle på WTO-regler». Her er riktig nok et regelverk som omfatter og er godkjent av nesten alle verdens land. Men det er minimalt som ivaretas sammenliknet med EU- og EØS-regler. Og så mangler det mye på operative mekanismer for å sikre etterlevelse. Det hjelper lite å ha rett, om man ikke får rett.
Les Reegårds forrige kommentar: «Vi kan starte med spørsmålet om hva slags økonomisk system Storbritannia blir etter hvert»
Mye som skal klaffe
Jeg skriver ikke dette for å gjøre narr av brexit-tilhengere. Det er mer en påminnelse om hvor mye grenseoverskridende trafikk som må ivaretas i avanserte økonomier som både den norske og den britiske.
Det er utrolig mye som skjer i det stille når «tingene glir». Tilsvarende like mye som kan stoppe opp eller bremses. Selv over norske- og svenskegrense er det daglig en mengde deklarasjoner om avgifter som håndteres, fordi Norge ikke er med i tollunionen.
Men EØS sikrer det som betyr mest: andre hindringer for handel der britene må starte helt på nytt. Varefrakt som tidligere var ubesværet inn i EU skal ha en ny godkjenning eller aksept for å være lovlig.
Tjenestenes enorm mangfold
Det er omfattende litteratur og forskning som dokumenterer at det ikke primært er toll som betyr noe i europeisk handel, men andre forhold som hindrer tilgang til markeder hos selv nære naboland.
De spesielt interesserte kan gå inn på mer spesialiserte sider hos noen av de 37 britiske myndigheter som får tilbake mange av 1970-tallets oppgaver med grensekryssende varer. Avvikling av slikt har vært EU- og EØS-regelverkets største oppgave og rolle siden midten av 1980-tallet. Det er dette som kalles Indre marked og som utvidet den tidlig etablerte tollfrie eksport/import av varer med mer felles regler for hvordan de skulle se ut.
Og i sin tur ble det lettere grensekryssende bevegelse også av tjenester, kapital og arbeidskraft. Det er slike hensyn som ligger bak harmonisering av det som handles og i de prosesser som medvirker til dette. Matvarer, biler, elektronikk, medisiner godkjennes, merkes og dokumenters på nytt. Og det må kontroller til for å holde en stadig skiftende varekvalitet med oppdatert aksept.
Det er i regien for denne bredere flyt EU og andre institusjoner har «blandet seg inn» i og tidvis støter mot det som i utgangspunktet er nasjonal samfunnsorganisering. Særlig tjenester er tett på ofte komplisert og nasjonalt avveid regelverk. Nettopp tjenester har, med sitt enorme mangfold, gjennomgående manglet den lange tradisjon for harmonisering og felles regler, som nettopp industrivarer har hatt i utbyggingen av verdenshandelen. Selv om det har vært store ambisjoner om økt tjenestehandel, er det på få områder den har kommet særlig langt i en samlet samfunnsøkonomisk sammenheng, sammenliknet med varer. På en annen side er den potensielle betydningen stor.
Mye lest og delt: «Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte», skriver Jonas Bals
Arbeid til alle vil bli enda vanskeligere
Derfor vil vi trolig se at mye oppfølging av brexit vil dreie seg om tjenester, og særlig det som enten er finanstjenester eller nær tilknyttet disse tjenestene der Storbritannia mer enn på andre økonomiske områder er en «stormakt».
Men de får mye å gjøre for å holde handelen med varer, eksport og import gående som før. Våre foran nevnte tall indikerer volumet på det som skal håndteres. De som ønsker en konkretisering av utfordringene anbefales en titt på britiske eller irske massive nettsider.
Det mangler ikke på dokumentasjon av nye avtalers store virkning for handel mellom land. Kostnader ved ventetider, nye godkjenninger og krav til merking er en bredt basert «akademisk industri», basert på rikt materiale fra handelsutvikling over en hel verden.
Det er ganske så sikkert at mye handel vil bli dyrere, mange jobber vil bortfalle kanskje mest på grunn av av usikkerhet. Den allerede altfor krevende jobben myndigheter har med å sikre arbeid til alle, vil bli nok enda vanskeligere.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Roy Ervin Solstad
Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Som AUF-leder talte Ina Ap-ledelsen midt imot. Nå er det krise i partiet
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Geir Ove Kulseth fikk ni stemmer flere enn motkandidat Eystein Garberg.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp i EL og IT Forbundet
Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.
Fellesforbundet avd. 23
500 streika mot høye strømpriser på Raufoss
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL
Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik
Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.
Anders Tøsse