JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Fagforeningsfolk kritiserte den russiske invasjonen i Ukraina. Nå sitter de i fengsel»

Hviterusslands brutalitet er ikke til å tro. Det er uakseptabelt at dette skjer i Europa i 2022, skriver Trond Markussen.

Hviterusslands brutalitet er ikke til å tro. Det er uakseptabelt at dette skjer i Europa i 2022, skriver Trond Markussen.

Privat

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Mens norske arbeidstakere er i fredelige forhandlinger om lønn og arbeidsvilkår, blir hviterussiske arbeidstakere undertrykket grovt. Hva gjør vår regjering?

I april ble De hviterussiske radio- og elektronikkindustriarbeideres union (REP) stemplet som en ekstremistorganisasjon og forbudt.

Over 200 av REPs medlemmer har blitt arrestert og dømt til administrative eller fengselsstraffer. Andre har blitt utsatt for lange forhør eller blitt presset til å melde seg ut av foreningen. Flere REP-kontorer har vært utsatt for razzia eller overvåking.

Dette er hverdag for hviterussisk fagbevegelse. President Aleksandr Lukasjenko går etter alle som kan utfordre hans styre. Det bør ikke overraske at fagforeninger er blant dem: fagforeningsarbeid er en viktig demokratisk arena hvor man tilegner seg informasjon, stiller spørsmål og engasjerer seg. Flere av de arresterte fagforeningsfolkene hadde kritisert invasjonen av Ukraina.

Regimets brutalitet er ufattelig. For eksempel ble Aljaksandr Bukhvostau, tidligere medlem i IndustriAlls sentralstyre og president i De frie metallarbeideres union (SPM), utsatt for et syv timer langt forhør.

Han er 77 år gammel og har hjerteproblemer, og etter forhøret måtte han rett på sykehus.

Russisk fagforeningsleder: – Det er klart vi er redde for fremtiden

Europas siste diktatur

Siden han kom til makten i 1994 har Lukasjenko styrt Hviterussland med jernhånd. Opposisjonelle blir fengslet eller drept, mediene er kneblet og i valgene får presidenten alltid over ¾ av de offisielle stemmene.

Store demonstrasjoner mot det siste valget i 2020 ble møtt med vold fra politiet. Flere demonstranter ble drept og titusener pågrepet. Opposisjonens presidentkandidat Svjatlana Tsikhanowskaja flyktet til Litauen.

Hviterussland har lenge vært utsatt for internasjonale sanksjoner. Lukasjenko blir kalt Europas siste diktator, og nå strammer han grepet. Det blir stadig vanskeligere å drive fagforeningsarbeid i landet.

Derfor er det viktig med internasjonalt press. Sammen med en rekke andre lands fagforbund, International Labour Organisation m.fl. har vi protestert overfor hviterussiske myndigheter gjennom brev og opprop.

Denne skaper debatt: Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Regjeringen må følge opp

Det skal ikke være nødvendig for oss fagorganiserte å ta denne kampen alene. Den norske utenriksministeren og Stortingets utenriks- og forsvarskomité må også handle. På vegne av Norge må våre politikere bruke alle diplomatiske kanaler til å påvirke det hviterussiske regimet.

Det er helt avgjørende at vestlige land går sammen og gjør alt vi kan for å stoppe det som nå skjer i Hviterussland. Hvis vi ikke står opp for arbeidstakeres rettigheter i dette landet, risikerer vi i verste fall at Lukasjenkos brutale fagforeningsknusing inspirerer likesinnede politikere i andre land.

Mye delt: Søsknene Micha (12) og Vika (10) havnet midt i skuddlinjen i Ukraina. Nå er de i trygghet

Warning
Annonse
Annonse