Arbeidslivskriminalitet:
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Økokrim er bekymret for svart arbeid blant flyktninger fra Ukraina.
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
torgny@lomedia.no
15 000 ukrainske flyktninger har så langt kommet til Norge og søkt om beskyttelse. De har ikke lov til å begynne å arbeide før de har fått innvilget flyktningstatus.
Økokrim er bekymret over at mange av disse flyktningene i møte med det norske arbeidslivet havner i ulovlige arbeidsforhold, blir utsatt for arbeidslivskriminalitet og arbeider uten å betale skatt.
Jobbtilbud på Facebook
Flere politidistrikt melder om at nyankomne ukrainske asylsøkere har fått tilbud om arbeid før de har fått innvilget oppholdstillatelse. Politiet har også registrert at en del ukrainske flyktninger er innkvartert på private bopeler hos aktører politiet mistenker for å være involvert i arbeidslivskriminalitet.
– Allerede før den russiske invasjonen hadde vi registret at det var ukrainere som arbeidet ulovlig i Norge, sier sjef for Økokrim til FriFagbevegelse, Pål Lønseth.
Også på Facebooksider for ukrainske flyktninger kommer det jobbtilbud.
Faksimiile internett
Noen av flyktningene blir kontaktet direkte av arbeidsgivere. I tillegg blir ukrainske flyktninger i Norge tilbudt jobb både på Facebook-grupper og på ukrainske nettsider. På en Facebook-side for ukrainske flyktninger i Norge, søker for eksempel en stor aktør innen bilpleie etter ukrainske arbeidere til 100 % stilling til en Østfold-by. Etter noen timer har flere personer svar, og sagt de er interessert i jobb.
Da hadde ukrainere som kom til Norge ikke uten videre arbeidstillatelse, så mange av dem jobbet ulovlig. Når en ikke har arbeidstillatelse, må også arbeidet foregå svart, uten at en betaler skatt.
Flyktninger fra Ukraina: Norge er godt rustet til å ta imot enslige barn
– Vi har fått klare indikasjoner på at det er en økning i antall ukrainere som jobber i denne delen av arbeidsmarkedet. Det er ikke unaturlig å tenke seg at når ukrainske flyktninger kommer til Norge blir det kontakt med ukrainere som allerede befinner seg her, sier Lønseth.
Politiets etterretning går ut på at også flyktninger med arbeidstillatelse, blir ansatt svart.
Falske jobbannonser
Økokrim viser også til at det er egne nettsteder i Ukraina med jobbtilbud. På en av dem, eurabota.ua, kunne FriFagbevegelse registrer 66 jobbtilbud i Norge. Det er lite i forhold til Polen hvor det er registrert 1634 ledige stillinger.
En rask undersøkelse av de norske jobbene viser at flere av dem er åpenbart falske, lagd for å lure ukrainere i en vanskelig situasjon.
Et av jobbtilbudene på eurabota.ua er som arbeider på en konfektfabrikk i Oslo (oversatt med Google translate). Fabrikken er navngitt i annonsen, det skal være et tilbud om jobb på Freia sjokoladefabrikk.
Denne falske annonsen med jobb tilbud på Freia har vi funnet på den ukrainske nettsiden eurobota.ua.
Faksimiile internett
– Nei, vi annonserer ikke på slike nettsider, er det kontante svaret fra Mondelez’ kommunikasjonssjef i Norden, Marcus Hartman når vi spør om det er Freia som søker etter folk.
En annen gjaldt arbeid på en tobakksfabrikk i Stavanger, til tross for at den siste tobakksfabrikken i Norge ble nedlagt i 2008.
Men for ukrainske flyktninger som har fått reelle jobbtilbud har de fleste vært arbeid innen bygg og anlegg, frisør og renhold.
Debatt: «Mens Putins bomber regner over Ukraina, sirkler gribbene rundt norske flyktningmottak»
Politiet har også kommet over eksempler på at ukrainske asylsøkere på Vestlandet også selv har tatt kontakt med frisør- og renholdsbedrifter for å skaffe seg svart avlønnet arbeid.
Behov for penger
Ukrainere skal også ifølge politiet ha arbeidet ulovlig for et gartneri på Sørlandet. De er også bekymret over at ukrainske borgere kan bli utnyttet til sesongarbeid i landbruket i tida som kommer.
– Som flyktninger flest er ukrainerne som har kommet utålmodige, de har behov for penger, de er vant til å jobbe, og de ønsker normalitet, sier generalsekretær i Noas, Pål Nesse til FriFagbevegelse.
Noas står for Norsk organisasjon for asylsøker.
En asylsøker som bor på et asylmottak med fullt betalt kost og losji får utbetalt 447 kroner i måneden i kontanter.
Nesse opplyser at 11 000 av de til sammen 15 000 ukrainerne som har kommet til Norge nå, har fått innvilget slik beskyttelse. Han derfor ikke det er juridiske problemer som hindrer at ukrainske flyktninger arbeider svart. Så snart en har fått kollektiv beskyttelse, slik det er blitt mulig for flyktninger fra Ukraina, får en tillatelse til å ta lønnet arbeid.