Flyktninger på togperrongen i Lviv venter på tog til Polen.
Pavlo Palamarchu /SOPA Images/Sipa USA/NTB
Krigen i Ukraina:
Flyktninger fra Ukraina: Norge er godt rustet til å ta imot enslige barn
Mer enn en million mennesker har flyktet fra Ukraina. Norsk barnevern har lært av tidligere kriser og er beredt hvis barn kommer hit alene.
anne@lomedia.no
Nyhetssendingene viser at kvinner og barn flykter fra Ukraina, mens menn mellom 18–60 år har forbud mot å forlate landet. Men kan vi vente at barn også flykter alene til Norge, fordi de mister foreldre i krigen?
– Signalene fra Utlendingsmyndighetene (UDI) er at det per nå ikke er så sannsynlig at det vil komme mange enslige barn fra Ukraina, men vi planlegger beredskapen, sier Ingrid Pelin Berg, direktør i Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) øst.
Lært av tidligere kriser
Direktøren understreker at de har lært mye fra tidligere kriser, blant annet migrasjonskrisen i 2015 med krigen i Syria og den plutselige evakueringen fra Kabul sist høst, da Bufetat tok imot 28 barn under 15 år.
– Hva lærte dere som dere kan dra nytte av nå?
– Vi har fått øvd oss på å håndtere plutselige forandringer og hendelser. Vi lærte mye om hva som skal til for å øke kapasiteten i omsorgssentrene (for barn under 15 år) på kort varsel, sier Pelin Berg.
Ifølge FNs høykommissær for flyktninger skal én million mennesker ha flyktet fra Ukraina i løpet av krigens første uke.
Les også: Hydro-ansatte oppfordres til å donere én timelønn til dem som er rammet av krigen i Ukraina
– Har pleiet samarbeid
Hun viser til at Bufetat har inngått samarbeid med private aktører på forhånd og at de har tilgjengelige avtaler de kan utløse dersom det blir behov for å ta imot mange barn.
– Vi har også lært å pleie samarbeid mellom alle aktører som er involvert når et barn kommer alene, som Politiets utlendingsenhet (PU), statsforvalterne, og kommunene som overtar når barna skal bosettes, sier Pelin Berg.
Hun mener de også har bedre rutiner for ankomst, oppfølging og bosetting enn de hadde før flyktningbølgen i 2015.
Saken fortsetter under bildet.
– Vi er klare og kan raskt mobilisere kapasitet dersom barn kommer alene fra Ukraina, bekrefter Ingrid Pelin Berg, direktør i Bufetat øst.
Bufdir presse
50 statlige plasser
Bufetat drifter to statlige omsorgssentre for enslige mindreårige asylsøkere (EMA) under 15 år og kjøper plasser fra tre private tilbydere. Per dags dato er det 50 statlige plasser og 18 private plasser for denne gruppen barn.
Pelin Berg forteller at de er i gang med å legge planer for utvidelse. Hun bekrefter at de kjøper private plasser dersom det kommer mange enslige mindreårige til Norge.
– Vi har spurt hva samarbeidspartnerne våre kan levere, dersom det bli behov for å øke kapasiteten. I tillegg sikrer vi maks drift ved egne sentre, sier Pelin Berg.
Har kompetanse
– Det har kommet få enslige mindreårige asylsøkere til Norge de siste årene, blant annet på grunn av pandemien. Er vi i en situasjon der dere har mindre kapasitet og kompetanse?
– Vi har ikke bygget ned kompetanse i vårt eget apparat. Da Kabul-evakueringen skjedde plutselig i høst, hadde vi kompetanse tilgjengelig, også gjennom samarbeidspartnerne, sier Pelin Berg.
Hun sier at de blir orientert fra myndighetene om hva de kan forvente å måtte levere av tjenester. Hun venter også på at Bufdir og UDI vil legge fram mulige scenarioer.
– Vi kan tilby barnevernsfaglig kompetanse på ankomstsentre og mottak hvis myndighetene ber om bistand. Vi kan også stille med ressurser fra familievernet til familier i krise hvis det viser seg å bli behov, sier Pelin Berg.
Med mor eller familie
– Er det andre barnevernsfaglige utfordringer ved å ta imot barn fra Ukraina enn de som kom fra krigen i Syria?
– Barn fra Ukraina kommer mest sannsynlig med mor eller familie. Vi tenker også at barn i Ukraina har hatt andre oppvekstvilkår og psykososiale forhold enn barn som flyktet fra Syria, sier Pelin Berg.
– På sosiale medier flommer det over av velkommen-meldinger, men i noen antibarneverns-grupper på Facebook advares ukrainere mot å komme til Norge, for «her blir de fratatt barna sine». Hva tenker du om det?
– Det er synd at man har den oppfatningen, det er ikke realiteten. Barn i følge med foreldre har det best når de får være sammen. Vi støtter dem med det de trenger i akuttfasen og videre bosetting. Det er ingen hold i statistikk eller praksis at de blir fratatt barna hvis de flykter hit, sier Pelin Berg.
– Mange engstelige barn
Pelin Berg understreker at krigen i Ukraina kan gjøre mange barn engstelige, og at det kan vekke vonde minner spesielt hos dem som bor i omsorgssentrene deres.
– Derfor er vi opptatt av hvordan vi i vår organisasjon snakker med barn og unge om det som skjer. Vi har mennesker boende i omsorgssentre som har opplevd krig tidligere og som aktiveres og opplever frykt. De må følges opp godt nå, understreker Pelin Berg.
Lene Nylænde er rådgiver i fosterhjemstjenesten i Innlandet Bufetat region øst. Det som skjer i Ukraina påvirker selvsagt de som jobber i tjenesten, sier hun.
– Vi tenker på det, om strømmen av krigsflyktninger kommer hit og om barn trenger fosterhjem. Dette er langt fremme i panna nå, sier Lene Nylænde.
Valgte bofellesskap
Da flyktningkrisen startet i 2015, var det få mindreårige som ble plassert i fosterhjem, forteller hun.
– Barnevernstjenestene valgte heller bofellesskap for gruppen 15–18 år, og det var få barn under 15 år som kom alene. Vi vet ikke hvordan det blir nå, men jeg vet at det mobiliseres og at myndighetene jobber med beredskap.
Les også: LO gir en million til hjelpearbeidet i Ukraina: Ber alle brette opp ermene og bidra
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm