JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Klimaomstillingen kommer til å kreve mye av oss alle. La oss samle rekkene»

Man kan nesten få inntrykk av at det ikke gjøres noe i LO når man leser innlegget til Emma Langmoen, skriver Kine Asper.

Man kan nesten få inntrykk av at det ikke gjøres noe i LO når man leser innlegget til Emma Langmoen, skriver Kine Asper.

Sissel M. Rasmussen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Emma Langmoen kom med flere angrep på Jørn Eggum og Fellesforbundet i sitt debattinnlegg i Frifagbevegelse.

Langmoen skriver at «det er på tide å bryte rekkene i LO» på grunn av klimakampen. Nei, styrken til fagbevegelsen ligger nettopp i at vi klarer å favne brede grupper med ulike interesser om et felles mål.

Det felles målet er vi faktisk enige om: vi skal nå Paris-målene. Hvordan vi når det er viktig dersom vi er opptatt av at byrdene ved omstillingene ikke skal ramme skjevt.

Som medlem i et forbund som organiserer industriarbeidere, så er det viktig at disse endringene kommer ivaretar arbeidsplassene til de som jobber der. Langmoen har rett i at dersom vi ikke omstiller oss så vil tusenvis av arbeidsplasser stå i fare. Men det er like riktig at like mange arbeidsplasser i dag kan stå i fare dersom omstillingen ikke skjer på en god måte.

Bakgrunn: «Jeg har vært LO-medlem siden jeg var 15. Hvert år øker skammen», skriver Emma

Det som gjør at den norske industriarbeideren er i verdensklasse er ikke at de har jobber knyttet til olje og gass, men at de er høykompetente. Norske fagarbeidere løser arbeidsoppgaver som krever ingeniører i andre land. Derfor har vi konkurransedyktig industri i Norge. Det er denne kompetansen vi må ta vare på.

Jonas Gahr Støre har sagt det bra: arbeidsplasser må bidra til klimakutt og klimakutt må bidra til arbeidsplasser. Det siste er det mange som glemmer.

Man kan nesten få inntrykk av at det ikke gjøres noe i LO når man leser Langmoen. Det er selvsagt feil. Det skjer når vi jobber opp mot myndighetene og når vi jobber på gulvet. Hver eneste dag bidrar Fellesforbundets medlemmer til at industri og næringsliv utvikler seg i mer bærekraftig retning, med et lavere miljø- og klimaavtrykk. Det handler om ny teknologi som tas i bruk, endringer i hvordan arbeidet utføres, hvilke produkter og innsats-faktorer som benyttes, transportløsninger, energibesparing, gjenbruk og avfallshåndtering – og mye mer.

Debatt: «Svaret ligger ikke i å gjøre fagbevegelsens makt mindre, Emma!», skriver lederen i NTL Ung

Opp mot myndighetene er kravene våre at de må spille på lag med industrien for å få til de nødvendige kuttene i utslipp. Karbonfangst og lagring må gjennomføres. Miljøvennlig energiproduksjon som havvind, hydrogen og batteriproduksjon, kan sikre at det skapes arbeidsplasser.

Klimaomstillingen kommer til å kreve mye av oss alle, både som privatpersoner og i arbeidslivet. Fagbevegelsen, særlig vi i LO, har muligheten til å sikre at de endringene skjer gjennom et samarbeid mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og staten.

La oss samle rekkene!

Warning
Annonse
Annonse