Debatt
«Svaret ligger ikke i å gjøre fagbevegelsens makt mindre, Emma!»
Det vil ikke hjelpe hverken klimasaken eller unge med dårlige arbeidsvilkår at fagbevegelsens makt forvitrer, skriver Martin Kvalvik.
Katharina Dale Håkonsen
Vi er mange i LO som er enig med deg om at bevegelsen vår må bli grønnere og ta et oppgjør med den lite økonomiske og økologiske bærekraftige oljepolitikken.
Men svaret ligger ikke i å gjøre fagbevegelsens makt mindre. Fagbevegelsen må bli større og vi trenger flere unge, klimaengasjerte og aktive medlemmer som vil legge press på forbundene som fortsatt vil holde oljenæringa gående på kunstig koma.
Bakgrunn: «Jeg har vært LO-medlem siden jeg var 15. Hvert år øker skammen», skriver Emma
Forbundene i LO har vært i vekst det siste året og vi har snart én million medlemmer. Blant LOs medlemmer har vi alle slags yrkesgrupper: bussjåfører, hjelpepleiere, lærere, byråkrater, elektrikere og oljearbeidere. Vår fremste oppgave er å ivareta interessene til våre medlemmer, slik at flest mulig har en arbeidsplass å gå til og at det er gode lønns- og arbeidsvilkår på den arbeidsplassen.
Norsk økonomi og tusenvis av arbeidsplasser i Norge er avhengig av fortsatt oljeproduksjon også i årene fremover. Men, det er faktisk ikke rettferdig ovenfor alle de som jobber i olja i dag å si at vi skal holde i gang arbeidsplassene som faktisk ødelegger vårt felles livsgrunnlag.
Historien til samfunnsbygginga i Norge er at du ikke får gjort noen ting uten at fagbevegelsen er med. Enhver regjering uansett farge som har prøvd å gjøre store reformer og endringer i samfunnet har merka at fagbevegelsens makt er så stor at man faktisk må ha oss med og ikke mot dem om endringene i det hele tatt skal skje.
Mye lest: Dette er det viktigste politiske tiåret siden krigen, mener Trygve Svensson
Nøkkelen til å klare den grønne omstillinga av industrien må derfor være hos fagbevegelsen, og da trenger vi en fagbevegelse anno 2021 som du sier, som ikke frontes av gamle gubber som fører politikk som hører fortiden til. Og selv om LO er i vekst har vi underskudd av unge medlemmer. Unge medlemmer som ville dratt forbundene i en grønnere retning.
Dette påvirker mer enn bare klimapolitikken. Det er i dag veldig mange unge som jobber for eksempel på barer og restauranter som ikke er organisert, og vi ser at de får dårligere lønns- og arbeidsvilkår på grunn av dette og at forskjellene mellom folk øker. Det vil ikke hjelpe hverken klimasaken eller unge med dårlige arbeidsvilkår at fagbevegelsens makt forvitrer. Vi må klare å ha to tanker i hodet samtidig og gjøre det vi kan for å bekjempe ulikhetskrisa, samtidig som vi er en pådriver for å kutte utslipp og en pådriver for nye grønne arbeidsplasser.
Kronikk: «Hvor lønnsom er golfstrømmen?», spør samfunnsøkonom Jonas Algers
Som leder av NTL Ung er jeg stolt over å være med i forbund som kjemper for at LO skal bli enda tydeligere på behovet for grønn og rettferdig omstilling. NTL mener at det ikke bør åpnes nye olje- og gassfelt på norsk sokkel, som også IEA peker på i sin rapport. Det har vi også foreslått til LO-kongressen som avholdes neste år.
Men vi er ett forbund, og vi er ikke store nok til å klare denne jobben aleine. Oppfordringa tilbake Emma, må derfor være at vi som er unge og klimaengasjerte ikke melder oss kollektivt ut, men er mer aktive og da spesielt spesielt ovenfor «oljeforbundene» i LO. Vi må verve flere unge medlemmer til fagbevegelsen sånn at det er vi, og ikke «fossilgubbene», som bestemmer over fagbevegelsens klima- og oljepolitikk de neste årene.