Golfstrømmen er svekket på grunn av mer regn og smelting av isen på Grønland, klimaendringer skapt av menneskelige utslipp, skriver Jonas Algers i innlegget.
Colourbox
Kronikk
«Hvor lønnsom er golfstrømmen?»
Er det samfunnsøkonomisk lønnsomt å stoppe en ny istid?
Golfstrømmen holder temperaturene i Norden 5–10 grader høyere enn de ellers ville vært. Ifølge en ny studie i tidsskriftet Nature Geoscience har Golfstrømmen blitt svekket med 10–20 prosent og er svakere enn den har vært på 1600 år. Den er svekket på grunn av mer regn og smelting av isen på Grønland, klimaendringer skapt av menneskelige utslipp.
Klimakrisen er her og krasjer med forestillingene våre om samfunnsøkonomi. Dagens Næringsliv og havvindmotstanderne i Rødt har tatt til orde for at fornybar energi ikke er lønnsomt og at subsidier ikke er noe annet enn gaver til kapitalister som vil leve på fellesskapets bekostning. Det avgjørende spørsmålet er: Hvordan skal vi innrette den nødvendige satsingen på klimaet når det kan bli veldig dyrt?
Svaret er todelt: For å gå i pluss på sikt må vi gå i minus nå. Og langsiktige satsinger må gjøres på fellesskapets premisser.
Med fornybar energi blir teknologi viktigere enn geografi. Mens fossil energi hentes ut av fysiske reserver, er fornybar energi en flyt som kan fanges opp av ulike konstruksjoner som vindturbiner og solceller. Derfor handler ikke den raske utbyggingen av fornybar energi i verden om miljø, men økonomi; kostnaden for fornybar energi faller jo mer man bygger den ut. Man må ikke lete etter energikilder langt nede på havets bunn, den finnes i vinden og solen så lenge du utvikler teknologien. Produksjonskapasitet, innovasjon, kloke hoder og dyktige hender blir enda mer avgjørende når fossile forekomster ikke lenger har noen betydning.
Kommentar: «Grønt skifte må ha mer kraft»
Når erfaring, kompetanse og effektive arbeidsprosesser blir viktigere enn størrelsen på oljereservene eller tilgang til kysten, kan kostnadene endres raskt over tid. Det er blant annet dette som har gjort at kostnaden for fornybar energi har falt kraftig det siste tiåret. Ifølge databasen OurWorldInData kostet strøm fra kull 111 dollar per MWh i 2009, mens strøm fra solceller kostet 359 dollar. Strøm fra sol så ikke ut til å være konkurransedyktig, og Det internasjonale energibyrået regnet med svært små installasjoner langt framover. I 2019 lå prisen på 109 dollar for kull og 40 dollar for sol. Kostnaden for en MWh fra kull falt med 2 dollar på ti år, mens kostnaden for sol falt med 319 dollar.
En stor del av forklaringen ligger i Kinas, Danmarks og Tysklands storsatsinger på fornybar teknologi. Med aktiv næringspolitikk, store investeringer og effektiv planlegging har kostnadene falt raskt, og i Tyskland ble det første havvindprosjektet uten subsidier bygget av danske Ørsted i 2018.
Det finnes selvfølgelig grenser for hvor lavt kostnadene kan falle, men siden fornybar energi fortsatt ikke er like utbygd som fossile energikilder, kan man regne med at prisraset vil fortsette. Investeringer i teknologiutvikling og grønn industri vil skape lønnsomhet over tid.
Kommentar: «Nå er det arbeidsfolks tur. Vi må satse mer på fellesskapet»
I møtet med klimakrisen blir kapitalismens avhengighet av statens planleggingsevne, og av arbeiderklassen, helt eksplisitt. Derfor må også omstillingen skje på fellesskapets premisser. Under president Trump beregnet amerikanske Bureau of Labor Statistics at mellom 2019 og 2029 vil økningen i antall arbeidsplasser være størst for vindturbinteknikere, spesialsykepleiere og solcelleinstallatører. For at disse nye grønne jobbene skal bli gode jobber, driver demokratene, i samarbeid med klimaorganisasjoner og fagforeninger, nå en kampanje for The PRO Act, som skal verne faglige rettigheter. Hvis produksjonen av grønn teknologi skal øke, skal det skje på våre vilkår.
De fire årene mellom september 2021 og september 2025 vil være avgjørende for om Norge skal omstille økonomien fra fossil energi. Derfor må de fire årene preges av styrking av faglige rettigheter og arbeidsvilkår.
Norske lønninger for alle arbeidere i Norge. Grønne offentlige innkjøp som motarbeider sosial dumping. Økt fradrag for fagforeningskontingent. En statlig arbeidsformidling som kartlegger behovet for arbeidskraft ved omstillingen og gjennomfører relaterte programmer for videreutdanning og kompetanseutvikling.
I møte med klimakrisen blir samfunnsøkonomiske kalkyler misbrukt og misforstått på en måte som nesten alltid leder til forsinket klimahandling. Det er ikke på grunn av kortsiktig lønnsomhet vi skal møte klimatrusselen. Men jo raskere vi investerer i produktive grønne jobber desto raskere faller kostnadene. Det kan og bør også gjøres på en måte som styrker arbeiderklassen.
For å redde Golfstrømmen trengs planmessig omstilling på fellesskapets premisser.
Debatt: «Fagligpolitisk kamp for arbeidsplasser og klimakutt»
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vidar kaster en brannfakkel inn i pensjonsdebatten
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB