JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Agenda-sjef Trygve Svensson er oppildnet av den nye progressive bølgen i hele den vestlige verden.

Agenda-sjef Trygve Svensson er oppildnet av den nye progressive bølgen i hele den vestlige verden.

Aslak Bodahl

Ulikhet og klimakrise:

Dette er det viktigste politiske tiåret siden krigen, mener Trygve Svensson

Mer enn noen gang før trenger vi sosialdemokratiske svar på de største utfordringene i vår tid. Det er Agenda-sjef Trygve Svensson overbevist om før høstens stortingsvalg.16.07.2021
07:00
16.07.2021 09:25

aslak@lomedia.no

– Vi er utvilsomt på vei inn i det viktigste politiske tiåret siden 2. verdenskrig. Vi skal løse både en ulikhetskrise og en klimakrise. Det er like mye et norsk og nordisk problem som det er et globalt problem, sier Trygve Svensson, leder for Tankesmien Agenda, til FriFagbevegelse.

Symbol for reell makt

«Youngstorget er arbeiderbevegelsens tempel av brostein og betong, av jern og metall. Det er hovedkvarteret for den sterkeste politiske samfunnsformende kraft i forrige århundre», har avdøde Olav Versto, tidligere politisk redaktør i VG, skrevet en gang.

Youngstorget er også utgangspunktet for samtalen vår. Trygve Svensson skuer utover folkene som beveger seg over brosteinen. Han lar blikket falle på Folkets Hus og hovedkvarteret til LO.

Når han ser opp på logoen til LO, tenker han på hva den representerer. For mannen som kommer fra en typisk arbeiderklassefamilie på Voss, er de to bokstavene på toppen av bygningen synonymt med reell makt.

– Uten reell makt, har man ikke en sjanse i kampen om å posisjonere seg i samfunnet. Det er også hemmeligheten bak det veldig fredelige og harmoniske samfunnet vi lever i. Der utspiller det seg en beinhard maktkamp, sier Agenda-sjefen.

Aktiv og omfordelende politikk

Trygve Svensson blir oppildnet av den nye progressive bølgen i hele den vestlige verden. Beviset ser han blant annet i USAs president Joe Biden.

Svensson er tilhenger av trenden med en mer aktiv og omfordelende politikk. Ikke minst gjelder det i USA. Krisepakkene til Donald Trumps etterfølger har halvert barnefattigdommen i landet. Dette innebærer, ifølge Svensson, et paradigmeskifte for et Amerika i en mer rettferdig retning. Nå fordeles nemlig pengene i større grad enn før til folk flest.

Det blir oppfattet som at Demokratene er vanlige folks parti, mens Republikanerne fortsatt er i glideflukt mot det stadig mer ekstreme.

– Biden er i gang med en grønn bygging av infrastruktur. Når han vil bruke nær 20.000 milliarder kroner på broer, veier, vannrør og annen skrantende infrastruktur, vil det skape millioner av arbeidsplasser. Fra dag én har han vært mye mer progressiv enn Obama, sier Svensson.

Aktuelt: Nå trenger vi en sterkere stat, mener en samlet venstreside i Norden

Nytt syn på fordeling

Ulikhetene i samfunnet, som har økt jevnt og trutt i 30 år, gjør Svensson opprørt. I Norge eier den rikeste femtedelen 70 prosent av formuen. Vi har også flere dollarmilliardærer per innbygger enn USA, påpeker han.

– Pendelen i synet på fordeling har svingt, sier Svensson, og nevner Verdensbanken og OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling), ved siden av Biden-administrasjonen, som eksempler på at det tas krafttak for en utjevning som kommer hele samfunnet til gode.

– Det er bred enighet om følgende: Klarer vi ikke å løse ulikhetskrisen, vil samfunnet som vi kjenner det i dag gå under, hevder Trygve Svensson.

Så sterke ord bruker han på en av de største utfordringene i vår tid.

– Den eneste måten å få samfunnet på beina igjen, er å være langt mer progressive i møte med ulikheten. Fortsetter det som nå, vil Norge i 2030 ha samme formuesulikhet og forskjell i inntekt som i Storbritannia og Frankrike. Dette er land med dype klassesamfunn. Derfor er høstens stortingsvalg også et skjebnevalg, mener Trygve Svensson.

Mye delt: Fri fra jobben i fem uker? Det har ikke alltid vært sånn. Slik ble ferien til

Når lagfølelsen forsvinner

Han betegner det som gift for samfunnet når alle blir opptatt av å peke på hverandre. Vi «de-er» oss selv til døde: De bøndene, de veganerne, de dieselsjåførene, de med høyere utdanning, de med lav utdanning.

– For mye strekk i laget er ikke bra. Da forsvinner lagfølelsen, og det oppstår skjevheter i maktfordelingen. Det rammer oss i kjernen av det Norge vi er så glad i, sier han.

– Det er behagelig for en politiker å si at «jeg vil at du skal få mer penger. Jeg vil at du skal slippe å betale skatt». Å snakke til folks kortsiktige egeninteresse framfor å snakke om den langsiktige felles nytten er ufattelig mye enklere oppgave for en politiker. Det er nesten to forskjellige idretter, føyer han til.

Saken fortsetter under bildet.

En ny rødgrønn regjering vil bli mer progressiv enn det vi har sett i moderne tid i Norge. Tiden krever det, ifølge Trygve Svensson.

En ny rødgrønn regjering vil bli mer progressiv enn det vi har sett i moderne tid i Norge. Tiden krever det, ifølge Trygve Svensson.

Aslak Bodahl

Fyrtårn for rettferdighet

Etter at Stefan Löfven og hans rødgrønne regjering først ble felt i en mistillitsavstemning i Riksdagen, for så å være på plass igjen etter noen kaotiske uker, er ikke Svensson lenger like sikker på at Norden vil være styrt av sosialdemokratiske partier fra høsten av.

I Norge peker i hvert fall meningsmålingene mot et regjeringsskifte, og Danmark, Finland og Island styres av partier på venstresiden.

– Det vil være et gigantisk «call to action» hvis Norden er ensbetydende med en sosialdemokratisk styring etter høstens valg. Da kan vi gjenopprette landene som et fyrtårn for rettferdighet, sier Agenda-sjefen.

Arbeiderpartiets lansering av 40 løfter for de første 100 dagene i regjering er ett av skrittene i den retningen, ifølge Svensson. Partiet har prioritert punkter som vil sikre at flere kommer i arbeid, at velferden sikres, og at det kuttes utslipp og skapes jobber.

– Blir det rødgrønn seier i valget, vil vi få en mer progressiv regjering enn det vi har sett i moderne tid i Norge. Tiden krever det, sier Svensson.

– Ap og arbeiderbevegelsen har som historisk rolle og misjon å balansere motsetninger i norsk politikk. Det er en av grunnene til at vi er blitt et godt samfunn å leve i, mener Svensson.

Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

Mer samlet arbeiderbevegelse

Leder Jonas Gahr Støre har sagt at Ap i regjering umiddelbart skal starte arbeidet med en ny kurs som betyr noe i hverdagen til folk.

– Arbeiderbevegelsen er den store kompromissmaskinen. Men for å være et styringsparti, må Ap bli enda mer progressive. Støre er den politiske typen for de store anledningene, mener Trygve Svensson.

Under ham har Ap beveget seg nærmere arbeiderbevegelsen og miljøbevegelsen enn på lenge, ifølge Agenda-lederen.

– Den vakreste frukten av åtte harde år i opposisjon er at Ap nå er tilbake til røttene. Arbeiderbevegelsen er mer samlet som bevegelse, sier han.

At SV går til valg på en mer omfordelende skattepolitikk og en troverdig plan for å få forskjellene ned og nå klimamålene, i tillegg til at Sp anerkjenner arbeiderbevegelsens rolle, underbygger Svenssons påstand.

– Partier på venstresiden tilpasser politikken til utfordringene vi står overfor. Derfor har jeg også vært en sosialdemokrat i hele mitt voksne liv. Får disse partiene anledning til å spille ut sin politikk i dette tiåret, vil vi være på et mye bedre sted i 2030 enn vi er nå, hevder han.

Kommentar: «Hvorfor gidder folk å stå i lange køer på Svinesund? Kan de ikke bare sende butleren sin?»

Unikt i verdenshistorien

Årstallet Svensson refererer til er ikke tilfeldig. FNs bærekraftsmål er nemlig verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

– Å få verden med på å kutte utslippene med 50 prosent innen 2030 for å begrense global oppvarming til 1,5 grader, er et globalt politisk arbeid. Aldri har det skjedd noe lignende i verdenshistorien, påpeker Svensson.

– En historisk misjon for 2020-tallet må være å forene nye arbeidsplasser og klima på en måte som både fagbevegelsen og miljøbevegelsen kan støtte. Dette kommer ikke markedet til å løse, legger han til.

Et rettferdig grønt skifte må ikke bli et eliteprosjekt, ifølge Agenda-sjefen.

– For alle som har vært på mer enn ett møte i Ap, forstår at dette ikke er et eliteprosjekt. Tvert imot. Det er et kontinuerlig arbeid for å unngå å skape strekk i laget, sier han.

Kommentar: «Debatten om sykefravær blir aldri den samme»

I front for en rettferdig digitalisering

Det er en tredje utfordring som opptar Agenda-sjefen. Ikke bare hvordan vi skal redusere forskjellene og løse klimakrisen, men også hvordan digitaliseringen skal skje på en rettferdig måte. Det er ikke tilfeldig at han nevner navn som Facebook-sjefen Mark Zuckerberg, Microsoft-gründeren Paul Allen og Amazon-grunnlegger Jeff Bezos.

– Årsaken til at disse personene er blitt noen av de rikeste i verden på så kort tid, handler om teknologi som er utviklet av fellesskapet. Verken Zuckerberg, Allen eller Bezos har funnet opp dette selv. De er kloke på å sette ting sammen, men fellesskapet har finansiert alt, påpeker han.

Svensson håper at de nordiske landene, styrt av en sentrum-venstre-allianse, samles til et toppmøte i 2022. Hovedtemaet skal være hvordan Nordan vil lede an i møte med blant annet digitaliseringen.

– Vi trenger en nordisk vei, og da handler det om tillit, små forskjeller, godt samarbeid og en rettferdig politikk, sier han.

– På et slikt møte må disse landene enes om at dette ikke er tiden for moderat politikk. Dette er tiden for en progressiv politikk. Det vil også være i tråd med tiden vi lever i, sier Svensson.

Mye delt: Coop er «eid av deg og meg». Likevel tjener direktørene mange ganger mer enn de butikkansatte

Retningsgivende regjering

Akselerasjonskraften på politikken på 2020-tallet vil være av en helt annen kraft enn vi har sett på mange tiår, spår Trygve Svensson. I den sammenheng kommer han ikke utenom Aps Espen Barth Eide.

Stortingsrepresentanten fra Oslo har, ifølge Agenda-sjefen, gått fra å være en klassisk markedsorientert sosialdemokrat til å bli en politiker som tar til orde for en retningsgivende næringspolitikk.

– Eide var tidligere godt plassert på høyresiden i Ap, men er nå mer interessert i at staten skal bruke sine muskler og være et fundament for et mer rettferdig samfunn, påpeker Svensson.

Han tror også at en dominerende faktor i en ny regjering nettopp vil være en retningsgivende næringspolitikk. Begrepet innebærer at staten setter seg tydelige mål for produksjon. Det være seg hydrogen, flytende havvindmøller eller utslippsfrie skip. Å forplikte seg til 55 prosent klimakutt innen 2030 inngår også i en slik strategi.

– Du lar markedet jobbe, men målene er krystallklare. Den teknologiske revolusjonen som nå forandrer verden, er i stor grad et resultat av teknologiutviklingen som skjedde i forbindelse med månelandingen. Det sier noe om hva som kan bli resultatet når man virkelig går inn for å sette seg et mål framover i tid, sier Svensson

– Hvis koronapandemien beviser noe, er det hvor mye politikk virker når det gjelder å mobilisere og sette seg mål. Det samme må vi gjøre med digitalisering, ulikhetskrisen og et rettferdig grønt skifte. Hele samfunnet må settes i sving for å nå disse målene. Det er dette som er ensbetydende med en retningsgivende næringspolitikk, forklarer Agenda-sjefen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.07.2021
07:00
16.07.2021 09:25Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa om å være fattig i Norge: – Vi må se på lønningene til folk

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her

Kommentar

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Jan-Erik Østlie

«Stendi har krøpet til korset. Det er en seier for fagbevegelsen», skriver Kjell Werner

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

Leif Martin Kirknes

Støre vil ikke ha samarbeidsavtale med Rødt


Flere saker