JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Stefan Löfven i Sverige slår et slag for den nordiske samfunnsmodellen. Her sammen med statsminister Mette Frederiksen i Danmark.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Stefan Löfven i Sverige slår et slag for den nordiske samfunnsmodellen. Her sammen med statsminister Mette Frederiksen i Danmark.

Frode Rønning

Koronakrisa

Nå trenger vi en sterkere stat, mener en samlet venstreside i Norden

Den nordiske modellen med et sterkt fellesskap er viktigere enn noensinne for å redusere ulikhet og få til et rettferdig grønt skifte, mener partitoppene på venstresiden i Norden.02.06.2021
13:14
02.06.2021 13:14

aslak.bodahl@lomedia.no

– Et viktig mål på 2020-tallet for Ap er å forsterke velferdsstaten og ikke bare akseptere og takke for at vi har den. Vi må se på hvordan velferdsstaten kan være et fundament for et rettferdig samfunn. Det er bra for arbeid, helse og like muligheter for folk. Det er i en krise man ser betydningen av en sterk velferdsstat, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Mer av den nordiske modellen

«Norden etter Covid 19 – Hvor vil vi?». Det var utgangspunktet for den digitale samtalen mellom de sosialdemokratiske topplederne i Norden om de store politiske veivalgene tidligere denne uka.

Små forskjeller har vært de nordiske landenes paradegren, men utviklingen har gått i feil retning i altfor lang tid, mener Agenda-sjef Trygve Svensson. Han utfordret de sosialdemokratiske partitoppene på om Norden kan være veiviser for en progressiv og omfordelende politikk i møte med det grønne skiftet. Svarene han fikk var entydige:

• Staten må være en enda sterkere aktør i gjenreisningen av de nordiske landene etter koronakrisen.

• Vi trenger mer – og ikke mindre – av den nordiske modellen.

Les også dette innlegget: «Den nordiske modellen: Ideologien som fungerer, selv i krisetider»

Peker på sosialdemokratiet

Det vil si at partitoppene omfavner lave forskjeller, et organisert arbeidsliv og offentlig velferd. Selve grunnpilarene i den nordiske modellen har imponert en rekke land i verden.

– Det er ingen partier i Sverige nå som tar til orde for å redusere skattenivået og øke privatiseringen. Alt peker i en sosialdemokratisk retning. Det er fellesskapsløsningen som får bred oppslutning i gjenoppbyggingen etter covid-19, sier den svenske statsministeren Stefan Löfven.

Han fikk anerkjennende nikk fra Ap-leder Jonas Gahr Støre, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, arbeids- og likestillingsminister Peter Hummelgaard i Danmark, partisekretær Antton Rönnholm i Finlands sosialdemokratiske parti og partileder Logi Már Einarsson i Samfylkingen på Island.

– Fagbevegelsen er kanskje den sterkeste kraften for å bekjempe ulikhet. En sterk fagbevegelse sørger ikke bare for økonomisk fordeling av verdiskapningen ute i bedriftene, men bevegelsen er også en sterk politisk kraft for en god velferdsstat, mener Peggy Hessen Følsvik.

Debatt: «Offentlige støtteordninger må skape arbeidsplasser i Norge», skriver Bjørnar Moxnes

Sterkt offentlig helsevesen

I flere år var Jonas Gahr Støre en av Gro Harlem Brundtlands nærmeste medarbeidere, blant annet som stabssjef ved hennes kontor da Brundtland var leder i Verdens helseorganisasjon. Da lærte han at et offentlig helsevesen, som er i stand til å reagere i sykehusene sentralt og i kommunehelsetjenesten, er det beste forsvaret mot en pandemi.

– Det vi har erfart under koronakrisa er at vi har et helsevesen med kompetanse og kapasitet, som er tilgjengelig for alle og som ikke skiller etter økonomi, mener Ap-lederen.

– Tillit er helt avgjørende i den nordiske modellen. Det handler om små forskjeller, nære kontakter, godt samarbeid og høy frivillighet. I Norge lytter vi til rådene vi til enhver tid får fra folkehelsemyndighetene. Vi har respekt for at disse rådene er til vårt eget beste, sier han.

Ny rapport: Trepartssamarbeidet viktig for den grønne omstillingen

Rettferdig fordelingspolitikk

Når det gjelder vedtakene i Stortinget for dem som er rammet av koronakrisen, har det vært helt avgjørende å ha et organisert arbeidsliv der partene tar ansvar, mener Ap-lederen.

– Vi har fått til en mer rettferdig fordelingspolitikk. Det betyr at ledige og permitterte har fått en godtgjørelse å leve av under denne pandemien, sier Støre.

Han tok utgangspunkt i Norge, men la samtidig til at erfaringene er de samme i de nordiske landene.

– En rettferdig klimapolitikk som fører til utslippskutt, må legges på fellesskapets skuldre, mener Støre.

Et eksempel han brukte var at det vil være urettferdig at de som bor langs kysten i Norge skal ta store deler av regninga for omleggingen til null- og lavutslippsfartøy. Ap-lederen vektla at det vil svekke legitimiteten til viktige klimatiltak og forsinke det grønne skiftet.

– En halvering av fergeprisene i kystfylkene betyr en lettelse for folk som skal til og fra jobb. Endringene skal betales av staten, understreker Ap-lederen.

Mer momsinntekter til staten

Støre nevnte også Aps innføring av en «Tesla-avgift». Det vil si at momsfritaket skal fjernes på kjøp av elbiler over 600.000 kroner.

Staten skal høste frukter av de økte momsinntektene ved å bruke disse pengene på «en storstilt utbygging av ladestasjoner for elbiler i kommuner som ikke har det fra før».

Både Støre og Agenda-sjefen refererte til den norske økonomikommentatoren Martin Sandbu i Financial Times.

I en kommentarartikkel i Aftenposten nylig minnet han om «den gryende aksepten for en mer aktiv stat som drivkraft og retningsgiver i det økonomiske systemet. Ikke nødvendigvis en stor stat, men en smart, retningsbevisst og aktivt markedsregulerende stat». Ifølge Sandbu vil det være trist om Norge ble forbigått i «nordiskhet» fordi andre tenker større, nyere og mer radikalt.

Aktuelt: Stortinget slår ring om lærlingordningen: Avviser regjeringas forslag om å kunne ta fagbrev på skolen

Utvidelse av modellen

«Norden etter Covid 19 – Hvor vil vi?» er et samarbeid mellom Arbeiderbevegelsens Nordiske Samarbeidskomité (SAMAK) og Tankesmien Agenda. To spørsmål sto sentralt:

• Hva skal til for å sikre trygghet, beredskap, arbeidsplasser, klima og likestilling fram mot 2030?

• Krever 2020-tallet en tøffere kamp mot stadig økende ulikhet, i stedet for å la de rikeste trekke til seg stadig mer penger og makt?

– Den nordiske modellen står seg godt, men den må utvikles videre med et nytt løft og bli bedre på det vi allerede er gode på, sier Jan-Erik Støstad, generalsekretær i SAMAK, til FriFagbevegelse.

Det å sikre de offentlige tjenestene, styrke det seriøse arbeidslivet og ta digitaliseringen på alvor som politisk tema, er noen av de konkrete forbedringstiltakene.

– I innsatsen mot økt ulikhet må vi nok se mer på hvordan de rikeste bruker sine finansielle muskler til politisk innflytelse, blant annet via media. Sporene fra USA skremmer, sier Støstad.

– Digitaliseringen er allerede blitt et politisk tema. Det krever en mer helhetlig angrepsvinkel og en aktiv innsats, både fra partier og fagbevegelse. Årsaken er at digitaliseringen er et viktig tema i seg selv, men ikke minst at det trenger inn i store politikkområder som skole, helse og transport, påpeker han.

Les også: – Listhaug er en politisk pyroman. Hun vil sette fyr på hva som helst, mener Magnus Marsdal

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.06.2021
13:14
02.06.2021 13:14Mest lest

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

Colourbox

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Jan-Erik Østlie

Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

Ble permitterte da koronaen traff:

Ole Palmstrøm/Teknisk museum/Katharina Dale Haakonsen

For én er «ha-det-gøy-kontoen» helt tom. En annen har funnet drømmejobben

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

Ole Palmstrøm

Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere enkeltansatte: – Alt står og faller på kundens dagsform, sier HKs nestleder

Bakgrunn: Ole Palmstrøm

Unge har fått dårligere oppfølging etter at Nav-reformen ble innført, konkluderer forskere

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste sakene fra Sps landsmøte

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

Tri Nguyen Dinh

Skipskokken er opprørt etter at Stortinget stemte for endring av særalder-reglene: – Kan bli starten på slutten

PROTEST: Jørn Davidsen og Glenn Lauvik (t.h.) reiste fra Bergen til dagens markering foran Stortinget. De kaller gavepakken fra regjeringen for glanspapir uten innhold.

PROTEST: Jørn Davidsen og Glenn Lauvik (t.h.) reiste fra Bergen til dagens markering foran Stortinget. De kaller gavepakken fra regjeringen for glanspapir uten innhold.

Fagforbundet

Snart kan røykdykkere jobbe til de er 70, etter at krav om tidligpensjon fjernes

JAKT: Demonstrantar jaktar på kontraktarbeidarar som har gøymd seg på Menstad laste- og losseplass.

JAKT: Demonstrantar jaktar på kontraktarbeidarar som har gøymd seg på Menstad laste- og losseplass.

Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

90 år sidan Menstadslaget: Her er historia om eit vendepunkt i norsk arbeidsliv

Brannfare ved et avfallsanlegg i Fredrikstad førte til at arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet) grep inn mot Unios streik i kommunesektoren. Mandag ble også Unios streik i Oslo stanset. (Arkivfoto)

Brannfare ved et avfallsanlegg i Fredrikstad førte til at arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet) grep inn mot Unios streik i kommunesektoren. Mandag ble også Unios streik i Oslo stanset. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Uklart om regjeringen får flertall for streikestans

VALGKAMP: Vi har et valg å vinne, var LO-leder Peggy Hessen Følsvik til LOs representantskapsmøte. Her sammen med sin statsministerkandidat, Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.

VALGKAMP: Vi har et valg å vinne, var LO-leder Peggy Hessen Følsvik til LOs representantskapsmøte. Her sammen med sin statsministerkandidat, Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.

Erlend Angelo

LO-lederen: – Erna Solberg har klart å få fram skillet mellom høyre og venstre i politikken

FORHANDLERE: Ragne Opsahl og Bente Opheim Sving tror alt skal gå bra på Ullersmo, men savner bedre styring med flyttinga.

FORHANDLERE: Ragne Opsahl og Bente Opheim Sving tror alt skal gå bra på Ullersmo, men savner bedre styring med flyttinga.

Eirik Dahl Viggen

Forhandlinger om ny turnus og lengre reisevei tærer på kreftene for tillitsvalgte ved Ila fengsel

PLAN FRA 2015: – Min beslutning om å sitte fram til 2023 har vært planen fra jeg ble valgt i 2015, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

PLAN FRA 2015: – Min beslutning om å sitte fram til 2023 har vært planen fra jeg ble valgt i 2015, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Jan Olav Andersen går av som forbundsleder i 2023


Flere saker