JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Stefan Löfven i Sverige slår et slag for den nordiske samfunnsmodellen. Her sammen med statsminister Mette Frederiksen i Danmark.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Stefan Löfven i Sverige slår et slag for den nordiske samfunnsmodellen. Her sammen med statsminister Mette Frederiksen i Danmark.

Frode Rønning

Koronakrisa

Nå trenger vi en sterkere stat, mener en samlet venstreside i Norden

Den nordiske modellen med et sterkt fellesskap er viktigere enn noensinne for å redusere ulikhet og få til et rettferdig grønt skifte, mener partitoppene på venstresiden i Norden.02.06.2021
13:14
02.06.2021 13:14

aslak.bodahl@lomedia.no

– Et viktig mål på 2020-tallet for Ap er å forsterke velferdsstaten og ikke bare akseptere og takke for at vi har den. Vi må se på hvordan velferdsstaten kan være et fundament for et rettferdig samfunn. Det er bra for arbeid, helse og like muligheter for folk. Det er i en krise man ser betydningen av en sterk velferdsstat, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Mer av den nordiske modellen

«Norden etter Covid 19 – Hvor vil vi?». Det var utgangspunktet for den digitale samtalen mellom de sosialdemokratiske topplederne i Norden om de store politiske veivalgene tidligere denne uka.

Små forskjeller har vært de nordiske landenes paradegren, men utviklingen har gått i feil retning i altfor lang tid, mener Agenda-sjef Trygve Svensson. Han utfordret de sosialdemokratiske partitoppene på om Norden kan være veiviser for en progressiv og omfordelende politikk i møte med det grønne skiftet. Svarene han fikk var entydige:

• Staten må være en enda sterkere aktør i gjenreisningen av de nordiske landene etter koronakrisen.

• Vi trenger mer – og ikke mindre – av den nordiske modellen.

Les også dette innlegget: «Den nordiske modellen: Ideologien som fungerer, selv i krisetider»

Peker på sosialdemokratiet

Det vil si at partitoppene omfavner lave forskjeller, et organisert arbeidsliv og offentlig velferd. Selve grunnpilarene i den nordiske modellen har imponert en rekke land i verden.

– Det er ingen partier i Sverige nå som tar til orde for å redusere skattenivået og øke privatiseringen. Alt peker i en sosialdemokratisk retning. Det er fellesskapsløsningen som får bred oppslutning i gjenoppbyggingen etter covid-19, sier den svenske statsministeren Stefan Löfven.

Han fikk anerkjennende nikk fra Ap-leder Jonas Gahr Støre, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, arbeids- og likestillingsminister Peter Hummelgaard i Danmark, partisekretær Antton Rönnholm i Finlands sosialdemokratiske parti og partileder Logi Már Einarsson i Samfylkingen på Island.

– Fagbevegelsen er kanskje den sterkeste kraften for å bekjempe ulikhet. En sterk fagbevegelse sørger ikke bare for økonomisk fordeling av verdiskapningen ute i bedriftene, men bevegelsen er også en sterk politisk kraft for en god velferdsstat, mener Peggy Hessen Følsvik.

Debatt: «Offentlige støtteordninger må skape arbeidsplasser i Norge», skriver Bjørnar Moxnes

Sterkt offentlig helsevesen

I flere år var Jonas Gahr Støre en av Gro Harlem Brundtlands nærmeste medarbeidere, blant annet som stabssjef ved hennes kontor da Brundtland var leder i Verdens helseorganisasjon. Da lærte han at et offentlig helsevesen, som er i stand til å reagere i sykehusene sentralt og i kommunehelsetjenesten, er det beste forsvaret mot en pandemi.

– Det vi har erfart under koronakrisa er at vi har et helsevesen med kompetanse og kapasitet, som er tilgjengelig for alle og som ikke skiller etter økonomi, mener Ap-lederen.

– Tillit er helt avgjørende i den nordiske modellen. Det handler om små forskjeller, nære kontakter, godt samarbeid og høy frivillighet. I Norge lytter vi til rådene vi til enhver tid får fra folkehelsemyndighetene. Vi har respekt for at disse rådene er til vårt eget beste, sier han.

Ny rapport: Trepartssamarbeidet viktig for den grønne omstillingen

Rettferdig fordelingspolitikk

Når det gjelder vedtakene i Stortinget for dem som er rammet av koronakrisen, har det vært helt avgjørende å ha et organisert arbeidsliv der partene tar ansvar, mener Ap-lederen.

– Vi har fått til en mer rettferdig fordelingspolitikk. Det betyr at ledige og permitterte har fått en godtgjørelse å leve av under denne pandemien, sier Støre.

Han tok utgangspunkt i Norge, men la samtidig til at erfaringene er de samme i de nordiske landene.

– En rettferdig klimapolitikk som fører til utslippskutt, må legges på fellesskapets skuldre, mener Støre.

Et eksempel han brukte var at det vil være urettferdig at de som bor langs kysten i Norge skal ta store deler av regninga for omleggingen til null- og lavutslippsfartøy. Ap-lederen vektla at det vil svekke legitimiteten til viktige klimatiltak og forsinke det grønne skiftet.

– En halvering av fergeprisene i kystfylkene betyr en lettelse for folk som skal til og fra jobb. Endringene skal betales av staten, understreker Ap-lederen.

Mer momsinntekter til staten

Støre nevnte også Aps innføring av en «Tesla-avgift». Det vil si at momsfritaket skal fjernes på kjøp av elbiler over 600.000 kroner.

Staten skal høste frukter av de økte momsinntektene ved å bruke disse pengene på «en storstilt utbygging av ladestasjoner for elbiler i kommuner som ikke har det fra før».

Både Støre og Agenda-sjefen refererte til den norske økonomikommentatoren Martin Sandbu i Financial Times.

I en kommentarartikkel i Aftenposten nylig minnet han om «den gryende aksepten for en mer aktiv stat som drivkraft og retningsgiver i det økonomiske systemet. Ikke nødvendigvis en stor stat, men en smart, retningsbevisst og aktivt markedsregulerende stat». Ifølge Sandbu vil det være trist om Norge ble forbigått i «nordiskhet» fordi andre tenker større, nyere og mer radikalt.

Aktuelt: Stortinget slår ring om lærlingordningen: Avviser regjeringas forslag om å kunne ta fagbrev på skolen

Utvidelse av modellen

«Norden etter Covid 19 – Hvor vil vi?» er et samarbeid mellom Arbeiderbevegelsens Nordiske Samarbeidskomité (SAMAK) og Tankesmien Agenda. To spørsmål sto sentralt:

• Hva skal til for å sikre trygghet, beredskap, arbeidsplasser, klima og likestilling fram mot 2030?

• Krever 2020-tallet en tøffere kamp mot stadig økende ulikhet, i stedet for å la de rikeste trekke til seg stadig mer penger og makt?

– Den nordiske modellen står seg godt, men den må utvikles videre med et nytt løft og bli bedre på det vi allerede er gode på, sier Jan-Erik Støstad, generalsekretær i SAMAK, til FriFagbevegelse.

Det å sikre de offentlige tjenestene, styrke det seriøse arbeidslivet og ta digitaliseringen på alvor som politisk tema, er noen av de konkrete forbedringstiltakene.

– I innsatsen mot økt ulikhet må vi nok se mer på hvordan de rikeste bruker sine finansielle muskler til politisk innflytelse, blant annet via media. Sporene fra USA skremmer, sier Støstad.

– Digitaliseringen er allerede blitt et politisk tema. Det krever en mer helhetlig angrepsvinkel og en aktiv innsats, både fra partier og fagbevegelse. Årsaken er at digitaliseringen er et viktig tema i seg selv, men ikke minst at det trenger inn i store politikkområder som skole, helse og transport, påpeker han.

Les også: – Listhaug er en politisk pyroman. Hun vil sette fyr på hva som helst, mener Magnus Marsdal

02.06.2021
13:14
02.06.2021 13:14Mest lest

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

Katharina Dale Håkonsen

Kiwi-ansatte gruet seg til å håndtere panten. Så fant Roy en løsning

Ole Martin Wold

Nav strammet inn bruken av hjemmekontor. Da byttet Elise jobb

Lavere makspris på barnehage og dyrere snus er noe av det regjeringen vil få på plass neste år.

Lavere makspris på barnehage og dyrere snus er noe av det regjeringen vil få på plass neste år.

NTB-Annika Byrde/Erlend Aas/Gorm Kallestad

Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din

De som tjener over tre millioner kroner må betale 95.900 kroner mer i skatt neste år.

De som tjener over tre millioner kroner må betale 95.900 kroner mer i skatt neste år.

Martin Guttormsen Slørdal

Høytlønte må betale 95.000 kroner mer i skatt. Slik påvirker endringene deg

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

Kathrine Geard

Finn (75) snudde ryggen til kona et øyeblikk. Det ble starten på en enorm leteaksjon

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Sissel M. Rasmussen

Olav Rune og kollegaene jobber i kulda for å unngå permitteringer

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

Tormod Ytrehus

– LO-leiinga høyrer ikkje på grasrota og tillitsvalde, men følger partipisken

Ingun Alette Mæhlum

Dilani (34) og familien har vært innestengt i kirka i åtte år

Kommentar

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Håvard Sæbø

«Tajik har grunn til å smile. Pensjon fra første krone er en suksess»

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

Hanna Skotheim

Hagen til rusavhengige i Oslo kan forsvinne

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Sidsel Valum

– Tvungen lønnsnemnd er også et nederlag for meg, sier kunnskapsministeren

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

De flyr milliardærer og statsministeren. Nå krever pilotene tariffavtale

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

Ole Palmstrøm

Dette forventer NTL av statsbudsjettet

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Håvard Sæbø

Kampen mot sosial dumping: Her er regjeringens nye tiltak

Debatt

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

André Kjernsli

«Matkøene blir større, og listen over milliardærer blir lengre»

NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

Gulled Jibril

Flyr må permittere: – Vi tenker på våre kolleger som mottar varsler, sier tillitsvalgt

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Tonje Karenina Pettersen/NTL

Navnedebatten i NTL: Nye forslag på bordet


Flere saker