Rødt mener at det er på tide å reetablere den aktive næringspolitikken slik at vi sikrer arbeidsplasser og verdiskaping i Norge, skriver Bjørnar Moxnes.
Martin Guttormsen Slørdal
Debatt
«Offentlige støtteordninger må skape arbeidsplasser i Norge»
Onsdag skal Stortinget debattere Rødts representantforslag om å stoppe subsidielekkasje og sikre økt aktivitet og sysselsetting i Norge.
I tillegg til å være en helsekrise, har koronapandemien også blitt en ulikhetskrise. Men der viruset rammer mer eller mindre tilfeldig, rammer ulikheten skjevt og brutalt. Og dette er en direkte konsekvens av regjeringens egen politikk. Mens vanlige folk kjemper hardt mot systemet for å få det de har krav på, ruller millionene inn på konto til hotellkonger som Petter Stordalen helt uten betingelser. Dermed blir mindre av krisepengene brukt til det de var ment for: å bevare, sikre eller skape nye arbeidsplasser. Slik har regjeringen gjort koronapandemien til en større arbeidsledighetskrise enn nødvendig.
Et konkret eksempel er denne havforskningsbåten. Stortinget bevilget i fjor 110 millioner til Havforskningsinstituttet for at de skulle kjøpe nytt forskningsfartøy. Bevilgingen skjedde som del av krisepakkene, under overskriften «Tiltak for økt aktivitet og sysselsetting – få folk tilbake i jobb». Men tidligere i år ble det klart at oppdraget gikk til et nederlandsk verft, selv om også det norske verftet Fitjar Mekaniske leverte et kvalifisert anbud. De sitter nå igjen uten oppdrag. Når regjeringen bevilger penger uten krav, går det fort slik.
Debatt: «Fri flyt av arbeidskraft er skadelig», skriver Boye Ullmann
Praksisen med at midlene fra offentlige støtteordninger havner helt andre steder enn intendert, at vi får subsidielekkasje, er ikke nytt med koronakrisen. Norge har en lang rekke støtteordninger med varierende grad av kontroll på hvorvidt pengene faktisk skaper aktivitet og arbeidsplasser i Norge. Når vi med offentlig finansiering nå skal legge om til nullutslippsferger og -hurtigbåter, ser vi at skip som MF Bastø Electric blir bygget i Tyrkia.
Rødt mener at slike offentlige støtteordninger bør komme med tydelige krav til mottakerne som kommer norsk industri til gode, og vi har derfor fremmet et representantforslag på Stortinget om å stoppe subsidielekkasje og sikre aktivitet og sysselsetting i Norge. Slik ønsker vi å bidra til å sikre at vi bevarer en levedyktig verftsindustri også etter koronakrisen, som forhåpentligvis kan spille en viktig rolle i overgangen til fornybarsamfunnet.
Kronikk: «Det er ikke rart at folk bekymrer seg for pensjonen», skriver Ebba Wergeland
Da Havforskningsinstituttet ble konfrontert med at penger ment til norsk verftsindustri havnet i Nederland, svarte de med å peke på begrensninger knyttet til anbudsreglene i EØS-avtalen. Også fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen argumenterte slik da han ble konfrontert med saken. Næringsnøytraliteten og EU-lojaliteten trumfet det hensynet som lå bak bevilgingen - hensynet til norske arbeidsplasser.
Siden har andre aktører sagt at det ville vært mulig å sikre at båten ble bygget i Norge, også innenfor EØS-regelverket. Og strengt tatt så vet vi vel ikke helt hvor grensene går. Dermed vil vårt representantforslag, om det blir vedtatt, nettopp bidra til å utforske dette berømte handlingsrommet i EØS-avtalen.
Debatt: «Industrien i Norge vil dø med Frps politikk», skriver Espen Barth Eide og Roar Abrahamsen
Sånn sett er det oppløftende at de rødgrønne og særlig Ap har varslet støtte til vårt forslag. Det tyder på at også de mener handlingsrommet er større enn hva regjeringen hevder. Og blir det flertall så får vi også svaret: Enten kan vi bruke norske krisepenger til å skape aktivitet i en kriserammet verftsindustri i Norge - ellers så hindrer makteliten i EU oss. I så fall blir det enda en stein til den byrden EØS-avtalen er for vår evne til å føre en selvstendig og fremtidsrettet næringspolitikk.
Rødt mener at det er på tide å reetablere den aktive næringspolitikken slik at vi sikrer arbeidsplasser og verdiskaping i Norge. En god start vil være å sikre at offentlige støtteordninger kommer norsk industri til gode. Vårt representantforslag om å stoppe subsidielekkasje er nettopp et første skritt på den veien.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim