JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fri arbeidsinnvandring er omstridt både på venstresida og i fagbevegelsen, skriver artikkelforfatteren.

Fri arbeidsinnvandring er omstridt både på venstresida og i fagbevegelsen, skriver artikkelforfatteren.

Håvard Sæbø

Debatt

«Fri flyt av arbeidskraft er skadelig», skriver Boye Ullmann

Bemanningsbransjen med billig østeuropeisk arbeidskraft har bidratt til at det er vanskeligere for norsk ungdom og flyktninger å få fast jobb eller sommerjobb på norsk lønn.
27.05.2021
10:57
31.05.2021 10:07
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

1. mai 2004 ble EU utvidet østover med ti nye land. Det ble knyttet stor spenning til hva som ville skje med arbeidslivet i Europa. Flere land, deriblant Norge, ba om overgangsordninger med reguleringer på den frie flyten av arbeidskraft.

Etter hvert ble også Bulgaria, Romania og Kroatia medlemmer av EU. Tilhengerne av EU hadde til hensikt å skjule det viktigste motivet for EUs østutvidelse om å få fart på fri flyt av tjenester og arbeidskraft for å øke lønnskonkurransen og sosial dumping.

Både fra EU og norske myndigheter ble det hevdet at arbeidsinnvandring fra Øst-Europa ville være liten. Jens Stoltenberg uttalte i 2001 i Aftenposten:

«Jeg tror ikke økt arbeidsinnvandring vil representere noe problem, det kan tvert imot representere en fordel for Norge. Jeg kan derfor ikke se noe grunnlag for at Norge skal be om spesielle ordninger.»

Aftenposten viste til en EU-rapport 1. mars 2004:

«Rapporten styrker EU-kommisjonens syn at frykten for en enorm bølge av folkevandring fra de nye medlemslandene etter 1. mai er ubegrunnet,» sa svenskenes EU-kommissær Margot Wahlstrøm.

EU mente at det vil være veldig begrenset med flyt av arbeidskraft fra de nye landa og advarte mot overdrivelser av konsekvensene. En tverrdepartemental rapport fra Kommunaldepartementet i 2003 om EU-utvidelsen og velferdsordninger, kom med anslag for innvandring fra de nye EU-landene:

«For Norges del vil tallene utgjøre litt under 4000 statsborgere fra tiltredelseslandene i 2001, stige til litt over 5000 i 2008 og være oppe i nærmere 17 000 i 2033. Det vil imidlertid være langt flere arbeidstakere som oppholder seg i Norge til enhver tid enn det disse prognosene viser.»

Uansett viser tallene fra både EU og Norge i ettertid at estimatene fra EU og regjeringer var helt feil. Tvert imot eksploderte arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa. Brochmannsutvalget NOU 2017:2 om konsekvenser av innvandring:

«Personer med innvandrerbakgrunn fra nye EU-land utgjør i dag over 200 000 personer og har stått for hovedtyngden av sysselsettingsveksten i Norge siden 2008, mens sysselsettingsraten i den øvrige befolkningen har sunket svakt.»

«Toppen ble nådd i 2011–2012 med en årlig innvandring på nærmere 80 000 personer, i hovedsak på grunn av den sterke veksten i arbeidsinnvandring etter EU-utvidelsene i 2004 og 2007.»

Siden 2000 er det 22–24 millioner færre innbyggere i Øst-Europa, ifølge Le Monde Diplomatic (juni 2018).

Aftenposten (21.03.2017) henviser til en FN rapport i 2015 om dramatisk utvandring og nedgang i fødsler i Øst-Europa. Ukraina hadde 54 millioner i 1994, og i 2017 cirka 43 millioner som blir ytterligere redusert til 35 millioner i 2037. Landet er ikke alene:

Romania, Bulgaria og Moldova står overfor en like stor prosentmessig tilbakegang. Aftenposten skrev 03.01.2019 om Romania som sa at 20 prosent rumenere – fire millioner bor eller pendler til utlandet.

«I Romania og Bulgaria er hjerneflukten mest dramatisk. Det er de unge og velutdannede som drar».

Fri arbeidsinnvandring eller regulering er omstridt både på venstresida og i fagbevegelsen. Jeg mener mange ikke har sett at fri flyt er skadelig fordi fattige land i Europa mister ingeniører og de dyktigste fagarbeiderne som skal lære opp nye generasjoner.

Det er stadig rapporter fra forskere og politisk hold som bekymrer seg over reduksjonen av befolkningen i Norge og store behov for faglært arbeidskraft i viktige sektorer.

FNs 2015-prognose viser at Norge, sammen med Storbritannia og Sverige, er de landene i Europa der folketallet ventes å øke mest ved hjelp av arbeidskraftimport, både fra EU/EØS og andre fattige land i Europa.

Det er flere millioner europeere utenfor EU som har skaffet seg pass i for eksempel Romania for deretter å dra vestover, til blant annet Norge, for å mangedoble lønna. Jeg har i flere år truffet dem på byggeplasser.

Etter 2004 har tilgang til billig faglært og ufaglært arbeidskraft fra EU/EØS blitt en sovepute for Norge med hensyn til å utdanne nye fagarbeidere i verksted- og byggebransjen.

Bemanningsbransjen med billig østeuropeisk arbeidskraft har bidratt til at det er vanskeligere for flyktninger og norsk ungdom å få fast jobb eller sommerjobb på norsk lønn.

Den store arbeidsvandringen med mye pendlere tjener verken arbeidslivet i Øst-Europa eller Norge. Det er nesten tre millioner ukrainere som jobber for en fjerdedel av polsk lønn på verft i Polen, mens billige polske fagfolk jobber på norske verft.

Byggebransjen i Baltikum domineres av hviterussere og ukrainere, mens baltere jobber i Norge og Sverige. Mange arbeidsgivere i vest liker billig og «fleksibel» arbeidskraft, men det er skadelig for arbeidslivet i alle land.

Organisasjonsgraden stuper i Vest-Europa inkludert Norge. I byggebransjen er organisasjonsgraden i bygg Oslo sunket fra 35 prosent på 1990-tallet til under 10 prosent i dag.

For Norges del er mesteparten av arbeidsinnvandrerne kanalisert gjennom bemanningsselskaper. De undergraver det norske arbeidslivet. De «ansatte» har ikke stillingsvern og mangler en forutsigbar arbeidstid.

De «ansatte» pendlerne fra Øst-Europa jobber ofte enten 10-12-14 timers dager, eller sitter i sine hjemland uten lønn og venter på jobboppdrag. Dette er et arbeidsliv langt unna arbeiderbevegelsens krav fra 1870-tallet på åttetimersdagen.

Min erfaring som organisasjonsarbeider gjennom 15 år er at det har vært store utskiftninger, og jeg antar at mange sliter med slitasjeskader etter mye arbeid i Norge.

Venstresiden og fagbevegelsen må kreve regulering av arbeidskraft fordi:

1. Dette tjener fattige europeiske land å bygge sine land og egen fagbevegelse

2. Vi må forby bemanningsbransjen og likebehandle arbeidere i og utenfor EU og Schengen og øke antall flyktninger til Norge.

3. Vi må oppfordre polske, syriske og afghanske arbeidere og deres familier å flytte til Norge. Da er de motivert til å lære norsk og se betydningen av fagbevegelsen.

Alt dette fordrer en EØS-kamp. Men i mellomtiden må vi prøve etter beste evne å organisere både bofaste og pendlere. Det er krevende, men nødvendig siden organisasjonsgraden synker i flere bransjer.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.05.2021
10:57
31.05.2021 10:07Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Ole Palmstrøm/Colorbox.com

Noen elsker det, andre hater det. Seks ansatte viser fram sin nye arbeidsplass

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass