JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den nordiske modellen:

«Den nordiske modellen: Ideologien som fungerer, selv i krisetider»

Illustrasjonsfoto: Maren Winter/Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
«Den nordiske modellen er på ingen måte fredet, og vil være under angrep i årene framover», skriver Glenn Rinden.

Som Norrøn mytologi har den nordiske modellen blitt smidd til å bære og utvikle det nordiske samfunnets velstand.

De tre grunnpilarene i vår nåværende samfunnsmodell: organisert arbeidsliv, økonomisk styring og offentlig velferd, har vist betydelig vekst og imponert en rekke land rundt om i verden.

I 2013 løftet den britiske avisen The Economist fram Norden og denne modellen som et forbilde.

The Economist

Det er en styrke for både høyre- og venstresiden at det er mulig å kombinere fritt marked med en sterk stat. Den nordiske modellen viser viktigheten av et godt samarbeid mellom Staten og partene i arbeidslivet, det vi kaller trepartssamarbeidet.

Det er en stor del av vår suksess, men den nordiske modellen er så mye mer enn det.

Modellen står for våre gode pensjonsordninger, lave forskjeller, høy grad av likestilling, offentlig dominert utdannelse, og ikke minst et trygt og godt arbeidsliv.

Til tross for alt det gode så er den nordiske modellen ikke helt perfekt, hvis vi lytter til kritikerne. De hevder at den hindrer investeringer, vekst og innovasjon ved å peke på høye skatter og avgifter. Likevel har den nordiske modellen bevist det motsatte over tid.

Den er nemlig konkurransedyktig internasjonalt, den legger til rette for utviklingen av et høyt teknologisk nivå i vår industri (eksempelvis petroleumsbransjen), høye levestandarder og arbeidstakere som er av de mest produktive i verden.

Den nordiske modellen er konstant under angrep. Krefter ønsker å lempe kraftig på skattefinansierte velferdsordninger og deregulere arbeidsmarkedet. Eksempel på dette finner man i Sverige hvor det svenske partiet «Moderaterna» innførte politikk som økte kostnadene for å være med i en fagforening. Dette skapte ett medlemsras fra foreningene, og skadet den organiserte delen av arbeidsmarkedet, men kun på arbeidstakersiden. Dette vipper makten i skjev balanse.

I 2013 valgte Høyre for første gang å frede fagforeningsfradraget, i stedet for å redusere eller fjerne det. Dette er en god moderasjon fra høyresiden i Norge, og til tross for at LO sekretariatet i 2019 uttalte at fradraget faller ytterligere i verdi for hvert år som går, kan dette sees som et frieri til venstresiden.

Datidens finanspolitiske talsmann for Høyre gikk ut i media og anerkjente fradraget som et virkemiddel for et velorganisert arbeidsliv. Dette er viktig å notere seg når man tenker på fremtidig økning av fagforeningsfradraget.

Den nordiske modellen er på ingen måte fredet, og vil være under angrep i årene framover.

Modellen holdes i sjakk av sterk politisk vilje, som stødig holder motstridende ideologier unna.

Hvis vi ser til mytologien i våre tidlige samfunn vil den nordiske modellen representeres i Tor, som brukte hammeren for å tjene folket og hele samfunnet. For oss dødelige er det er viktig å holde sverd, skjold og hammer oppe til enhver gjeldende tid. Det å være forberedt er alfa omega.

Den nordiske modellen skal prege vår framtid med kompetanseløft gjennom det grønne skiftet og robotiseringen, en global kamp mot sosial dumping, og ikke minst øke organisasjonsgraden med ett velorganisert arbeidsliv som formål!

Annonse
Annonse