Seks av ti nordmenn over 17 år hadde i 2019 en skattepliktig inntekt under 500.000 kroner.
Colourbox
Gjennomsnittslønn, medianlønn og inntekt
Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken
Folk flest har verken millionlønn eller sultelønn. Men hva er egentlig en helt vanlig inntekt i Norge?
ragnhild@lomedia.no
Tenk deg en ganske alminnelig mann og en ganske alminnelig dame. To som går på jobb hver dag og får sin lønnsinntekt fra arbeidsgiver. De tjener verken spesielt mye, eller spesielt lite, men sånn midt på treet. En helt vanlig lønn.
Så, hva gjetter du på at de får i måneden? Hva er egentlig en vanlig lønn i Norge? La oss ta en titt på statistikken.
Gjennomsnittslønn
Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er en gjennomsnittlig fulltids månedslønn i Norge 48.750 kroner. Menn tjener i snitt litt mer enn kvinner – 51.630 kroner for menn mot 45.190 for kvinner.
Det er selvsagt store forskjeller fra yrke til yrke, og fra næring til næring. Mens en gjennomsnittlig servitør tjener 29.850 kroner i måneden, har en finansmegler i snitt en månedslønn på 96.150 kroner i måneden.
Lønnsspennet er med andre ord stort. Skal en tegne et bilde av hva som er en vanlig inntekt i Norge, kan det derfor være lurt å se på noen andre tall enn bare gjennomsnittslønna.
Nye tall for 2021: Dette er snittlønna i over 360 yrker
Høye lønninger trekker snittet opp
«Gjennomsnitt er et svikefullt mål» skriver spesialrådgiver i LO, Kjetil Staalesen, i et innlegg i Dagsavisen. Innlegget tar utgangspunkt i et intervju som VG gjorde med Høyre-statsråd Henrik Asheim der statsråden får spørsmål om hva som er en vanlig inntekt. «Jeg tror en helt vanlig inntekt for folk er 5-6-700.000 kroner. Det er en ganske vanlig lønn», svarer Asheim.
– Hvis du og jeg deler en pizza i åtte biter, jeg spiser sju og du bare én, så har vi i gjennomsnitt spist fire biter hver, utdyper Staalesen i innlegget.
Gjennomsnittet blir med andre ord påvirket av at noen får veldig mye mer enn andre. Noens superlønn trekker rett og slett snittet opp.
Et annet mål på en «vanlig» lønn er derfor medianlønna. Dersom vi sorterer månedslønningene etter hverandre fra de laveste til de høyeste, så er medianlønna den lønna som befinner seg midt på. Midt på treet-lønna – medianlønna – var i 2020 på 44.150 kroner i måneden, altså litt lavere enn gjennomsnittslønna. Igjen er medianlønna for kvinner lavere enn for menn: 42.710 kroner for kvinner mot 45.580 kroner for menn.
Mye lest: Nordmenn er mindre like enn vi tror, hevder forfatterne av ny bok
Inntekt er mer enn lønn
Et annet bilde av hva som er en vanlig inntekt, får vi dersom vi tar hele inntektsskalaen, deler den inn i ulike inntektsgrupper og ser på hvor mange nordmenn som befinner seg i de ulike gruppene. Dersom vi deler inn i intervaller på hundretusen kroner, er det flest som befinner seg i gruppen 300.000-399.000 kroner, tett etterfulgt av gruppen 400.000 til 499.000. Omtrent tre av ti nordmenn over 17 år befinner seg innenfor disse to gruppene.
Merk at vi her snakker om inntekt, som ikke nødvendigvis er det samme som lønn. Inntektsstatistikken fra SSB inkluderer alle skattepliktige inntekter, for eksempel næringsinntekter og kapitalinntekter som aksjeutbytte og renteinntekter. Skattefrie inntekter derimot, som sosialstønad og studiestipend, er ikke regnet med. Derfor vil en student som mottar studielån og stipend og jobber litt i friperioder, kanskje befinne seg i inntektsgruppen 0 til 99.000 kroner.
35 prosent av alle kvinner og 15 prosent av alle menn jobber deltid – frivillig eller ufrivillig – noe som gjør at inntekten blir lavere enn dersom de hadde hatt en fulltids jobb.
Kilde: SSB
Katrine Nordbø
Seks av ti tjener under 500.000
Inntektsstatistikken viser tydelig at millionlønninger ikke er spesielt vanlig. 5695 nordmenn hadde i 2019 en bruttoinntekt på 5 millioner eller mer. Av disse var 86 prosent menn. 1 av 10 tjener mellom 700.000 og 1 million, og bare 6 av 100 har en inntekt over én million.
Tyngdepunktet i inntektsstatistikken ligger et helt annet sted. Seks av ti nordmenn over 17 år hadde i 2019 en skattepliktig inntekt under 500.000 kroner, mens 83 prosent – mer enn åtte av ti – hadde en inntekt under 700.000 kroner.
Omtrent én av fem tjener mellom 500.000 og 700.000 kroner.
Fått med deg denne? Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt
Kvinner tjener mindre
Som vi allerede har antydet, er høye lønninger mer utbredt blant menn enn blant kvinner. Av de ti prosent best betalte jobbene, finner vi at menn besitter tre av fire jobber. Tilsvarende er kvinner overrepresentert i de jobbene som er dårligst betalt.
Av 121 yrker som SSB har sett på, er det kun 16 yrker hvor kvinner har høyere medianlønn enn menn. Ett av disse er skoleassistenter hvor kvinner i fjor hadde en median månedslønn på 33.760 kroner, mens menn hadde en median månedslønn på 30.690 kroner. I motsatt ende av lønnsskalaen finner vi at kvinnelige finans- og økonomisjefer hadde en median månedslønn på 69.580 kroner – nesten 17.000 kroner mindre enn menn i samme stillingskategori.
Menn får i gjennomsnitt utbetalt klart mer i bonus enn det kvinner gjør, og de får også utbetalt mer i uregelmessige tillegg per måned, skriver SSB.
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner i snitt?
Hva tjener så sjefene?
En gjennomsnittlig lederlønn er ifølge SSB 71.270 kroner. En toppleder i offentlig administrasjon hadde i fjor en gjennomsnittlig månedslønn på 98.950 kroner, mens en gjennomsnittlig administrerende direktør tjente 83.030 kroner i snitt. Ser vi på ulike næringer, er det kanskje ikke så overraskende ledere innen olje- og gassutvinning som tjener mest, med en snittlønn på 108.230 kroner i måneden. Fullt så lukrativt er det ikke å være leder innenfor hotell, restaurant og varehandel. En gjennomsnittlig hotellsjef tjener 47.210 kroner i snitt, mens en varehandelssjef tjener 51.360 kroner i snitt.
Se også: Dette er snittlønna i over 350 yrker
Denne skaper debatt: Dette fikk topplederne i lønn i Norges 100 største selskaper
En kortere versjon av denne artikkelen er tilgjengelig på polsk, litauisk og engelsk:
Artykuł po polsku: Jak wygląda przeciętna pensja w Norwegii? Tak mówią statystyki
Straipsnis lietuvių kalba: Koks yra įprastas darbo užmokestis Norvegijoje? Statistikos duomenys
Article in English: What is a regular salary in Norway? This is what the statistics tell us
Gjennomsnittlig månedslønn
Tre på topp
Handels- og skipsmeglere: 122.030 kr.
Ledere av olje- og gassutvinning: 108.230 kr.
Toppledere i offentlig administrasjon: 98.950 kr.
Tre på midten
Elektrikere:43.220 kr.
Serviceelektronikere: 43.150 kr.
Fysioterapeuter: 43.120 kr.
Tre på bunn
Gatekjøkken- og kafémedarbeidere: 28.640 kr.
Intervjuere: 28.000 kr.
Hjelpearbeidere i husdyrproduksjon: 26.500 kr.
Kilde: SSB
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen