JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kompetansekrav med tilbakevirkende kraft for lærere:

– Hvor er pengene til etterutdanning av 33.000 lærere?

Forbundsleder savner statlige penger til pålagt etterutdanning av 33.000 lærere.
Forbundsleder Anne Finborud har sendt brev til kunnskapsministeren der hun spør om pengene som skulle følge med til lærere som er rammet av nye krav til kompetanse.

Forbundsleder Anne Finborud har sendt brev til kunnskapsministeren der hun spør om pengene som skulle følge med til lærere som er rammet av nye krav til kompetanse.

Håvard Sæbø

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har tidligere henvist til budsjettprosessen når han har fått spørsmål om pengene som må følge med til lærerne som blir rammet av de nye kravene til kompetanse.

– Det er ingen spor av dette i regjeringens forslag til statsbudsjett, og vi er derfor veldig skuffet over at kravet om fullfinansiering ikke følges opp, sier leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund (SL) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sirkus Kompetansekrav fortsetter

Brev til statsråden

Finborud har sendt brev til Høyre-statsråden med krav om at partene i skolesektoren blir kalt inn for å drøfte finansieringen av den pålagte reformen for etterutdanning.

– Det kan ikke være riktig at arbeidstakerne selv må være med på å finansiere reformer på vegne av Stortinget. Det er arbeidsgiver og staten som må fullfinansiere denne reformen, sier SL-nestleder Terje Moen.

Kritisk til ny lærerutdanning for grunnskolen

Ble informert

Under arbeidet med regjeringens strategiplan «Kompetanse for kvalitet», påpekte SL at lærere som må ta ekstra utdanning for å oppfylle de nye kompetansekravene, skal ha dette fullfinansiert uten egenandel.

– Dette var et uavklart spørsmål, og vi ble oppfordret av statsråden til å undertegne strategiplanen under forutsetning om at spørsmålet om finansiering skulle tas opp i et annet forum senere, sier Moen.

Etter å ha tatt opp spørsmålet med Røe Isaksen flere ganger, ble både SL og LO informert om at finansieringen av lærerne måtte skje i statsbudsjettet.

– Alle lærere som trenger det skal sikres nødvendig etterutdanning i den planlagte overgangsperioden på ti år, understreker nestlederen i SL.

Nå vil Anne Finborud ha ro i skolen igjen

Ikke spleiselag

LO-sekretær Trude Tinnlund har tidligere sagt at strategiplanen er et spleiselag når lærerne selv ønsker å videreutdanne seg, men ikke når det gjelder kompetansekrav som lærerne er pålagt uten å ville det selv.

Stortinget besluttet i juni 2015 å øke kravene til faglig fordypning for lærere som skal undervise i norsk, matematikk, engelsk og samisk.

Politikerne ønsker mer dybdelæring i skolen

Avviser pålegg

Statssekretær Magnus Thue (H) i Kunnskapsdepartementet imøtegår kritikken fra SL og LO.

– Ingen lærere blir pålagt å ta videreutdanning i forbindelse med innføring av kompetansekrav, og derfor er det heller ikke naturlig at staten fullfinansierer videreutdanningen, sier Thue til ANB.

Statssekretæren opplyser at departementet gjennom strategiplanen «Kompetanse for kvalitet» legger godt til rette for at alle som ønsker å ta videreutdanning, skal få det.

– Vi har på kort tid tredoblet bevilgningene til videreutdanning og bruker 1,2 milliarder kroner til dette formålet i 2016. I fjor høst fikk over 5.000 lærere tilbud om videreutdanning i et bredt spekter av fag, understreker Thue.

Søkertallene viser at videreutdanning er noe lærerne ønsker. Fra i høst fikk 5.600 lærere plass.

Følg I Skolen på Facebook

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse