– SL er en tydelig stemme i LO
– Til tross for at dere ikke er det største forbundet i LO, så er dere en veldig tydelig stemme i LO, sa andre nestleder Hans-Christian Gabrielsen i LO da han besøkte landsstyret i Skolenes landsforbund (SL).
OM KUNNSKAP: - Arbeiderbevegelsen har alltid hatt kunnskap og kompetanse som en av sine fanesaker, sa andre nestleder Hans-Christian Gabrielsen da han besøkte landsstyremøtet til Skolenes landsforbund.
Sidsel Valum
– Arbeiderbevegelsen har alltid hatt kunnskap og kompetanse som en av sine fanesaker, sa Hans-Christian Gabrielsen, som regnes som favoritt til toppledervervet i LO. Det er LO-kongressen som i mai beslutter om han blir arvtakeren til dagens LO-leder Gerd Kristiansen.
Han slo fast at han regner det som sannsynlig at kompetanse og behovet for en kompetansereform blir et viktig tema på LO-kongressen.
– Vi er i oppkjøring til kongressen og sitter nå og behandler forslag fra dere og andre, nesten to tusen i tallet, så det er godt engasjement, sa Hans-Christian Gabrielsen da han møtte landsstyret i Skolenes landsforbund ved åpningen av landsstyremøtet på Sørmarka 11. januar.
Roste SL
SL med sine cirka 6.500 medlemmer er et av 25 forbund i LO.
– Til tross for at dere ikke er det største forbundet i LO, så er dere en veldig tydelig stemme i LO, for kunnskap og solidaritet. Dere har hele tida stått på barrikadene for fellesskolen, dere har hele tida vært premissleverandør for den politikken LO fører og har ført når det gjelder yrkesopplæring, og dere har vært en spydspiss for LOs arbeid for livslang læring, sa Hans-Christian Gabrielsen.
Han oppfordret forsamlingen til å være stolte av hva SL har fått gjennomslag for i de 35 årene som er gått siden forbundet ble stiftet som eget LO-forbund i 1982.
– SL har gjennom LO-medlemskapet hatt større innvirkning på norsk utdanningspolitikk enn Unio og YS, sa Hans-Christian Gabrielsen, og høstet spontan applaus fra salen.
• Fagopplæring for framtidas samfunn
Ønsker regjeringsskifte
– I tre og et halvt år har vi hatt den blåeste regjeringa i historien. Denne regjeringa har gitt oss endringer i arbeidsmiljøloven som har åpna portene på vid gap for midlertidige ansettelser. Det ser vi nå resultatene av, også i offentlig sektor, ikke bare i privat sektor, sa Hans-Christian Gabrielsen, som understreket at det er avgjørende å få et regjeringsskifte og et nytt stortingsflertall til høsten.
Han slo fast at stadig flere nyansettelser er midlertidige og at vi er i ferd med å få en hel generasjon som blir gående i usikre jobber med lav lønn, og pekte på Brexit og Trump som eksempler på hva økte forskjeller kan føre til.
– Hvis det fortsetter langs den linja, så er det oppskriften på å få veldig mange av de tilstandene som vi har sett i enkelte andre land. Vi er ikke der ennå. Vi har fortsatt reallønnsvekst for de aller fleste. Men alle reiser har en begynnelse. Veien til et samfunn med mer konflikt og mindre tillit, går gjennom økt ulikhet og mer utrygge jobber, advarte Hans-Christian Gabrielsen.
Oppfordrer til tillitsrevolusjon
Hans-Christian Gabrielsen har bakgrunn fra Fellesforbundet og tok fagbrev som prosessoperatør da han jobbet i Tofte Industrier. Han mente utviklingen i det offentlige og det private har gått i forskjellig retning siden han jobbet der.
– Da jeg startet på Tofte i 1983, var det masse ledere og formenn. Vi hadde en administrerende direktør som vi kalte Jesus, som alle hadde hørt om, men ingen hadde sett, fortalte han.
Han slo fast at det ikke er slik i privat sektor lenger, og at det har skjedd en kompetanseheving, som henger sammen med økt produktivitet og konkurransekraft.
– I offentlig sektor derimot, har man de siste 25 årene brukt enhver anledning til å innføre nye styringsmodeller, som vi har forkasta i privat sektor. Hvorfor i himmelens navn gjør man det? Man detaljstyrer på en måte som man har gått vekk fra i privat sektor. Jeg mener rett og slett at man må få en tillitsreform i alle deler av offentlig sektor, sa Hans-Christian Gabrielsen.