Lærernes arbeidstidsavtale engasjerer
– Vi er overveldet over responsen, sier påtroppende andre nestleder Chris Gøran Holstad om alle innspillene fra fylkeslagene til høstens forhandlinger om lærernes arbeidstidsavtale.
NY LEDERTRIO: Fra venstre andre nestleder (påtroppende) Chris Gøran Holstad, forbundsleder Anne Finborud og første nestleder Terje Moen.
Bo Mathisen
– Vi har fått mellom 40 og 50 konkrete innspill fra fylkeslagene. De viser stor bredde og omfatter alt fra forslag om å prolongere gjeldende avtale til konkrete forslag om å sette ned leseplikten og forslag om nye formuleringer i teksten, forteller forbundssekretær Chris Gøran Holstad, som avløser Gunnvor Sen som andre nestleder og hovedkasserer 1. august.
Han er koordinator for en arbeidsgruppe i Skolenes landsforbund (SL) som arbeidsutvalget (AU) i forbundsstyret vedtok å nedsette 8. november i fjor, som har i oppdrag å forberede høstens forhandlinger om arbeidstidsavtalen.
Med i gruppa er også forbundssekretærene Geir Allan Stava, Lothar Schüren og andre nestleder Gunnvor Sen. ¨
Forhandlinger i høst
Lærernes arbeidstidsavtale var stridens kjerne da lærere i hele Norge gikk til streik i 2014. Avtalen som ble inngått etter streiken, gjelder fram til 31. desember.
Til høsten skal partene møtes til forhandlinger om ny avtale. Spørsmålet er om dagens avtale skal forlenges eller endres. Dersom man ikke kommer til enighet, vil arbeidstidsavtalen igjen bli tema i et hovedoppgjør kommende vår. SL ønsker å være godt forberedt til høstens forhandlinger.
– Vi ønsker å vise vilje til løsning. Det er få som ønsker en ny konflikt, sier Chris Gøran Holstad.
Mandatet til arbeidsgruppa har vært å lage utkast til ny arbeidstidsavtale (SFS 2213,) som skal være slik SL ønsker at den skal se ut. Utkastet ble sendt på høring til fylkeslagene på nyåret, med høringsfrist i midten av mai.
Arbeidsgruppa skal nå ta med seg innspill som har kommet, og legge fram et ferdig forslag til ny arbeidstidsavtale til forbundsstyresamlingen 16. juni, hvor både avtroppende og påtroppende forbundsstyre er samlet.
Arbeidsgruppa
Arbeidsgruppa ble nedsatt på nyåret, i tråd med vedtaket i AU, og har hatt flere møter for å komme fram til høringsforslaget. Den har også studert innspill fra fylkeskommuner og kommuner til KS, som har hatt en lignende prosess.
Den store responsen fra fylkeslagene i SL overrasker egentlig ikke Chris Gøran Holstad. De har også gitt svar på hva som fungerer og ikke for dem i den gjeldende avtalen.
– På kurs for tillitsvalgte har vi merket at arbeidstidsavtalen skaper engasjement. Tilbakemeldingene vi har fått er medlemmenes innspill til forhandlingsutvalget. Saken skal også behandles på det første møtet til det nye landsstyret i september. Da får forhandlingsutvalget et verktøy å bruke i forhandlingene, sier han.
Forhandlingsutvalget for KS-området som omhandler arbeidstidsavtalen består av forbundsleder Anne Finborud og første nestleder Terje Moen.
• Nær 60 prosent vil ha skolemat– gratis eller med egenandel