Jonas Gahr Støre presenterte sysselsettingsplan for landet:
Ap-ambisjon om 300.000 flere i jobb
To uker før valget slipper Arbeiderpartiet en sysselsettingspakke med et djervt mål.
Søndag presenterte Jonas Gahr Støre Arbeiderpartiets store sysselsettingsplan.
Øyvind Aukrust
helge@lomedia.no
Minst 300.000 flere arbeidsplasser de nærmeste 10 årene er ambisjonen.
– Arbeid er nøkkelen til å lykkes med det viktigste i livet og for Norge, understreker Ap-leder Jonas Gahr Støre.
– Å være i jobb handler om mer enn å ha en inntekt. Det handler om å oppleve mestring og mening. Lære av og lære opp. Jobbe sammen. For samfunnet er arbeid til alle det viktigste for å finansiere dagens og fremtidens velferd, fortsetter Ap-lederen.
• 17 historier om ulikhet i Norge
Bedriftsbesøk
Søndag kveld presenterte statsministerkandidaten til opposisjonen en sysselsettingspakke under et bedriftsbesøk på Borregaard i Sarpsborg. Med NRK Dagsrevyen på slep «slapp han» nyheten.
Ap-lederen mener det haster å legge til rette for at det skapes flere trygge og fremtidsrettede jobber i Norge.
– Sammen må vi lykkes med et taktskifte for jobbskaping i årene fremover. Særlig viktig er det å sikre at unge kommer i jobb, mener Arbeiderpartiet.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener Arbeiderpartiet nå setter en av de virkelig store utfordringene for landet vårt på dagsorden.
– Vi vet at landet trenger hundretusenvis av flere jobber i årene som kommer. Skal man klare å skape disse jobbene må man bruke målrettede virkemidler. Dokumentet Arbeiderpartiet lanserer viser at de har verktøyene, ideene og ambisjonene som trengs for å ta Norge inn i framtiden, sier Hans-Christian Gabrielsen til LO-Aktuelt.
– Dette er noe helt annet enn dagens regjering som bruker de store pengene på tiltak som beviselig ikke virker. LOs medlemmer bør merke seg dette når valgdagen er her, legger han til.
Stadig mindre andel jobber
Arbeiderpartiet påpeker at andelen nordmenn som er i jobb er den laveste på 20 år.
– Skal vi sikre framtidas velferd må vi ha en politikk som har arbeid til alle som et overordnet mål. Vår samfunnsmodell bygger på at alle skal bidra, fordi alle trengs. Dette er en helt nødvendig ambisjon og det er samme utfordring næringslivet gir oss. Det krever en dobbelt så stor vekst i antall arbeidsplasser som vi har hatt de siste årene. Norge har lenge ligget i toppen for sysselsetting internasjonalt. Nå er flere land i ferd med å gå forbi oss. Nedgangen har skjedd i aldersgruppene under 55 år, og særlig blant unge menn. Med dagens regjering kommer bare en tredjedel så mange nye i jobb hvert år som med forrige regjering, og bare en tredjedel av disse jobber i privat sektor, poengterer Arbeiderpartiet.
– Har klart det før
Når partiet setter seg en så djerv målsetning, begrunnes det blant annet med at partiet hevder å kjenne norsk arbeidsliv og dermed har forutsetninger for å lykkes.
Punktvis vil Arbeiderpartiet investere i arbeidstakernes kompetanse, sikre bedriftene gode konkurransevilkår, satse på næringer som er spesielt viktig for Norge og ikke «selge Norge». Det er også et mål å lykkes med klimaforpliktelsene og styrke den norske modellen.
Blant annet legges det opp til flere store regionprosjekt.
Arbeiderpartiet poengterer at politikerne ikke skaper arbeidsplasser, men at politikken som føres legger til rette for at det skjer.
– Høyresidens politiske løsninger bidrar ikke til jobbvekst. Regjeringens finanspolitikk har siden 2013 vært å bruke om lag 25 milliarder kroner av statens pensjonsfond utland til skattekutt. En annen bruk av pengene kunne gitt en langt høyere sysselsettingsgevinst, mener Støre.
Nye læreplasser
I sommer stod rekordmange 23.400 kvalifiserte søkere uten tilbud om studieplass. Konkret foreslår Arbeiderpartiet blant annet 3.000 nye studieplasser, med vekt på lærerutdanning, helse- og sosialfag, IKT, teknologi og realfag. Partiet foreslår også at det bygges 3.000 nye studenthybler.
Partiet vil ansette 3.000 flere lærere, blant annet ved å innføre en norm for minimum lærertetthet på kommunenivå.
Partiet vil også arbeide for at all ungdom under 25 år skal ha rett til jobb, utdanning eller kompetansegivende opplæring innen en arbeidsledighetsperiode på 3 måneder.
Arbeidsledige under 30 år med påbegynt videregående opplæring skal få muligheten til å fullføre mens de mottar dagpenger.
Partiet vil øke fedrekvoten til minst 14 uker, og sørge for en tredeling av permisjonstiden.
Som integreringstiltak skal det gis 250 timer språkopplæring, 50 timer samfunnskunnskap i tillegg til språkopplæringen, kompetansekartlegging og godkjenning mens man er i mottak, og innføre plikt til å delta i norskopplæringen.
Avvikle kontantstøtten
Arbeiderpartiet vil avvikle kontantstøtten og erstatte den med en ventestøtte for de som ikke får barnehageplass etter fødselspermisjon, samt ha som mål at alle barn i asylmottak får barnehageplass.
For Arbeiderpartiet er EØS en grunnpilar i forholdet til EU. Partiet mener avtalen er en garanti for like konkurransevilkår for norsk næringsliv i det indre marked. Den sikrer ifølge Ap norsk næringsliv forutsigbare rammer for handel med Europa, og norske bedrifter får tilgang til viktig kunnskap og arbeidskraft. Partiet mener avtalen gjør det enklere for oss å bo, studere og arbeide i europeiske land.
• Følg oss på Facebook
Ny teknologi
Arbeiderpartiet vil blant annet støtte opprettelsen av industrinære testsentre, laboratorier for testing og pilotering, for å sørge for at ny teknologi og kunnskap raskt kan tas i bruk
Et punkt består dessuten i å utrede muligheten for å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel. Ved gjennomslag for slike krav vil partiene sammen med partene diskutere ordninger og lovverk for å implementere norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel.
Kravet om doblet fagforeningsfradrag står ved lag.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside