JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De jakter på kriminelle i arbeidslivet – og avdekket 254 kriminelle nettverk og saker i fjor

– Det bekymrer meg at omfanget er så stort, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H).
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Gorm Kallestad / NTB scanpix

torgny@lomedia.

Sentrene som jobber mot arbeidsmarkedskriminalitet, a-krimsentrene, avdekket i fjor 254 kriminelle nettverk og saker. Dette kommer fram i den felles årsrapporten som ble offentliggjort torsdag.

Både arbeidsminister Anniken Hauglie og direktøren for Arbeidstilsynet er godt fornøyd med det arbeidet sentrene utfører, men er bekymret over omfanget av arbeidsmarkedskriminalitet.

– Det bekymrer meg at omfanget er så stort, skriver arbeidsministeren i en e-post.

– Arbeidslivskriminaliteten er ifølge tilsynsetatene blitt mer omfattende, grovere og mer sammensatt, og denne utviklingen går raskt. Derfor blir innsatsen nå forsterket og mer koordinert. I tillegg blir dialogen mellom etatene som samarbeider mot arbeidslivskriminalitet og partene i arbeidslivet styrket, skriver Hauglie.

Så lenge lever folk i ditt yrke

6400 personer

Hun mener at kampen mot arbeidslivskriminalitet er en felles kamp for arbeidstakere, de seriøse virksomhetene og myndighetene. Derfor er dialog og samarbeid med partene i arbeidslivet sentralt i strategien mot arbeidslivskriminalitet. Regjeringen er takknemlig for det store engasjementet LO, NHO og andre organisasjoner på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden viser i dette arbeidet.

Det er fem a-krimsentre rundt i landet. To nye er under oppstart. I a-krimsentrene samarbeider Nav, Arbeidstilsynet, Skatteetaten, politiet og andre offentlige kontrolletater for å redusere kriminaliteten i arbeidsmarkedet.

Til sammen har de gjennomført 100 aksjoner og kontrollert rundt 3200 virksomheter. Til sammen 6400 personer har blitt kontrollert.

Suksessfaktor

Direktøren for Arbeidstilsynet, Trude Vollheim Webb, mener at samarbeidet på tvers av bransjene er en suksessfaktor.

– Det at vi jobber sammen i disse a-krimsentrene gjør at vi jobber mye mer målrettet enn det vi gjorde før. Vi blir bedre til å finne aktører, gjennomføre aksjoner og vi har mange flere virkemidler å bruke, sier Webb.

Også direktøren for Arbeidstilsynet synes 254 saker og nettverk er et stort tall.

– Om det er 200 eller 300 er ikke avgjørende. Vi ønsker at tallet skal være null. Det som er bra nå er at vi har begynt å kartlegge nettverkene, for det er ti-talls milliarder kroner som går gjennom disse, sier Webb.

Ikke gjnnomkriminalisert

Men selv om det er mange kriminelle aktører avviser hun at det norske arbeidslivet er gjennomkriminalisert.

– Det aller meste skjer lovlig, men det er visse bransjer og områder hvor kriminaliteten er et problem, sier hun.

Erfaringene fra samarbeidet viser at de kriminelle aktørene har blitt mer tilpasningsdyktige. Metodene de kriminelle bruker tilpasses og utvikles fortløpende for å forhindre at de blir oppdaget. For etatene blir derfor etterretningsarbeidet viktig for å observere og forstå de kriminelles oppførsel.

Et trekk som de har observert er at kriminalitet skjer på tvers av bransjer. I 2016 har a-krimsentrene hatt størst oppmerksomhet på bygg og anlegg, men det innebærer at de har kunnet følge kriminaliteten over i andre bransjer. A-krimsentrene har kommer over flere eksempler der byggefirmaer kombineres med ulovlige bilverksteder.

Ny strategi mot arbeidslivskriminalitet

Ikke bare bygg

I alle deler av landet har det vært mye oppmerksomhet rundt byggebransjen. To andre bransjer som har hatt hyppige kontroller er serveringsbransjen og bilverksteder og bilpleie. Men a-krimsenteren har også gjennomført kontroller i bransjer som renhold, transport, frisør, matbutikker og massasjeinstitutter.

I Nord-Norge har de hatt spesiell oppmerksomhet knyttet på forholdene i fiskeindustrien og her har de samarbeidet med Fiskeridirektoratet. Fiskeridirektoratet mener det er risiko både for ulovlig, urapportert og uregistrert omsetning av fiskeressurser. I stor grad benyttes det utenlandsk arbeidskraft i hele verdikjeden, og etatene ser flere risikoområder i bransjen.

Siden a-krimsentrene har personer fra ulike etater har de en lang rekke sanksjonsmuligheter. Politiet har mulighet for å bortvise personer. Arbeidstilsynet kan stoppe virksomheten. Skatteetaten kan ta pengene som er tjent. Årsrapporten oppsummerer at etatene i sum kan forstyrre og gjøre det vanskelig for de kriminelle aktørene å drive virksomhet, selv om de enkelte virkemidlene hver for seg ikke er så alvorlige.

Ulovlig kjøtt

En rekke kontroller har vært gjennomført sammen med andre etater. Brannvesenet og el-tilsynet har for eksempel vært med på kontroller i forbindelse med ulovlige bilverksteder. Da har verkstedene blitt stengt både på grunn av brannfare, men også ulovlige elektriske anlegg.

Mattilsynet har samarbeidet om kontroller i serveringsbransjen, og ulovlige virksomheter har blitt stengt på grunn av dårlig hygiene og mistanke om smuglerkjøtt.

– Regjeringen gjør for lite med arbeidskriminalitet

Arbeidsminister Anniken Hauglie besøkte A-krim senteret hos Skatt øst i Oslo for å bli orientert om hvordan de jobber med arbeidslivskriminalitet.

Arbeidsminister Anniken Hauglie besøkte A-krim senteret hos Skatt øst i Oslo for å bli orientert om hvordan de jobber med arbeidslivskriminalitet.

Sissel M. Rasmussen

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse