Regjeringen med ny strategiplan mot arbeidslivskriminalitet
– Erna, du må komme med penger også
Arbeidsminister Anniken Hauglie mener regjeringen tar arbeidet med arbeidslivskriminalitet på alvor.
Statsminister Erna Solberg la mandag fram ny strategi mot arbeidskriminalitet
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Til mandagens møte i det såkalte kontaktutvalget hadde statsminister Erna Solberg med seg et ferskt strategidokument mot arbeidslivskriminalitet.
Konkret skal det blant annet opprettes to nye sentre mot arbeidslivskriminalitet. Og det skal altså settes ned et partssammensatt utvalg som skal se på innleievirksomheten.
I tillegg skal blant annet arbeidet med forholdene i renholdsbransjen forsterkes.
Finansminister Siv Jensen og arbeidsminister Anniken Hauglie smilte bredt før møtet i kontaktutvalget ble satt.
Helge Rønning Birkelund
• Fellesforbundet: – De blåblå ignorerer problemene med innleie
– Nye tiltak
– Etter et initiativ fra LO lagde regjeringen en arbeidsplan for å bekjempe arbeidslivskriminalitet i 2014. Vi har hatt oppfølgingsmøter og tok det opp i Kontaktutvalget her i dag. Vi vet vi får gode resultater på dette arbeidet. Det gjøres mye, men vi vet også at det må gjøres mer, sier statsminister Erna Solberg (H).
– Dette er et arbeid som tar tid. Satsingen som nå gjøres mellom etatene, både de som kontrollerer og de som skal følge opp, er viktig. Men det aller viktigste er at dette følges opp med både menneskelige og økonomiske ressurser for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, mener LO-leder Gerd Kristiansen.
Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, er enig.
– Arbeidslivskriminalitet er en stor trussel mot det seriøse arbeidslivet. Et samarbeid mellom etater er veldig viktig. Det handler også mye om informasjonsarbeid. Og det handler om hva man kan gjøre for eksempel gjennom offentlig innkjøp ved å sørge for at det er mulig å velge at det er de seriøse aktørene som får slippe til, mener Skogen Lund.
• – Virkeligheten polakken har i dag, kan snart bli din
Ap er kritiske
Dag Terje Andersen, som er talsperson for arbeidsliv i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, er kritisk til både evnen og viljen hos regjeringen til å gjennomføre effektive tiltak mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
– Til tross for en tydelig negativ utvikling i arbeidsmarkedet de siste årene har vi hittil ikke sett noen initiativ fra regjeringshold, sier Dag Terje Andersen til LO-Aktuelt.
Han er kritisk til regjeringens passivitet.
– Ingen tiltak overfor økt bruk av innleie. Ingen tiltak overfor arbeidskontraktene «fast ansatte uten lønn mellom oppdrag», Og Riksrevisjonens analyse av regjeringens innsats på dette feltet konkluderer tydelig med «Svak og lite avskrekkende innsats mot arbeidsmiljøkriminalitet», påpeker Andersen.
– Det synes åpenbart at regjeringens politikk handler om å vente og se, legger han til.
Avfeier kritikken
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) avfeier kritikken fra Arbeiderpartiet.
– Jeg er uenig i den kritikken. Vi har nå gått gjennom og revidert strategien og partene i arbeidslivet er fornøyd med de tiltakene som ligger der, sier Anniken Hauglie til LO-Aktuelt.
– Noe er tatt ut fordi tiltaket allerede er gjennomført. Noe skal forsterkes. I tillegg er det nye tiltak som ligger i denne strategien som kommer til å bedre situasjonen ytterligere. Så vi tar arbeidet mot arbeidslivskriminalitet på alvor. De strategiene vi har lagt fram viser det til fulle, mener arbeidsministeren.
Les også:
• Vil stoppe «husavtaler» som gir arbeidsgivere rett til økt innleie av arbeidskraft
• Fellesforbundet frykter mer kriminalitet i arbeidslivet når annethvert skattekontor legges ned