Acciona er koblet til flere tilfeller av korrupsjon i Spania:
Entreprenør på Follobanen beskyldt for korrupsjon
Den spanske entreprenørgiganten Acciona som sammen med italienske Ghella i fjor vant en av de største enkeltkontraktene for jernbanebygging i Norge noensinne, er koblet til flere tilfeller av korrupsjon i Spania.
Tri Nguyen Dinh
torgny@lomedia.no
Den spanske entreprenørgiganten Acciona jobber hardt for å komme inn på det norske markedet. De har sammen med italienske Ghella vunnet konkurransen om å bore tunnelene på Follbanen, og de er prekvalifisert til E 18-utbyggingen fra Langangen til Rugtvedt. Men i hjemlandet Spania har de vært innblandet i en rekke korrupsjonstilfeller. Ny Veier er klar over at toppledere i Acciona i Spania er anklaget for korrupsjon, men det får ingen konsekvenser for Accionas så lenge ingen er dømt.
• Han er døråpner for spanske entreprenører i Norge
I siste nummer av LO-Aktuelt ble Norgeshistoriens største samferdselsprosjekt i moderne tid fyldig presentert. Utbyggingen av Follobanen koster til sammen 25 milliarder kroner og fordeler seg på fire store totalentrepriser.
• Follobanen skulle redde sysselsettingen, men de store kontraktene gikk til utenlandske entreprenører
Det spansk-italienske joint ventureselskapet AGJV som består av entreprenørselskapene Acciona Infraestructures S.A. og Ghella S.p.A, vant én av kontraktene og skal bygge Nordens lengste jernbanetunnel for 8,7 milliarder kroner.
Representanter for Acciona i Norge ønsker ikke uttale seg om korrupsjonssaken i Spania på det nåværende tidspunkt.
I Spania i er Acciona-konsernet koblet til fire store korrupsjons- og bedragerisaker som er under etterforskning. Blant annet dreier det seg om utbyggingen av høyhastighetstoget AVE (Alta Velocidad España – høyhastighetsnettet for tog i Spania).
• Jernbaneverket foreslår ny bane til Kongsberg
82 millioner euro
I slutten av juni bekreftet det spanske Guardia Civil-politiet at 14 personer var arrestert i en storoperasjon mot det spanske, statlige jernbaneverket ADIFs (El Administrador de Infraestructuras Ferroviarias) kontorer i Madrid og Barcelona. Også kontorene til Acciona og andre involverte entreprenører ble gjennomsøkt. Politiet opplyser at ulovligheter skal ha skjedd i forbindelse med en utbygging av høyhastighetslinjene for AVE rundt et stasjonsområde i Barcelona og at svindelen trolig beløper seg til rundt 82 millioner euro, eller nærmere 750 mill. norske kroner.
Etterforskningen går tilbake til 2014 da ADIF selv oppdaget uoverensstemmelser mellom det arbeidet som ble sertifisert og det arbeidet som faktisk var blitt utført. Etterforskerne mener nå at ADIF betalte ut langt mer offentlige penger til entreprenørene, blant annet Acciona, enn det arbeidet faktisk kostet. Pengene har trolig delvis gått tilbake som ulovlig returkommisjon til ansatte i ADIF som en type betaling for at entreprenørene fikk tildelt de offentlige kontraktene.
En tidligere direktør i ADIF og en AVE-direktør i Nordøst-Spania er blant de som ble varetektsfengslet, men saken involverer langt flere mennesker, blant annet offentlige ansatte, direktører i entreprenørselskapene og ansatte som hadde en sentral rolle i godkjenningen av det utføret arbeidet. Anklagene lyder på dokumentfalsk og misbruk av offentlige midler. Etterforskningen i saken pågår fortsatt.
• Over 100 millioner til konsulenter når jernbanen blir privatisert
Sosialister i heisen
I den såkalte Zaragoza Plaza-saken krever påtalemyndigheten nå tilsammen 170 års fengsel for de 25 involverte. Saken knytter seg til utbyggingen av det som skulle bli et av Europas største industri- og logistikksentra i byen Zaragoza, nordøst for Madrid. I stedet ble dette den største korrupsjonssaken i regionen Aragóns historie.
I et forsøk på å kapre kontrakter, skal entreprenørselskapet Acciona ha sendt gavekort, julekurver, smykker og kontanter til utvalgte sosialistiske politikere, offentlige ansatte i nøkkelstillinger og medlemmer av den tidligere sosialistiske PSOE-regionregjeringen.
Dommeren i saken hevder at de 25 anklagede har gjort seg skyldige i økonomisk kriminalitet, hvitvasking av penger, utroskap og bedrageri til en verdi av 149 millioner euro (ca. 1,3 mrd. norske kroner).
Acciona skal ha levert oppblåste fakturaer og fakturaer for tjenester som ikke er utført, bl.a. bygging av en parkeringsplass, videoovervåking og utgravinger, skriver nettstedet Intereconomia.com.
• Her er Frp-statsrådens nye tog-selskaper
Trikk til besvær
Nesten identiske historier gjentar seg i to andre eksempler der Acciona er involvert. I den første fasen av utbyggingen av en ringbane og trikkelinje, Tranvía de Parla, i en liten forstadsby i Madrid-regionen, ble totalkostnadene først satt til 103 millioner euro (drøyt 900 mill. norske kroner). Acciona fikk kontrakten sammen med andre entreprenører mens sosialisten Tomás Gómez satt som ordfører i Parla.
Sluttsummen kom opp i hele 142 millioner euro (nesten 1,3 mrd. norske kroner), og det offentlige betalte ut 40 mill. mer enn budsjettert. 25 av de ekstra millionene gikk til Acciona.
Politiets etterforskere mener det handler om avtalt spill: Offentlig ansatte, politikere og andre nøkkelpersoner får bestikkelser for å tildele private entreprenører offentlige kontrakter. Etter at kontraktene er underskrevet, kan sluttsummen for arbeidene økes, uten at omfanget av arbeidet har økt tilsvarende. De ekstra utgiftene som det offentlige betaler ut blir så delt mellom entreprenørene og personer som representerer kontraktsmotparten. Taperne er alltid offentlige myndigheter og vanlige spanske skattebetalere.
• Pensjonsbombe kan knekke NSB. Men regjeringa vil ikke love å redde selskapet
Vannrensing og hvitvasking
I januar i år var en høytstående direktør i Acciona Infraestructuras én av 13 personer som spansk politi arresterte for påståtte bestikkelser av offentlig ansatte i den såkalte Acuamed-saken.
Acuamed er et statlig selskap som bl.a. stod for utbyggingen og drift av tre avsaltingsanlegg for vann i Sør-Spania. Arrestasjonene skjedde etter ransakinger av Acuameds kontorer i Madrid, Barcelona og andre byer. Blant de arresterte var også flere ledere i Acuamed. Under en ransaking hjemme hos en direktør i selskapet fant politiet bl.a. 120.000 euro i 500-lapper (drøyt 1 mill. norske kroner).
I denne saken skal det også dreie seg om beløp på rundt 25 millioner euro i bestikkelser (drøyt 225 mill. norske kroner), og igjen er det snakk om falske godkjenninger av arbeid og om store ekstrabeløp som det offentlige har betalt til de private entreprenørene.
• «Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»