Renholdere i useriøse bedrifter kan gå glipp av lønnsøkning
EU-regler gjør at useriøse renholdsbedrifter kan lønne lavere enn de seriøse
Den norske Tariffnemnda vil ikke heve lønna i renholdsbransjen, av frykt for at det kan være i strid med EUs regler.
ILLUSTRASJONSFOTO: Fordi tariffen for renholdere ikke blir allmenngjort, blir lønnssatsene fra 2015 beholdt for de uorganiserte, mens organiserte bedrifter må betale 4,83 kroner mer i timen. Her støvsuger Yui Deekarnn på Radisson Blu Airport Hotell, Gardermoen.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
Useriøse norske vaskebedrifter trenger ikke øke lønna til sine ansatte i år. Dette skjer selv om lønna i renholdsbransjen er såkalt allmenngjort, det vil si at det er lovfestet at alle skal ha tarifflønn. Målet med allmenngjøring er å hindre sosial dumping.
Nå har det dukket opp EØS-problemer for Tariffnemnda – som er ansvarlig for å fastsette en lovfestet minstelønn i bransjen.
I høst tør ikke Tariffnemnda heve lønna, av frykt for at det kan være i strid med EØS-regelverket, som er bygget på EUs regler.
Dette er saken:
Tariffnemnda har vedtatt å utsette allmenngjøringa av de nye satsene i renholdsbransjen. Årsaken er brevet Eftas overvåkingsorgan ESA sendte til den norske regjering i oktober. ESA kommenterer det som er kjent som verftssaken, og stiller spørsmål ved om allmenngjøring av satsene for reise, kost og losji er i strid med konkurransereglene i EØS-avtalen.
Siden reise, kost og losji er en del av de allmenngjorte bestemmelsene også i renholdstariffen krevde NHOs representant i tariffnemnda på møtet i november å utsette allmenngjøring av renholdstariffen på ubestemt tid.
• Følg oss på Facebook
Svært uheldig
– Dette er svært uheldig, sier Brede Edvardsen i Arbeidsmandsforbundet til LO-Aktuelt
– Ved årets tariffoppgjør økte minstelønna med 4,83 kroner per time. Bedriftene som er bundet av tariffavtalen må betale denne satsen. Uorganiserte bedrifter slipper billigere unna og kan fortsette å betale satsene fra 2015, sier Edvardsen.
Forbundet forsøker å få til en løsning hvor det kan være mulig å bare allmenngjøre minstelønnssatsen og vente med reguleringa av reise, kost og losji til det er fattet en avgjørelse i denne saken.
Mot Høyesterett
Verftssaken har gått fram og tilbake i rettssystemet siden 2009. I 2013 fattet Høyesterett en avgjørelse, motsatt av Efta domstolens anbefaling, om at allmenngjøring av tariffavtalen for verftene også skulle omfatte godtgjørelse for reise, kost og losji.
– Det er helt ekstraordinært at ESA oppretter sak med bakgrunn i en høyesterettsdom. Det har aldri skjedd tidligere, mener LO-advokat Håkon Angell til Magasinet for fagorganiserte da ESAs henvendelse ble kjent.
Brevet fra ESA er datert 25. oktober og Norge har to måneders svarfrist, det vil si før jul. Det er ventet at regjeringa vil avvise ESAs krav. I brevet er allmenngjøringeni renholdsbransjen nevnt eksplisitt i tillegg til allmenngjøringen for offshoreverftene.
Forventer vedtak i januar
– Vi har ikke fått beskjed om at vedtaket er utsatt, sier direktør i NHO Sevice, Anne Cecilie Kaltenborn. Hun understreker et Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service jobber godt sammen i spørsmålet om allmenngjøring av renholdstariffen. Hun forventer at lønnssatsen blir allmenngjort på januarmøtet i Tariffnemnda.
LO-Aktuelt får opplyst både fra Tariffnemndas sekretariat og LOs representant i Tariffnemnda at ny allmenngjøring av renholdstariffen er utsatt på ubestemt tid.
• Svenn-Erik ble syk og måtte slutte i jobben. Nå får han tidenes skattesmell
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.