Delingsøkonomi
Fafo-rapport: Delingsøkonomien kan utfordre den norske modellen
Delingsøkonomien kan utfordre den nordiske modellen, hevder Fafo-rapport.
AP/ANB
helge@lomedia.no
– Delingsøkonomien har ikke erstattet den norske modellen helt ennå. Hvordan utviklingen blir framover er faktisk helt opp til oss. Det er opp til partene i arbeidslivet og myndighetene å bestemme hvilket samfunn vi vil ha. Vi har verktøyene. De kalles politikk og regulering, sier LO-sekretær Renée Rasmussen.
Fafo-rapport
Tirsdag ble en Fafo-rapport som kartlegger delingsøkonomien i Norden lagt fram på et frokostmøte. Rapporten er utarbeidet av forskerne Jon Erik Dølvik og Kristin Jesnes, og utgitt av Nordisk råd.
Rapporten hevder at for bedrifter og ansatte som møter konkurranse fra plattformer som tilbyr tjenester fra selvsysselsatte uten forhandlingsmakt eller andre rettigheter, kan delingsøkonomien bli rått parti.
Renée Rasmusse mener det er bekymringsfullt at den norske regjeringen ikke tar denne utviklingen nok på alvor, og viser til at både Sverige og Danmark har satt ned utvalg som skal møte utviklingen rundt delingsøkonomien.
– Delingsøkonomien kan gi muligheter, men må ikke være basert på at både sosiale rettigheter og sikkerhetsnett blir salderingspost.
– Det bekymrer hele den norske arbeidstakersiden at disse forholdene ikke tas på alvor av delingsøkonomiutvalgets flertall, mener Rasmussen.
Ønsker samarbeid
Det såkalte Delingsøkonomiutvalget, under ledelse av Tommy Staahl Gundersen, la nylig fram sin innstilling. Hovedorganisasjonene LO, YS, Unio og Akademikerne har alle, i brevs form, gitt uttrykk for et behov for et trepartssamarbeid om dette nye begrepet og understreker nettopp behovet for fornuftige reguleringer av delingsøkonomien. Organisasjonene foreslår i brevet at det nedsettes et lovutvalg som skal vurdere arbeidsmiljølovens begrepsapparat.
– Arbeidsrettslige verneregler må gjelde hvis avtalen forventer eller stiller krav om arbeidsplikt. En definisjon av begrepene arbeidstaker og arbeidsgiver må avklares og vi må få mer kunnskap om HMS-utfordringene i delingsøkonomien, mener LO-sekretæren.
– Det er også en viss risiko for at mange av de som i framtiden vil jobbe som selvstendige eller som frilansere innenfor denne økonomien vil ha relativt lave inntekter. Derfor vil en avklaring av spørsmål knyttet til sosiale ordninger, blant annet pensjon- og trygdeordningene for denne gruppen være helt sentralt, mener Rasmussen.
LO-sekretær Renée Rasmussen
Nina Hanssen
• Dette bør du vite om delingsøkonomien
• Vil delingsøkonomien rasere lønns- og arbeidsvilkår i Norge?