LOs likestillingsdebatt under Arendalsuka
Gikk til angrep på regjeringens manglende likestillingspolitikk
Mette Nord mener kvinnekamp fortsatt er klassekamp.
Mette Nord mener regjeringen har reversert likestillingspolitikken.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomdia.no
Med likestillingsminister Solveig Horne (FrP) sittende seks meter unna, gikk forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, til frontalangrep på regjeringens likestillingspolitikk under den store likestillingsdebatten i regi av LO på Arendalsuka onsdag kveld.
– Jeg gikk vel ikke til angrep, men jeg vil si at jeg adresserte en kritikk. Selv om mye har endret seg de siste 30-40 årene er levekår og handlingsrom for kvinner fremdeles farget av sosiale og økonomiske forskjeller. Kvinnekamp er fortsatt klassekamp, sa Mette Nord for en fullsatt Bankgård.
• 17 historier om ulikhet i Norge
Klassekamp
– Regjeringen har satt likestillingen i revers. Likestilling kommer fortsatt ikke av seg selv, sier Mette Nord til LO-Aktuelt.
Hun viser til et fortsatt kjønnsdelt utdannings- og arbeidsliv, hvor de kvinnedominerte yrkene har lavere lønn, lavere pensjon og dårligere arbeidsbetingelser enn de mannsdominerte yrkene.
– Det er kjente utfordringer, men deltidsarbeid, midlertidige ansettelser og turnusarbeid gir ikke status og økonomisk uavhengighet. Det er likevel ikke de sosiale og kjønnsmessige forskjellene som preger likestillingspolitikken, men politiske veivalg knyttet til kjønnsnøytralitet og valgfrihet, påpeker Mette Nord.
Hun kritiserte regjeringen for å trekke tilbake den rødgrønne regjeringens likestillingsmelding, og erstatte den med en melding som reduserte likestillingsutvalgets rapporter til en parentes i historien, og bokstavelig talt helte kjønns- og klasseperspektivet ut med badevannet.
– Likestillingsloven er skrotet, erstattet av en felles likestillings- og diskrimineringslov til tross for faglig sterk og velbegrunnet motstand, poengterer Nord.
– Kontantstøtten består, selv om den holder kvinner borte fra arbeidslivet. Og pappapermen er redusert, selv om alle vet at fars uttak av permisjon er avhengig av øremerking, poengterer hun.
Også Arbeiderpartiets sekretær, Kjersti Stenseng, ønsker at likestilling skal få en større plass i politikken.
– Det er lite handling med dagens regjering. Jeg er opptatt av strukturelle endringer som bidrar til likestilling og knytter kvinner i en større grad til arbeidslivet og som knytter menn i en større grad til familielivet, sier Kjersti Stenseng.
• Lest denne? Horne snur etter press - vraker kjønnsnøytral likestillingslov
Ikke endret syn
Solveig Horne gikk ikke med på kritikken mot regjeringens likestillingspolitikk.
– Jeg er stolt over det vi har fått til. Jeg er ikke enig i at det ikke blir gjort noe. Det skjer mye. Regjeringen har fått vedtatt en likestillings- og diskrimineringslov, og det har skjedd med FrP-statsråd. Vi har gjort mye. Vi er uenige om mye, men har noen felles mål selv om vi har litt forskjellige virkemidler, sier Horne.
Hun står fortsatt for omgjøringen av pappapermen.
– For meg er det viktig å gi foreldrene valgfrihet til å bestemme dette selv, sier hun.
Men Horne får ikke lenger med seg KrF på dette synet.
– Jeg er glad for at KrF har gått inn for 14 uker til far. Endringen av fedrekvoten fikk helt klart konsekvenser. I en ideell verden kunne man gjort slik Høyre og FrP snakker om, å si at det er opp til foreldrene å bestemme selv. Men slik er det ikke i virkeligheten, mente KrFs Geir Jørgen Bekkevold.
Applaus fikk også Kjersti Stenseng da hun sa at Arbeiderpartiet vil skrote kontantstøtten.
– Det er ikke noe sjekketriks overfor KrF hvis man ønsker et samarbeid, repliserte Bekkevold.
– Men vi er heller ikke immune mot kontantstøttekritikk. Hvis det virker hemmende overfor innvandrerkvinner må vi finne løsninger på det, la han til.
Solveig Horne stulte opp i løvens hule under LOs likestillingsdebatt under Arendalsuka.
Helge Rønning Birkelund
• Disse ti grafene viser Forskjells-Norge
• Ingeniøren Quree (29) har søkt 1.000 jobber – har ikke blitt innkalt til ett eneste intervju