Ingen innvandrer på topp i LO-systemet
I 2007 var det én person med ikke-europeisk bakgrunn av 288 medlemmer i LOs forbundsstyrer. I 2015 var det også bare én ikke-europeer blant 273 forbundsstyremedlemmer. I LOs ledelse er det fortsatt ingen.
Skal den norske arbeidslivsmodellen håndtere innvandring, må innvandrerne bli organisert og delta i fagforeningsaktiviteter, skriver Fafo-forskerne Inger Marie Hagen og Ragnhild Steen Jensen
Ole Palmstrøm
anne.siri@lomedia.no
Dette skriver Fafo-forskerne Inger Marie Hagen og Ragnhild Steen Jensen i artikkelen «Kan du representere meg? Rekruttering av tillitsvalgte blant innvandrere i Norge», fra 2016.
I underkant av 15 prosent av arbeidstakerne i Norge har innvandrerbakgrunn.
Skal den norske arbeidslivsmodellen håndtere innvandring, må innvandrerne bli organisert og delta i fagforeningsaktiviteter, skriver forskerne.
De fant ut at språkkunnskaper er den viktigste forklaringen på hvorfor innvandrere er underrepresentert.
Selve organiseringen av innvandrere er ikke utfordringen; ansettelsesform (som midlertidighet), bransje, fagforeningstradisjoner og tilstedeværelse av aktive tillitsvalgte er det som avgjør organisasjonsgraden.
Forskerne trekker fram medlemsopplæring og arenaer der innvandrere kan opparbeide tiltro i rollen som tillitsvalgt, som svært viktig.
Gangen fra aktivitet til å bli tillitsvalgt er viktig, og det er først og fremst aktive medlemmer som både kan si og høre at «nå synes jeg du skal stille til valg».
Veien videre opp i hierarkiet handler om muligheten til å bevise sin dyktighet og kompetanse, men også om at forbundene i større grad setter spørsmålet på dagsordenen, skriver Hagen og Jensen.
Les mer
• – Innvandrere må bli spurt om de ønsker å stille til valg
• Blendahvitt tillitsvalgtkorps
• Polsk klubbleder og superverver skal stoppe medlemsfallet i byggebransjen