Datasikkerhet, cybertrusler og terrorisme
LO vil ha digitalt grenseforsvar for norske arbeidsplasser
Norge og norske arbeidsplasser må beskyttes mot angrep i det digitale rom, mener LO.
ANGREP: Norge og norske virksomheter trenget er digitalt grenseforsvar, mener LO.
Svein-Yngve Madssen
sym@lomedia.no
Den norske etterretningstjenesten har i dag begrenset evne til å kunne fange opp utenlandske kommunikasjon over grensene som kan utgjøre alvorlige sikkerhetsutfordringer for landet, fastslår LO i sitt høringssvar til Forsvarsdepartementet.
Utgangspunktet er rapporten fra Lysne II-utvalget om digitalt grenseforsvar.
Viktig tiltak
LO er enig med utvalget om behovet for økt etterretning for å hindre angrep i det digtale rom. Et digitalt grenseforsvar (DGF) vil være et viktig tiltak for å avdekke angrep fra andre stater og spionasje mot norske offentlige og private virksomheter.
– LO vil i den sammenheng peke på at også industrispionasje er et økende problem og utgjør en fare for tap av norske arbeidsplasser, heter det i brevet til Forsvarsdepartementet.
Må bli effektivt
Rapporten reiser en rekke prinsipielle sider ved at E-tjenesten eventuelt får tilgang til digital kommunikasjon som går inn og ut av Norge.
LO understreker at dersom det legges for omfattende begrensninger vil det redusere den etterretningsmessige verdien av et DGF slik at det ikke blir det effektive verktøyet som er nødvendig.
Tiilit og folkerett
LO understreker at det er viktig å sikre personvernet og at DGF ikke strider mot folkeretten eller norsk lov. Tillit og troverdighet i befolkningen er viktig.
Det foreslås i rapporten at det digitale grenseforsvaret underlegges et strengt kontrollregimet bestående av både teknologiske og menneskelige kontrollmekanismer.
LO mener at dette er en god og effektiv løsning.
• (28.10.2016: EL og IT-leder sjokkert over mangelfull IKT-sikkerhet
• (20.10.2014:) Her er Norges dataforsvar