JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anbudsvinnere henter profitt på attføringsmarkedet

Det gikk som kritikerne forutså: Attføring på anbud er blitt veldig kommersialisert.
Johan-Martin Leikvoll, tidligere direktør i Attføringsbedriftene i NHO, er nå rådgiver i FLT og har laget en rapport om effekten av anbudsutsettelse i attføringsfeltet.

Johan-Martin Leikvoll, tidligere direktør i Attføringsbedriftene i NHO, er nå rådgiver i FLT og har laget en rapport om effekten av anbudsutsettelse i attføringsfeltet.

Attføringsbedriftene

hanne@lomedia.no

Tross massiv motstand i høringsrunden, trumfet daværene arbeidsminister Robert Eriksson igjennom en forskriftsendring som sendte mer av attføringsfeltet ut på anbud. Blant kritikerne var daværende direktør Johan-Martin Leikvoll i NHO Attføringsbedriftene. Til Magasinet/FriFagbevegelse sa han høsten 2014 at det var «helt unødvendig å kommersialisere attføringsområdet for å få med flere leverandører og for å få flere ut i jobb».

Dramatisk konsentrasjon

Nå er han politisk rådgiver i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) og har levert en rapport sammen med Linn Herning, daglig leder i alliansen For Velferdsstaten. I rapporten «Milliarder - ikke mennesker» skriver de at resultatet av anbudsutsettingen er blitt en dramatisk kommersialisering av attføringsfeltet. De konkluderer med at regjeringen har mislykkes med å skape større mangfold i denne sektoren, men at det tvert imot har skjedd en dramatisk konsentrasjon på få aktører, ifølge Dagbladet, som skriver om rapporten i dag.

Les Eriksson trumfet gjennom attføringsanbud

For «Arbeid med bistand», som tidligere var navnet på det største attføringstiltaket, var det minst 148 ulike leverandører rundt i landet. Nå heter dette tiltaket «Oppfølging» og er konsentrert på 39 leverandører.

Til Magasinet/FriFagbevegelse sa daværende statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Torkil Åmland høsten 2014: – Vi ønsker oss bort fra det som har vært et tilnærmet leverandørmonopol, og legger med den nye forskriften til rette for økt konkurranse. Ideelle organisasjoner, private aktører og sosiale entreprenører får nå mulighet til å slippe til, sa han da.

Skyhøy lønnsomhet

Til Dagbladet sier Leikvoll at ingen nye ideelle aktører er kommet til. De kommersielle dominerer, og de største har en skyhøy lønnsomhet. Ifølge rapporten er flere eksisterende ideelle aktører blitt skjøvet ut, og «med velferdsprofitørene kommer også de finansielle oppkjøpsfondene som opererer fra skatteparadis. Leikvoll og Herning er også kritiske til at nye leverandører hyrer inn enkeltmannsforetak på dette feltet, og undergraver både konkurranse på likevilkår og muligheten for innovasjon og kompetansebygging på fagfeltet.

Les De svakeste på anbud

FrPs Robert Eriksson brukte sin rett til å vedta sentrale forskrifter, dermed fikk Stortinget ingen innflytelse på denne viktige endringen i arbeidsmarkedspolitikken, som trådte i kraft 1. januar 2015. I dag er det Høyres Anniken Hauglie som er sjef i departementet. Hun sier at det ikke er et mål å ha flest mulig leverandører, men at alle kan delta i konkurransen om anbudene, som hun mener skjerper kravene til kvalitet og resultater.

Verken Sps Per Olaf Lundteigen eller Aps Rigmor Aasrud som begge sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget er overrasket over at det gikk som det gikk.

Det var FLT som bestilte rapporten «Milliarder - ikke mennesker», som spiller på tittelen til boka «Mennesker, ikke milliarder», som kom ut i 2011, der Høyre-leder Erna Solberg ifølge Aftenposten tok et oppgjør med bildet av Høyre som et kalkulatorparti.

Men når det gjelder praktisk politikk er det pengene som teller, mener Lundteigen.

Mens FLT organiserer ledere og mellomledere i arbeidsmarkedsbedrifter, så har Fellesforbundet rundt 1.800 medlemmer i bransjen.

– Som vi fryktet

Forbundssekretær Hege Espe i Fellesforbundet sier rapporten dokumenterer nettopp det de fryktet, nemlig at anbudsutsetting fører til færre aktører, mindre lokal tilhørighet hos de som driver attføringstjenester og et mindre mangfold av leverandører.

– Og attpåtil viser rapporten at det nå er leverandører av attføringstjenester som ikke har egne, faste ansatte. Og det er leverandører som har gjort etableringer i skatteparadiser. Jeg har vondt for å tro at det var dette stortingsflertallet ønsket, da de stilte seg bak regjeringens standpunkt om å anbudsutsette en stor del av attføringstiltakene, sier Hege Espe.

Hun er overrasket over at arbeids- og sosialminister Anniken Haugli avviser all kritikk som kommer fram i rapporten.

– Resultatet av anbudsprosessen er at antall leverandører av de attføringstjenestene som er blitt anbudsutsatt et redusert til en fjerdedel. Det er veldig dramatisk. Hva vil skje neste gang disse tjenestene blir anbudsutsatt? Jeg er redd for at det blir tallet enda lavere. Er det det arbeidsministeren egentlig ønsker? spør Espe og legger til:

– Slett ikke alle attføringsbedrifter fungerer optimalt. Det har vært behov for forbedringer. Men nå kaster regjeringa barnet ut med badevannet. Attføringskompetanse vil forsvinne i stor stil. Det samme kan skje her, som de har skjedd i deler av byggebransjen. Fagkompetansen forsvinner og forvitrer. Også av denne grunnen trenger vi ei ny regjering til høsten.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse