JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overlevering av kravene til lønnsoppgjøret 2016

Arbeidsgiverne vil at du skal tjene mindre i år enn i fjor

Arbeidsgiverne i Norsk Industri vil kutte utbetalingene til de ansatte.
I GANG: Fronfagets lønnsoppgjør er i gang. Fellesforbundets leder Jørn Eggum overleverer kravene til leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

I GANG: Fronfagets lønnsoppgjør er i gang. Fellesforbundets leder Jørn Eggum overleverer kravene til leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

Sissel M. Rasmussen

eline@lomedia.no

I går startet årets lønnsoppgjør, og det tegner til å bli veldig krevende.

Arbeidsgiverne i Norsk Industri vil redusere utbetalingene til de ansatte på flere måter:

• Null i lokale tillegg og total lønnsøkning på maks to prosent. Det betyr nedgang i realønna siden prisene i år vil øke mer enn lønna.

• Halvert bortetillegg fra 20 til ti prosent. Det betyr store kutt for dem som må bo hjemmefra når de er på jobb.

• Lengre normalarbeidsdag. Da blir det mindre overtid.

Summen av dette kan bli et betydelig kutt på lønnsslippen til de ansatte.

Starten gikk 8. mars

Årets tariffoppgjør i frontfagene startet tirsdag 8. mars. Da håndtrykkene var unnagjort kom dype uenigheter raskt til syne. Det ligger allerede nå an til å bli brudd. Da må Riksmekleren gjøre seg klar.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum og Norsk Industris direktør Stein Lier-Hansen utvekslet i går det tradisjonelle håndtrykket og ikke minst kravene i årets frontfagforhandlinger.

Video: Yngvil Mortensen

Det har vært mye støy i forkant av årets oppgjør, og partene står langt fra hverandre i viktige prinsipielle spørsmål.

Se lønnsutviklingen i din bransje

Tror det går til mekling

– Det er stor avstand i sentrale krav. Jeg har vanskeligheter med å se at vi skal kunne komme til enighet uten mekling, sier Stein Lier-Hansen til Magasinet. Han understreker at selv om temperaturen har vært høy i media de siste ukene, er det i dag forhandlingene starter.

– Nå legger vi det som har skjedd så langt bak oss og begynner å sortere kravene. Så skal vi starte arbeidet.

• Les også: Slik vil NHO øke lønnsforskjellene

Frontene er steile

Begge parter karakteriserer motpartens krav som krevende og frontene som steile.

Jørn Eggum sier det ser ut til å være Norsk Industris strategi i år å bruke en vanskelig tid til å bruse med fjærene. Blant annet har Stein Lier-Hansen avvist viktige krav om å heve minstelønnssatsene og å få pensjon inn i forhandlingene.

– Men vi har hørt det før. Vi er ved godt mot, og det er godt å komme i gang, sier Eggum.

• Les også: Dette krever Fellesforbundet

Fire viktig krav fra Fellesforbundet

Som vanlig er det arbeidstakerne som kommer med flest konkrete krav til oppgjøret. Forbundsleder Jørn Eggum sier at det er fire ting som er særlig viktig:

– Seriøst arbeidsliv, altså at de organiserte bedriftene danner normen, er viktig for oss. Overenskomstene må utvikles. Videre pensjon fra første krone og at vi får løftet lavtlønnsgrupper som lenge har blitt hengende etter. På kvinnedagen i dag er det viktig å påpeke at dette med pensjon er et viktig kvinnekrav, sier Eggum.

Dette er tariffoppgjøret så langt

Arbeidsgiverne vil ikke gi noe

Men arbeidsgiverne har særdeles lite å gi, presiserer Norsk Industri. Stein Lier-Hansen gjentok at de ikke engang vil snakke med Fellesforbundet om pensjon.

– Dette hører hjemme i fredstid. Vi mener LO og NHO må sette seg ned og ta en grundig prosess på dette, slik at vi får oversiktlige og bærekraftige ordninger, sier Lier-Hansen.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Frykter dårligere vilkår

– Alle kravene fra Norsk Industri har det i seg at de vil redusere. Det eneste unntaket er på arbeidstid. Der vil de utvide normalarbeidsdagen, uten å betale for det. Stein Lier-Hansen kaller det et krav om mer fleksibilitet, men dette handler om penger og styringsrett, sier Jørn Eggum.

Dette er snittlønna i over 100 yrker

Arbeidsdag fram til klokka 21

Utover kravene om lønn og pensjon er det stor spenning knytta til arbeidstid og reisebestemmelsene. Norsk Industri ønsker å utvide normalarbeidsdagen til kl 21 på hverdager og 18 på lørdager.

Også reisebestemmelsene, som regulerer vilkårene for arbeidere som sendes ut av bedriften er sentrale i begge parters krav. Etter arbeidsrettens dom i Langset-saken har det blitt svært viktig for Fellesforbundet å tette hullene som gjør at bedriftene betaler reisefolk som om de var lokalt ansatte. Men arbeidsgiverne stiller offensive krav, og vil ha inn i avtalen at lokalt ansatte skal kunne få arbeidstid som om de var pendlere. De krever også at det tillegget på 20 prosent av lønna som pendlere i dag har krav på, reduseres.

Fellesforbundet rister på hodet

– Det er en provokasjon, konstaterer Jørn Eggum – som var overrasket over at Norsk Industri fremmet dette kravet.

– For oss er det viktig å få redusert bortetillegget. Verftsindustrien har store kostandsutfordringer, sier Lier-Hansen.

De neste dagene skal partene bruke til å sortere kravene og avgjøre hvordan det skal jobbes videre i grupper og utvalg. Timeplanen er at oppgjøret skal være endelig i havn innen midnatt, natt til 3. april. Det betyr at et brudd vil komme seinest torsdag før palmehelga.

Laveste lønnsvekst siden krigen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse