Dette er tariffoppgjøret så langt
Årets tariffoppgjør begynte lenge før Fellesforbundet overleverer sine krav til Norsk Industri tirsdag neste uke.
yngvil@lomedia.no
I oktober i fjor startet LOs inntektspolitiske utvalg møtevirksomheten i Folkets hus på Youngstorget. Utvalget bestemmer LOs tariffpolitikk – selve kjernen i fagbevegelsen. Utvalget består av LO-toppene: Leder Gerd Kristiansen, nestlederne Hans-Christian Gabrielsen og Tor-Arne Solbakken, og lederne for de største forbundene. Utvalget har siden møttes hver uke fram til LOs representantskap.
1. januar ble tariffavtalene sagt opp. De må sies opp to måneder før de utløper 1. april.
Den første landsomfattende tariffavtalen er verkstedoverenskomsten fra 1907. I 2012 ble fire overenskomster slått sammen til én: Industrioverenskomsten. Den utgjør nå frontfaget i den norske forhandlingsmodellen, der Fellesforbundet - det største forbundet i privat sektor med 150.000 medlemmer - forhandler med Norsk Industri.
7. januar lanserte LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-leder Kristin Skogen Lund «bærekraftalternativet». Det skal ifølge de to sørge for et moderat lønnsoppgjør for å berge arbeidsplasser.
15. januar vedtok Handel og Kontor – det nest største forbundet i privat sektor med 68.000 medlemmer - at de vil ha samordnet tariffoppgjør. Grunnen er at de vil sikre en kollektiv pensjonsordning som en del av tariffavtalene.
Les også: HK: Pensjonsstriden er ikke over
19. januar presenterte Fellesforbundet og Norsk Industri erklærer enighet om en pensjonsmodell. Dette er noe av det de ble enige om:
«Med grunnlag i utredningene og etter drøftelser mellom organisasjonene, foreslår Fellesforbundet og Norsk Industri at arbeidstaker oppretter en personlig pensjonskonto og gis rett til å selv velge leverandør. Formålet er bl.a. å bedre ivareta pensjonsopptjening ved jobbskifte. Arbeidsgiveren, basert på bedriftens besluttede innskuddsnivå, betaler inn til arbeidstakerens individuelle pensjonskonto I tillegg foreslår vi at arbeidstaker på individuell basis kan velge å spare resterende differanse mellom tillatte makssatser og arbeidsgiverens innskuddsnivå.»
Samme dag reiste LOs inntektspolitiske utvalg – blant andre HK-leder Trine Lise Sundnes og Fellesforbundet-leder Jørn Eggum, på tredagers «studietur» i London.
De hadde intense diskusjoner om pensjonsutspillet til Fellesforbundet, som er annerledes enn det Handel og Kontor vil ha.
Les også: Industriens pensjonsmodell kommer menn til gode
25. januar møttes LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-leder Kristin Skogen Lund, leder i Norsk Industri Stein Lier-Hansen og Fellesforbundets leder Jørn Eggum ifølge VG på Hotel Bristol i Oslo. Temaet er pensjon. De blir ifølge VG enige om å lage et mandat for å legge rammer for pensjon.
26. januar hadde Fellesforbundet forbundsstyremøte. De vedtok at de ønsker forbundsvist oppgjør, og bestemte sine krav for Industrioverenskomsten. Det viktigste er å bevare arbeidsplassene, og «å sikre kjøpekraften».
28. januar sa Norsk Industris Stein Lier-Hansen at norske arbeidstakere bør innstille seg på nedgang i reallønna i år. «Lønnstillegget må bli null, null, null», sa han.
Les også: Må ta ansvar også i dårlige tider
11. februar møttes LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-leder Kristin Skogen Lund i Næringslivets hus. De blir ikke enige om et mandat for rammene til en omlegging av pensjonssystemet, ifølge VG. De er enige om at «vi må se på pensjonsordningene i både privat og offentlig sektor» og «Vi har også begge forpliktet oss til å være med å evaluere AFP-ordningen.»
22. januar spikret LOs inntektspolitiske utvalg tariffpolitikken spikres på sitt siste møte før representantskapet i LO.
Samme dag la Teknisk beregningsutvalg fram sin foreløpige rapport om lønns- og inntektsutviklingen, prisutviklingen (også for i år) og utviklingen i konkurranseevnen. Rapporten fra TBU kommer alltid før representantskapet i LO. Rapporten sørger for at partene er enige om tallgrunnlaget for forhandlingene.
Les også: Se lønnsutviklingen i din bransje
Les også: Laveste lønnsvekst siden krigen
23. februar møttes representantskapet i LO - LOs høyeste myndighet mellom kongressene. Representantskap med sine rundt 200 representanter fra alle LOs 24 forbund vedtok formelt formen for tariffoppgjør og LOs krav.
Les også: Gerd Kristiansen: – Det er krise, Erna
Handel og Kontor fremmet tilleggsforslag om pensjon som skapte stor debatt. Flertallet stemte for forslaget, mot LO-ledelsens og Fellesforbundets vilje.
Les også: Dette er «brede, kollektive pensjonsordninger»
24. februar varslet lederen i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, at dersom LO holder fast på to av hovedkravene om pensjon, vil det bli konflikt i årets lønnsoppgjør,
Les også: NHO-topp varsler om konflikt med LO om pensjonskrav
På kvinnedagen 8. mars starter tariffoppgjøret for alvor. Da overleverer Fellesforbundet-leder Jørn Eggum, forbundets forhandlingsleder i «frontfaget», kravene til leder i Norsk Industri Stein Lier-Hansen og innleder tariff-forhandlingene.
Blir det mekling? Forhandlingene vil trolig pågå fra 8. mars og fram til påske, fredag 18.mars. Antakelig blir det mekling. Partene møtes da hos riksmekler Nils Dalseide. Fristen for å komme fram til en frivillig meklingsløsning er ti dager.
29. mars utløper tidagersfristen. Fra da har riksmekleren fire dager, til 1. april, til å finne en løsning partene kan gå med på.
1. april utløper den toårs tariffperioden i privat sektor. Hvis ikke riksmekleren har lyktes med å få partene med på en avtale, blir det konflikt og streik.
Når et resultat i privat sektor er på plass, «frontfaget», begynner tarifforhandlingene i offentlig sektor.