JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lettet over frontfagsløsningen:

Industriansatte: – Glad vi slipper streik

Ansatte i oljeindustrien i Stavanger er lettet etter at frontfagoppgjøret ikke endte med streik. Der er det om å gjøre å sikre arbeidsplassene.
LÆRLINGER: Plasstillitsvalgt Samir Gastan har hatt ansvaret for lærlingene ved Bilfinger Forus. Han sier at det er tungt å gi dem fagbrevet og ikke kunne tilby dem jobb etterpå.

LÆRLINGER: Plasstillitsvalgt Samir Gastan har hatt ansvaret for lærlingene ved Bilfinger Forus. Han sier at det er tungt å gi dem fagbrevet og ikke kunne tilby dem jobb etterpå.

Erlend Angelo

hanne@lomedia.no

I den hardt pressede økonomien i oljesektoren, er de ansatte fornøyde med at permitteringsreglene endelig ser ut til å bli endret. At de kan forbli ansatte, men permitterte i inntil 52 uker, vil gjøre at bedriftene bevarer kompetansen, mener de.

Det er også glede over at det ikke blir kuttet i «20-prosenten», borteboertillegget for folk som blir beordret til å jobbe andre steder enn der de bor.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Null kroner – som forventet

At det ble null i generelt tillegg, var ventet blant folk Magasinet for fagorganiserte traff på Rosenberg verft på Hundvåg og hos Bilfinger på Forus. Begge bedriftene var med i det første streikeuttaket.

– Først må vi sikre jobbene, så kan vi kreve, sier Arkadiusz Pawel Plichta ved Bilfinger. Vi møter ham og plasstillitsvalgt Samir Gastan, og de tar oss med rundt på verkstedet og lageret ved bedriften, som driver innen isolasjon, maling og stillasarbeid for oljeplattformene.

– Det er så dårlige tider at vi vet ikke om vi har jobb i morgen, er den dramatiske meldingen.

De har sett bedriften nasjonalt bli slanket fra 2.000 til 1.000 i løpet av et par år, og ingen er blitt spart. De har tatt folk i ledelsen også.

– Du blir som en jojo av å bli permittert og tatt inn igjen, sier Plichta.

– Det går ut over både fysisk og psykisk helse, legger Gastan til.

For to år siden fikk de fem kroner i lokalt tillegg. Men det var før krisa ...

Klubbleder Roger Berg-Hansen er fornøyd med at de unngikk konflikt, men vi finlese det anbefalte forslaget før han vil si noe mer.

Her er resultatet fra frontfagforhandlingene

Bort med streikevestene

På Rosenberg var streikevestene funnet fram og det var laget streikevaktplaner for en uke. Men de er nå lagt vekk.

– Regjeringen fikk ufortjent æren for utvidelsen av permitteringstiden til 52 uker, men det var det partene som presset igjennom, sier Åsmund Bækholt, nestleder i klubben på Worley Parsons Group Rosenberg.

Han er først og fremst glad for at det ikke ble streik. I dag er det hard kamp om oppdragene, og for verftet er det fortsatt runder med oppsigelser og permitteringer.

– Om vi hadde vært i streik, kunne bedriften tape oppdrag. Vi må ha store oppdrag for å mette de mange ansatte, noen enkelte supplybåter innom er ikke nok, sier han.

De ansatte ved Rosenberg regner ikke med å få noe lokalt i år, og vil dermed tape kjøpekraft siden det ikke blir gitt noe i generelt tillegg i år. Likevel tror Åsmund Bækholt de vil si ja ved uravstemningen, som har frist 29. april.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse