Lønn
Lønna kan øke med inntil 100.000 kroner hvis de lykkes med streiken for tariffavtale
Bedriften har i et år nektet å imøtekomme kravene de ansatte stiller for å få tariffavtale.
STREIKEVAKT: Organiserte ved 360 Logistisk vil ha tariffavtale, men bedriften sier nei. Nå streiker de for å få sin rett. Fra venstre Tu Vu Than Nguyen, Thomas Vaghn, Rebecca Palmquist, Chelsea Gonzales og Jennifer Ekker.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
Det handler om arbeidsforhold og respekt – og lønn – når 14 organiserte i Fellesforbundet nå er ute i streik ved logistikkbedriften 360 Logistics på Haraldrud i Oslo.
– Da vi krevde tariffavtale for et år siden, fikk vi bare beskjed om at dette ikke er en sånn type bedrift som har tariff, sier tillitsvalgt Rebecca Palmquist.
Negativ holdning til tariff
Hun og fire andre streikende sitter i et hustrig partytelt på fortauet utenfor bedriftens område, etter å ha blitt forvist dit av arbeidsgiver som ikke lot teltet stå inne på parkeringsplassen.
De er ikke overrasket over at kravet til slutt endte med streik. Forhandlinger og mekling hos Riksmekleren førte ikke fram.
– Det har vært anspent stemning lenge. Ledelsen har vært rundt og snakket om hvor «synd» det er at vi ansatte blir splittet i to grupper, organiserte og uorganiserte, forteller de tillitsvalgte. De har opplevd det som et press for å melde seg ut av Fellesforbundet. Omtrent halvparten av de ansatte på 360 Logistics har valgt å organisere seg.
– Noen har også vært redde for å melde seg inn, fordi de er avhengige av visum for å kunne være i Norge.
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Tar sterkt avstand fra påstandene
Bedriften viser til arbeidsgiverorganisasjonen Spekter for kommentarer.
Kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes skriver i en epost at de tar «sterk avstand påstandene om at denne bedriften ikke ønsker tariffavtale».
Hun påpeker at de har meldt seg inn i Spekter nettopp for å være en del av det organiserte arbeidslivet, og for å få på plass en tariffavtale med fagforeningen. Derfor er det selvsagt ikke slik at arbeidsgiver ikke har ønsket at de ansatte skal organisere seg, skriver hun.
Problemet ifølge Spekter, er ikke tariffavtale i seg selv, men uenighet om innholdet i den.
Lønnsoppgjøret 2023: Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene
Nær 100.000 kroner
De organiserte på streikevakta er sterkt motivert for å kjempe for kravene sine. Det aller viktigste for dem er å få det bedre på jobben. I dag er det et problem at informasjon til de ansatte er tilfeldig og ofte mangelfull, de har ikke innflytelse på egen jobbhverdag.
– Det er lite til ikke noe samarbeid med ledelsen. For oss er det veldig viktig å kunne være med å påvirke arbeidsplassen vår, sier tillitsvalgt Thomas Vaghn.
Ingen av de organiserte i 360 Logistics har deltatt i streik før. Men motivasjonen er stor. Fra høyre Thomas Vaghn, Rebecca Palmquist, Chelsea Gonzales og Jennifer Ekker.
Håvard Sæbø
Spekter mener denne påstanden faller på sin egen urimelighet, i og med at det har vært forhandlinger om tariffavtale i et år.
Også lønn er en viktig motivasjon for å få tariffavtale på plass. For flere dreier det seg om en lønnsøkning på mer enn 50 kroner timen. På en årslønn i full stilling utgjør dette nesten 100.000 kroner. Også det å få retten til tidligpensjonen AFP, bidrar til å motivere til streik.
I dag er begynnerlønna på 360 Logistics 175 kroner timen. Alminnelig lønn for lagerarbeidere i LO er i 234 kroner timen i minstelønn. Spekter skriver at de har tilbudt en stige fra 180 til 217 kroner timen.
Mye delt: Kaisa har selv vært fattig. Nå forteller hun Nav-sjefen om sitt møte med systemet
– Nærmest en menneskerettighet
Med seg på streikevakt har de organisasjonsarbeider Paul Olai-Olssen. Han sier det er betegnende for bedriftens mangel på respekt at streikevaktene blir henvist til et fortau der tungtrafikk passerer en meter unna.
– De kommer seg på toalettet takket være snille naboer, og kaffen må kjøpes på Circle K.
Arbeidsgiveren avviser at dette er noe annet enn helt alminnelig praksis: «Det helt vanlig under streik at de streikende ikke får benytte virksomhetens fasiliteter eller ha tilgang til arbeidsplassen», skriver de.
Olai-Olssen sier de organiserte har vært utsatt for klassisk skremselspropaganda om at bedriften ikke vil klare seg med tariffavtale, og at arbeidsplassene er i fare.
– Dette er egentlig en veldig enkel sak. Tariffavtale er det mest grunnleggende i arbeidslivet, det er som å bli nektet en menneskerett å ikke få det, sier han.
Paul Olai-Olssen er organisasjonsarbeider i Oslo Transportarbeiderforening og hjelper de streikende. Hans første streik var da budene i Foodora vant tariffavtale. Mye er likt i denne streiken, blant annet bedriftens lønnsdiktat, i stedet for forhandlinger.
Håvard Sæbø
Streiker til avtale er på plass
– Vi er svært overrasket over at 360 Logistics og arbeidsgiverforeningen Spekter ikke kommer oss i møte på disse selvsagte og rettferdige kravene. Dermed er vi i streik, sier forbundssekretær Knut Øygard i en pressemelding fra forbundet.
Han sier at Fellesforbundet krever en avtale med vilkår på linje med det som gjelder i tilsvarende bedrifter forbundet organiserer.
– Det innebærer at bedriften skal omfattes av en tariffavtale som sikrer anstendig lønn og tillegg, medbestemmelse og ordnede forhold, sier Øygard.
Forbundssekretæren slår fast streiken varer til de organiserte får gjennomslag for en rettferdig tariffavtale.
Kommunikasjonssjefen i Spekter skriver at de «er når som helst innstilt på å gjenoppta dialogen for å løse denne streiken og få etablert en tariffavtale som er god for de ansatte og for bedriften».
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.