Streik for tariffavtale
Nå streiker ansatte hos populær Oslo-restaurant: – Vi har ikke en verdig lønn
21 organiserte ved Olivia i Hegdehaugsveien krever tariffavtale, men bedriften nekter.
Onsdag formiddag var streikevaktene (fra venstre) Subit Tamrakar, Mohamed el-Deiesti, Daniel Okorie og Johannes Måseide på plass utenfor restauranten i Homannsbyen ved Majorstua i Oslo.
Tormod Ytrehus
eline@lomedia.no
tormod@lomedia.no
Onsdag morgen startet den varslede streiken for å få på plass tariffavtale i den store restauranten Olivia, i et av Oslos travleste handlestrøk.
Siden i fjor sommer har organiserte på restauranten krevd å få tariffavtale, men blitt avvist av bedriften.
I stedet ønsker bedriften å videreføre den husavtalen (lokal avtale mellom arbeidere og arbeidsgivere uten forbindelse til et fagforbund med landsomfattende tariffavtaler) som eksisterer i dag.
Da forhandlinger hos Riksmekleren ikke førte fram, var det klart at de ansatte måtte på med de gule vestene og gå til arbeidskamp for å få på plass tariffavtale med Fellesforbundet.
Siste: Markerte støtte til streikende restaurantarbeidere: – Dere er arbeidslivets helter
Vil ha trygghet
– Det handler om bedre lønn, så klart. Men selve prosessen fra i fjor sommer har gjort meg mer og mer overbevist om at vi trenger tariffavtale. Etter at vi reiste kravet om avtale, har ting skjedd. Plutselig, over natta, kom det på plass tillegg for helger og kveld, sier servitør Johannes Måseide.
– Vi vil ha mer trygghet og forutsigbarhet. Det er ikke betryggende at endringer i husavtalen bare kan innføres helt plutselig. Hva tilsier at ting ikke kan fjernes like fort, spør servitøren.
Han får følge av kokken Daniel Okorie. Etter åtte år i Olivia, er han lei.
– Da vi ble med i Fellesforbundet, begynte ting endelig å skje. Jeg blir sint! Før vi meldte oss inn var alltid svaret fra bedriften at alt vi ba om var helt umulig å innfri. Nei, nå vil vi ha nasjonal tariff, som alle andre, sier Okorie.
Bakgrunn: Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Servitør Johannes Måseide er ute i sin første streik. Her får han hjelp av fagforeningsleder Merethe Solberg i Fellesforbundet med streikevesten.
Tormod Ytrehus
Det hører til sjeldenhetene at organiserte må streike for tariffavtale. Sist det skjedde innen serveringsbransjen i Oslo var da det ble konflikt ved Godt Brød for fire år siden.
I privat sektor i Norge er rundt 60 prosent av alle ansatte dekket av en tariffavtale, mens tallet i offentlig sektor ligger nær 100 prosent.
– Det har vært vanskelig, og mange av de som opprinnelig var med på å kreve tariffavtale har sluttet og begynt i andre og bedre betalte jobber. Så det har vært en viss usikkerhet rundt hva vi egentlig har å stille opp med, sier Måseide.
Åpent som vanlig
På streikens første dag holdt restauranten åpent som vanlig.
Olivia-kjedens HR-direktør Kristin Arnkværn sier at ettersom det er lavsesong og såpass få ansatte er organisert, vil ikke streiken skape problemer for driften.
– Gjestene blir informert om at det er streik i døra her. De fleste velger å komme inn likevel, sier Arnkværn.
Hun understreker at de ikke har noe prinsipp om å ikke inngå tariffavtale, og at det er er en trist situasjon for både gjester og ansatte at det er blitt streik.
– Vi ønsker å respektere at flertallet blant de ansatte ønsker seg den husavtalen som har fungert i ti år, sier Arnkværn.
Det har ikke vært mulig for Fellesforbundet å komme til enighet med bedriften om en enkel ting som hvor mange som faktisk jobber på restauranten.
Tormod Ytrehus
Motvekt mot konsernet
Olivia-kjeden har fire andre restauranter i Oslo, samt i Bergen, Trondheim, Stavanger og Lillestrøm – i tillegg til i Sverige og i Finland.
Kjeden eies av Hercules Capital, et 15 milliarder kroners investeringsfond med adresse i skatteparadiset Jersey.
Servitør Johannes Måseide sier at det føles veldig riktig å få på plass tariffavtale med en bedrift som ekspanderer og som er del av et stort og mektig konsern.
– Det trengs en motvekt for de ansatte, sier han.
Støtte til streikende lagerarbeidere: – Dere har en million fagorganiserte i ryggen
– Tariff bedre enn husavtale
Etter at kravet om tariffavtale ble lagt på bordet i fjor, har det vært mye fram og tilbake.
Ifølge fagforeningsleder i Fellesforbundets avdeling 10 Merethe Solberg har det vært lagt press på organiserte for å få dem til å jenke seg. Ansatte har fortalt fagforeningen at de har følt seg presset til å melde seg ut av Fellesforbundet.
Det har ikke vært mulig å komme til enighet med bedriften om en enkel ting som hvor mange som faktisk jobber på restauranten.
I tillegg til lønn, er det en rekke andre fordeler med tariffavtale som de ansatte krever.
Det er retten til lokale lønnsforhandlinger, korte velferdspermisjoner for eksempel ved legebesøk, godtgjøring for vask av uniform, en ferieuke mer med lønn, lønn hele dagen dersom man blir syk etter noen timer og må gå hjem.
I tillegg kommer retten til den avtalefestede tidligpensjonen AFP.
– Vi har ikke en verdig lønn nå. Og i sum er tariffavtalen til Fellesforbundet mye bedre enn husavtalen, sier tillitsvalgt Kasim Shah.
Les også: Lønna kan øke med inntil 100.000 kroner hvis de lykkes med streiken for tariffavtale
Politikerstøtte fra første dag
Både Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam og SVs påtroppende leder Kirsti Bergstø møtte opp på streikevakta allerede i streikens første timer for å vise sin støtte.
– Jeg støtter streiken fullt ut. De organiserte her tar en viktig kamp for det organiserte arbeidslivet. At de faktisk må streike for å få tariffavtale, det sier noe om maktforholdene, sier Bergstø.
Gunaratnam understreker at hun ikke vil blande seg inn i streiken, men heier på de streikende og folk som organiserer seg, trass i forsøk på fagforeningsknusing.
– Ikke gå ut og spis der ansatte behandles dårlig, oppfordrer hun publikum.
STØTTE: SVs neste leder Kirsti Bergstø støtter streiken helhjertet.
Tormod Ytrehus
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.