Tvist i tariffoppgjøret ender trolig i Arbeidsretten:
Skal vikarer ha lavere lønn enn fast ansatte? Striden kan ende i retten
Skal innleide alltid ha like vilkår som ansatte i bedriften som leier dem inn? Fellesforbundet og Norsk Industri er på kollisjonskurs i spørsmålet om likebehandling.
IKKE USANNSYNLIG: Tvisten om likebehandling av innleide kan fort ende her, i Arbeidsretten. Bildet er fra Langset-saken, men LO-advokat Håkon Angell (t.v.) og forbundsleder Jørn Eggum i forgrunnen.
Erlend Angelo
eline@lomedia.no
Innleide arbeidere jobber side om side med de fast ansatte, men Norsk Industri mener at de innleide ikke trenger få samme lønn som de faste.
Striden kom opp under tariffoppgjøret i frontfaget som ble avsluttet søndag.
Uenigheten kan raskt ende opp som en prinsippsak i Arbeidsretten.
I tariffavtalen for industrien står det at "ved utleie til bedrift som er bundet av denne overenskomsten, gjelder lønns- og arbeidsvilkårene i innleiebedriften". Det betyr altså at det ikke er lov for et vikarbyrå eller bemanningsbyrå å lønne sine ansatte under det nivået som gjelder i bedriften de leier ut til, eller tilby dårligere vilkår på andre områder.
Konflikten mellom Fellesforbundet og Norsk Industri har oppstått fordi regjeringen har kommet med en forskrift som Norsk Industri mener gir et smutthull i likebehandlingen.
Les også: Glade for å unngå streik
Over 50 kroner timen
I fjor sommer bestemte regjeringen nemlig at dersom det er en tariffavtale i vikarbyrået, så er det ikke nødvendig å likebehandle de innleide med de fast ansatte. Tariffavtalen må være med en stor arbeidstakerorganisasjon. Dette kom som en forskrift til arbeidsmiljøloven.
I praksis betyr det at i bedrifter som har høyere lønn enn minimumssatsen i tariffavtalen kan det bli billigere å leie inn folk som går på minstesatsen enn å ha egne, faste ansatte. For mange innleide vil forskjellen i timelønn utgjøre mellom 50 og 60 kroner i timen.
Dermed kan det bli nok et bidrag til at innleie blir billigere enn fast ansatte. Innleie vil fortsette å bre om seg og fortrenge fast ansatte.
• Les også: Pensjonistene er forbannet og føler seg lurt
Tariff eller forskrift?
I frontfagforhandlingene kom det fram at Fellesforbundet mener Norsk Industri har til hensikt å se bort fra den inngåtte avtalen om likebehandling, med henvisning til den nye forskriften – ved å la forskrift trumfe tariffavtale. Derfor krever forbundet at Norsk Industri rydder opp og får en slutt på tariffstridig praksis der innleide ikke likebehandles. Norsk Industri på sin side mener at fra nå av kan bemanningsforetak med tariffavtale trygt se bort fra krav om likebehandling, med hjemmel i forskriften til arbeidsmiljøloven.
– Det burde ikke være noen tvil om at tariffavtalen gjelder for bedrifter som er bundet av tariffavtalen, eller om at likebehandling fortsatt gjelder.
Det sier Knut Øygard, forbundssekretær i Fellesforbundet og en av forhandlerne i frontfaget. Han synes det er synd at arbeidsgiverne nå skaper tvil om dette.
Nå oppfordrer Øygard medlemmer som opplever at innleide ikke likebehandles slik de skal til å kontakte sin avdeling eller Fellesforbundet sentralt.
• Les også: Dette er de virkelige gullpensjonene
Arbeidsretten neste
Fellesforbundet ser på tvisten som et rettslig spørsmål de akter å forfølge. Derfor er det aktuelt å kreve erstatning der innleide ikke har fått det de skal ha etter likebehandlingskravet. Erstatningskrav kan både rettes mot bemanningsbyrået og mot Norsk Industri. Men først må saken løftes videre opp til LO/NHO-nivå. Straks det er på plass en protokoll derfra kan partene be Arbeidsretten om en hurtigbehandling, noe som kan hende blir tilfellet i denne saken.
– Denne forskriften gir ingen begrensninger i forhold til tariffavtalen. Vi mener det er tariffavtalen som gjelder, sier advokat Håkon Angell i LOs juridiske avdeling.
• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer
Vil ikke si noe
Norsk Industri vil ikke si noe ut over å vise til den tvisteprotokollen direktør Stein Lier-Hansen undertegnet hos Riksmekleren i frontfagoppgjøret.
– Vi kommenterer ikke pågående tvister, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland.
• Les også: Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær
• Les også: Nesten 50.000 flere arbeidsløse i Norge
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.